I undertøjsbutikken Change Lingerie i Randers Storcenter hænger trusser, BH’er og bikinier i alle regnbuens farver.
Bag disken står 26-årige Cathrine Riis parat til at hjælpe kvinder og generte mænd med at finde den rette størrelse og model. Det har hun gjort, siden hun flyttede til Randers i 2019, men efter sommerferien kan det være slut. Ligesom tusindvis af andre venter Cathrine Riis i disse uger på svar på, om hun er optaget på sit drømmestudie og skal begynde på uddannelsen til handelsøkonom 1. september.
”Jeg elsker at arbejde i detailbranchen, men jeg kan mærke, at jeg mangler noget grundviden om budgetter og ledelse i forhold til de ting, jeg gerne vil arbejde med senere i mit liv,” siger Cathrine Riis.
Lav ledighed blandt handelsøkonomer
En lang universitetsuddannelse virkede uoverskuelig for Cathrine Riis, som blev mor sidste år. I stedet håber hun, at den 2-årige uddannelse til handelsøkonom kan bane vejen for en fremtid med ledelsesansvar og en alsidig hverdag som eksempelvis salgstræner. Og hun er langt fra den eneste.
Hos Erhvervsakademi Dania kan man læse til handelsøkonom i både Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg og online. Hele 198 ansøgere har i år uddannelsen til handelsøkonom som 1. prioritet. Det er en stigning på 21 % i forhold til sidste års 163 ansøgere.

Uddannelseschef Mette Sutherland fra Erhvervsakademi Dania har et bud på, hvorfor handelsøkonom-studiet er så populært.
”Jobmulighederne for handelsøkonomer er rigtig gode. Beskæftigelsestallene er fine også sammenlignet med andre merkantile uddannelser. Gennemsnitsledighed for de handelsøkonomer, vi uddanner, lå på 7,8 %. i 2022.”
Praktik kan føre til job
Ifølge Mette Sutherland findes en del af forklaringen på den høje beskæftigelse i den måde, uddannelsen er strikket sammen på. Som handelsøkonom-studerende er man i lønnet praktik i hele otte måneder i en virksomhed, og praktikken bliver derfor en direkte vej ind på arbejdsmarkedet for mange studerende.
”Fordelene ved den lange praktikperiode er, at virksomhed og studerende får set hinanden an og forventningsafstemt samarbejde og opgaver. Det betyder også, at mange af de virksomheder, vi samarbejder med, bruger praktikken til at rekruttere nye medarbejdere,” siger Mette Sutherland.
Viden fra den virkelige verden
I Change Lingerie viser Cathrine Riis prøverummene, mens hun fortæller om de menneskelige aspekter i at sælge noget så intimt som undertøj. Hun har store forventninger til, at hun vil lære ting i praktikken, som hun ikke kan læse sig til i nogen bog.
”Jeg synes, det er fedt, at man kommer ud og oplever, hvordan man gør tingene i virkeligheden. Jeg lærer megagodt på den måde, og samtidig ved jeg, hvor vigtigt det er, at man skaber et netværk,” siger Cathrine Riis.
Samlet fremgang hos Erhvervsakademi Dania
Samlet set har Erhvervsakademi Dania modtaget 939 førsteprioritetsansøgninger mod 824 sidste år.
Det er en stigning på 14 %.