”International uddannelse giver mig flere muligheder”

At være dansker på en international uddannelse styrker både de faglige og personlige kompetencer, mener Tanja Nygreen fra Randers, der har læst Marketing Management på Erhvervsakademi Dania. Hun bakkes op af international Dania-chef, Lise Bøgild-Jakobsen.
nyhed

Tanja Kehl Nygreen har altid vidst, at hun ville tage en videregående uddannelse på et internationalt hold og dermed læse på engelsk. Hun tror på, at hvis man vil arbejde i en stor virksomhed med internationalt udsyn, er det meget vigtigt selv at tænke internationalt.

”Flere virksomheder taler og bruger engelsk i hverdagen, så for at få flere muligheder og arbejde i en international virksomhed eller i udlandet, valgte jeg at læse videre på en international uddannelse. Derudover er det rart, at jeg kan fagudtrykkene på engelsk og derved er rustet til en international karriere,” fortæller 25-årige Tanja Nygreen.

Valget faldt på den videregående uddannelse i Marketing Management på Erhvervsakademi Dania i Randers, der har specialet Media & Advertising. Netop det speciale lokkede HHX-studenten og Aarhus-pigen til Randers, hvor hun i dag bor med sin kæreste.

Netværk, respekt og sort humor
Tanja Nygreen blev i sommer færdig på det toårige studie.

”Det, jeg elskede ved mit hold, var, at vi alle kom fra forskellige kulturer. Folk kom fra Mongoliet, Polen, Mexico, Rusland og naturligvis Danmark. Det gjorde, at alle var åbne og respekterede hinandens forskelligheder,” forklarer Tanja Nygreen.

På hendes hold var de i alt tre danskere, og det undrer hende, at der ikke er flere danskere, som vælger internationale uddannelser som fx Marketing Management eller Hospitality & Tourism Management.

”Jeg har fået mere ud af studiet end blot det faglige. Fx har det givet mig et stort internationalt netværk. Hvis jeg skal arbejde på noget om Polen, kan jeg kontakte tidligere medstuderende fra Polen og høre dem om det. Det ville jeg ikke kunne uden en international uddannelse,” siger Tanja Nygreen og tilføjer, at der var lidt tilvænning til undervisningsformen.

”Selvfølgelig er der forskellige måder at undervise på i udlandet, så i starten skulle folk lige vænne sig til den danske undervisningsform med gruppearbejde, fremlæggelser og dansk sort humor fra underviserne. Men det kom hen ad vejen, og i dag holder mine gamle medstuderende meget af den sorte humor,” smiler hun.

Bare spring ud i det
Lige nu læser hun videre til professionsbachelor i Digital Concept Development i Aarhus, hvilket også er en international uddannelse på 1 ½ år.
Hendes råd til andre, som måske er lidt nervøse for at læse på engelsk, er bare at kaste sig ud i det.

”Der er ikke noget at være bange for. Bare spring ud i det. Jeg kan kun anbefale at læse på en international uddannelse. Tiden på Dania var kanon og gik så hurtigt,” afslutter Tanja Nygreen.

Udsyn skaber indsigt

Lise Bøgild Jakobsen

Erhvervsakademi Danias internationale chef, Lise Bøgild-Jakobsen, kan ligesom Tanja Nygreen ikke forstå, hvorfor kun få danske studerende vælger en international videregående uddannelse.

”Det styrker de danske studerendes faglige og personlige kompetencer at arbejde sammen med internationale studerende, og det giver dem internationalt udsyn,” siger Lise Bøgild-Jakobsen og forklarer:

”Internationalt udsyn er centralt for hver enkelt studerendes dannelse og evne til at vælge sin egen vej gennem livet, men også i stigende grad et krav for at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Det er derfor vigtigt, at langt flere af de danske studerende kommer i kontakt med et internationalt læringsmiljø på uddannelsesinstitutioner såsom Dania,” fortæller hun. 

Udover at give de studerende netværk og lære at begå sig i et internationalt miljø er en international uddannelse med til at styrke det engelske.

”Det er klart, at man som dansker på internationalt hold bliver bedre til engelsk, end hvis man er dansker på dansk hold. I mange store danske virksomheder skal man kunne tale, skrive og forklare sin faglighed på engelsk, hvis man vil gøre sig forhåbninger om et job, og det bliver jo nemmere, hvis man har læst på en international uddannelse,” smiler Lise Bøgild-Jakobsen.