Del siden
 
       

Forstå Generation Z og fang fremtidens frivillige

Vi skal blive bedre til at forstå de 16-24-årige, når vi vil have frivillige til vores klubber og event. Det slår lektor Henrik Pahus fast ud fra sin seneste forskning i events og frivillighed. Her giver han et blik ind i, hvorfor de er så vigtige at kende
Artiklen fortsætter under billedet Bogstavet Z skrevet på karrygul baggrund og en arm med mange tatoveringer peger på enden af bagstavet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/forstaa-generation-z-og-fang-fremtidens-frivillige/

I Randers har vi en lang tradition for, at vi hjælper hinanden gennem frivilligt arbejde! Om det så er som frivillig til de mange kulturarrangementer i byen såsom Randers ugen eller som fodboldtræneren i Kristrup Boldklub, som trodser vind og vejr for at træne den næste Christian Eriksen, så er de ryggraden i foreningslivet i Randers. Uden de frivillige ville mange af de fritidsaktiviteter, som vi ynder at deltage i, ganske enkelt ikke kunne lade sig gøre!

En helt ny undersøgelse fra Center for Frivillig Arbejde viser, at andelen af unge frivillige i Danmark er væsentlig højere end blandt andre generationer. Med andre ord: potentialet for at tiltrække en masse unge frivillige til sit arrangement har aldrig været større.

Artiklen fortsætter under billedet Underviser Henrik Pahus står med korslagte arme og siden til foran Danias hvoedindgang på campus i Randers Udover at undervise kommende serviceøkonomer i events, forsker Henrik Pahus i frivillighed og generation Z

Det kræver dog, at vi forstår dem bedre, og hvad der gør, at de melder sig under fanerne. For samtidig med, at de har en højere tilbøjelighed til at melde sig som frivillige, så er der meget, som tyder på, at de gør det af væsentlig andre grunde end tidligere generationer. Vi kalder dem for Generation Z, og selvom at de deler mange træk med tidligere generationer, er de på mange måder også så forskellige fra deres forældre og bedsteforældre, som få andre generationer før dem.

Læs også: Dania i spidsen for nyt forsknings-projekt om frivilligt arbejde

Generation Z finder man overalt i byen! Nogle af dem sidder på HHX på Tradium og drømmer om at arbejde med markedsføring og økonomi i fremtiden. Andre arbejder på at få en fremtid indenfor oplevelsesbranchen og læser serviceøkonom på Erhvervsakademi Dania, mens en tredje gruppe vil være fremtidens pædagoger gennem VIA University College. De er med andre ord en generation, som strækker sig fra omkring 16-24 år, og de er fremtidens randrusianere.

Det, som overordnet kendetegner dem, er, at de er den første generation, som er vokset op med internettet som en naturlig følgesvend. Kært barn har mange navne, og udover Generation Z bliver de også betegnet som de ”digitale indfødte”. Altså som en generation, som hele deres liv har haft adgang til internettet og som i høj grad har en digital tilgang til livet.

Den fremtrædende amerikanske ungdomsforsker, Jean M Twenge, er tilmed gået så langt, at hun betegner dem som I-generationen - opkaldt efter Ipaden og Iphonen. Når man møder dem på gågaden, eller hvis de får en øl på Tante Olga, er det typisk også med en smartphone i hånden, mens de tjekker den seneste opdatering på Instagram, følger en ”influencer” på Youtube eller laver en ”streak” på Snapchat.

Læs også: Frivillighed kommer ikke af sig selv

Udover deres naturlige tilgang til den digitale verden, er de også en generation, som er stærkt præget af de omstændigheder, som de blev født ind i. Som med alle andre generationer før dem, er de blevet formet af de overordnede politiske og sociokulturelle bevægelser, som specielt fra år 2000 satte ind. Her er det specielt globaliseringen, som først for alvor tog fart med fremvæksten af internettet. Det har bl.a. haft en stor betydning for det arbejdsmarked, som de skal navigere på, hvor midlertidige projektansættelser og en ny arbejdsplads hver andet år efterhånden er normen.

Bagom denne kronik

Dania har mange dygtige lektorer, der udover at levere undervisning med nerve og sjæl, også forsker i deres fagspeciale.

At forske på et erhvervsakademi betyder, at resultaterne skal kunne bruges til noget af fx virksomheder, forening eller kommune.

Flere lektorer og chefer har sagt ja til at videreformidle deres viden i kronikker, som kan læses her på Danias hjemmeside.

Se flere forskningsprojekter fra erhvervsakademierne på EAviden.dk

Derudover er de født ind i en voldsom præstationskultur, som bl.a. kommer til udtryk i den måde, som de fremstiller sig selv online. Det perfekte liv er blevet normen, og man forventes at kunne præstere i alle livets faser – også sammen med familien, som ellers før har været ens helle. Denne tendens er specielt fremelsket som en konsekvens af konkurrencestaten, hvor alle kæmper mod alle, og man skal mestre færdigheder som ”selvoptimering” og ”perfektion” for at kunne få opmærksomhed i den benhårde kamp mod alle de andre.

Mulighederne for at aktivere generation Z er store, men vi skal blive bedre til at forstå, hvordan vi motiverer dem til det frivillige arbejde. Det er vi i gang med på Erhversakademi Dania, og vi vil løbende præsentere jer for den nyeste viden indenfor området – til gavn for foreningslivet, og til gavn for Randers.

Lektor
Randers

Hjalp denne side dig?