Del siden
 
       

Tryg studiestart takket være - en skruetrækker

For mange studenter giver op på de tekniske, videregående uddannelser, men et fire ugers værkstedsforløb før studiestart giver erfaring og selvtillid til de nye studerende
Artiklen fortsætter under billedet Vanessa sidder og piller ved en kontakt, mens Jacob sidder ved siden af
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/tryg-studiestart-takket-vaere-en-skruetraekker/

I laboratoriet er de studerende koncentrerede. En svag knitren fra den ene ende af det store fælles bord får alles opmærksomhed væk fra relæerne, de er ved at bygge.
En lille rød lampe lyser, og underviser Lars Dam udbryder: ”Så er der strøm!”

De studerende er på fire ugers forberedende værkstedsforløb for studenter på Erhvervsakademi Dania i Randers inden start på uddannelsen til automationsteknolog.

Tidligere har hver 3. student måtte opgive at gennemføre en teknologisk videregående uddannelse, hvor håndværkere har en fordel den første tid, men den forskel prøver man at udjævne via værkstedsforløbet.

En af deltagerne er 19-årige Vanessa Sørensen. Hun er flyttet fra Fyn til Horsens for at læse til automationsteknolog, men med en baggrund som student med musik og fransk følte hun et behov for at komme på det praktiske forløb.

Artiklen fortsætter under billedet Vanessa kigger på dig med en skruetrækker i hånden - Der er en vis grad af brobygning i det, og det vil helt sikkert mindske frafaldsprocenten, for folk ved bedre, hvad de går ind til, siger Vanessa Sørensen

- Mit bud var, at der kommer en masse elektrikere med stor erfaring på uddannelsen, og det vil være utroligt meget arbejde for mig at komme op på deres niveau. Jeg er perfektionistisk, så det gør mig ikke godt at være bagerst i klassen rent fagligt, forklarer Vanessa Sørensen, mens hun gør en ny ledning klar med skævbideren til sin og makkerens relæ.

Læs også: Praktisk forløb for gymnasie-studenter mindsker frafald


Tid til at forstå

For hende og de andre er der mange nye ord og gloser at forholde sig til, men dag for dag bliver det nemmere at forstå.

Fakta om praktikum 

  • Studenter tilbydes et praktisk værkstedsforløb på SU i fire uger før studiestart på en teknologisk, videregående uddannelse.
  • Forsøgsordningen har kørt i 3 år for de 2-årige erhvervsakademiuddannelser til automationsteknolog, driftsteknolog og energiteknolog 
  • Praktikum udbydes for studerende med gymnasial baggrund i Esbjerg, København, Odense, Aalborg, Aarhus og Randers.

- De ting, vi hører om, har jeg aldrig hørt om før. Nu kommer jeg til at snuse til grundprincipper og lære den måde, man tænker på som robotprogrammør. Grundtankegangen bliver sat på plads, fortæller Vanessa Sørensen.

Den samme oplevelse har adjunkt og mangeårig underviser, Lars Dam.

- Praktikum, som vi kalder det internt, er godt, fordi vi har tid. Tid til refleksion, tid til det svære og tid til at forstå. Vi prøver at skille tingene ad og ser, hvordan det faktisk ser ud, fortæller Lars Dam.

Et forløb på lånt tid 

Lars Dam har haft det praktiske forløb for studenterne alle år med mange gode og sjove oplevelser til følge. Sidste år brændte de studenterne for eksempel alle relæ af, fordi de trak hovedstrøm i stedet for styrestrøm, så det har han undervist i lidt tidligere i år, så det forhåbentlig ikke gentager sig.

Forløbet er en forsøgsordning i samarbejde mellem landets erhvervsakademier og Uddannelses- og Forskningsministeriet. Det kører over tre år med dette som sidste gang, men studerende og uddannelsesinstitutionerne håber, ordningen kan blive permanent. Vanessa Sørensen er ikke i tvivl:

Artiklen fortsætter under billedet Røde ledninger, stik og skruetrækkere Skruetrækkere, ledninger og kontakter er til fri afbenyttelse på det praktiske forløb

- Der er en vis grad af brobygning i det, og det vil helt sikkert mindske frafaldsprocenten, for folk ved bedre, hvad de går ind til, slutter hun.

Hjalp denne side dig?