Da ansøgningsfristen til landets videregående uddannelser udløb den 5. juli kl. 12:00, havde en stor del af unge fra Horsens traditionelt sendt deres ansøgninger i retning af Aarhus.
På Erhvervsakademi Dania oplever man dog, at flere unge end tidligere vælger at beholde postnummer 8700 og tage en videregående uddannelse i Horsens.
Aarhus blev for stor for mig, men Horsens er tilpas
Emilia Holst Poulsen, ansøger til handelsøkonom-studiet
I særdeleshed uddannelsen til handelsøkonom har markant fremgang. Sidste år havde XX denne uddannelse som deres førsteprioritet. I år er det tal steget til XX. En stigning på hele XXX %.
Mindre studiemiljø med tætte relationer
En af ansøgerne er lokale Emilia Holst Poulsen på 22 år.
I 2021 blev hun HHX-student fra Learnmark i Horsens, og to år senere begyndte hun at læse erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet, men efter halvandet år droppede hun ud.
”Selve uddannelsen var spændende, for jeg kan godt lide tal og økonomi, men undervisningsformen var ikke noget for mig. Vi sad ofte 3-400 studerende til en forelæsning og lyttede til en professor. Det var slet ikke noget for mig,” siger Emilia Holst Poulsen.

Ved siden af studiet har hun arbejdet som chefværtinde på Jensens Bøfhus, hvor hun har lært, at kontakten til andre mennesker er afgørende for hendes arbejdsglæde.
Derfor glæder hun sig til at begynde på handelsøkonom-uddannelsen i Horsens, hvor undervisningen foregår på faste hold, som hun kender det fra HHX.
”Efter mine erfaringer med uni er jeg blevet klar over, at jeg er til et studiemiljø med klasseundervisning. Helt overordnet er jeg superinteresseret i økonomi og tal, men jeg har brug for nogle tætte relationer. Det giver noget tryghed, og jeg føler mig mere velkommen, når jeg kender folk,” siger Emilia Holst Poulsen.
Horsens er også en studieby
Uddannelsen til handelsøkonom tager to år, hvoraf mindst otte måneder foregår i lønnet praktik i en virksomhed. Og netop praktikperioden ser Emilia Holst Poulsen som et stort plus.
”Det er superfedt, at uddannelsen er praksisnær. I virkeligheden sker tingene nogle gange på en lidt anden måde, end der står i bøgerne,” forklarer Emilia Holst Poulsen.
For mange unge mennesker i Horsens er videregående uddannelser lig med en tur til Aarhus, hvor der er titusindvis af studerende og et festligt natteliv også på hverdage. Det er nu ikke noget, Emilia Holst Poulsen kommer til at savne, og hun mener, at Horsens har meget at byde på som studieby.
”Aarhus blev for stor for mig, men Horsens er tilpas. Byen vokser, men man kan nå at vokse med. Jeg synes også, at byen har nogle gode faciliteter og mange muligheder for klassearrangementer, for eksempel padeltennis, minigolf eller en tur i Bygholm Park,” siger Emilia Holst Poulsen.
Fremgang på samtlige uddannelser
Meget tyder på, at Emilia Holst Poulsen får masser af nye medstuderende at tage med i Bygholm Park.

Efter sommer slår Erhvervsakademi Dania også dørene op til markedsføringsøkonomuddannelsen, ligesom de også har pæn fremgang på uddannelsen til administrationsøkonom i Horsens.
Udsigten til mange flere studerende vækker naturligvis begejstring på Erhvervsakademi Dania.
”Det er vigtigt for en by som Horsens at have videregående uddannelser af høj kvalitet, som kan levere kvalificeret arbejdskraft til de lokale virksomheder. Det er vi stolte af at kunne være med til at levere. Vi kan se, at både virksomhederne og vores studerende har stor gavn af praktikperioden, hvor de kan se hinanden an, fordi mange af vores studerende ender med at blive ansat i deres praktikvirksomhed,” siger Anders Graae Rasmussen, som er rektor ved Erhvervsakademi Dania.