3D-grafik gør robotstuderende dygtigere

Studerende på Erhvervsakademi Dania tester ny software, der gør 3D-simulering af store robotanlæg til en leg
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

En kasse løftes af en robotarm og kører videre hen ad båndet, hvor de bliver stablet på en palle. Alt styres af robotter og overværes af 14 studerende på uddannelsen til automationsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Hadsten. Alle kasserne ruller udover båndet.

”Jeg håber ikke, der var Royal Copenhagen i kasserne,” siger Tommy Nesset, der er studerende, og hele holdet griner.

Uheldet kunne lige så godt være sket i virkeligheden, men det er en simulation i et nyt 3D-program fra virksomheden Xcelgo.

Via 3D-modeller kan de studerende lave simuleringer af nye robotanlæg og lave driftsanalyser med meget stor sikkerhed og teste for fx flaskehalse eller forskellige løsninger.

Direktoer Bent Aksel Underviser AMT Web ”Den slags fejl findes ofte først, når anlægget er lavet og kører, og derfor er de også meget dyre. Med 3D-grafikken kan automationsteknologerne reducere antallet af fejl med 70 procent. Samtidig har uddannelsesinstitutioner som Dania ikke råd til flere kilometer rullebånd, men nu har alle de studerende adgang til at lave netop anlæg på størrelse med fodboldbaner via deres computere,” forklarer Bent Aksel Jørgensen, der er direktør for Xcelgo og underviser de studerende i programmet.

Færre misforståelser

De næste 14 dage skal de studerende arbejde med programmet, og allerede nu er begejstringen stor blandt studerende som Tommy Nesset på 21 år fra Randers.

”Jeg er uddannet automatiktekniker, og jeg kan se mange muligheder i programmet til at finde fejl ved indkøring af et nyt anlæg. Det vil reducere antallet af fejl, som ellers koster mange penge, så der er helt klart noget at spare. Jeg tror, at der er en fremtid og et potentiale i det,” forklarer Tommy Nesset.

Han bakkes op af sidemakkeren Thomas Aaagaard, der også kommer fra Randers og er uddannet elektriker.

Tommy Og Thomas Web”Det er fint at prøve, men det kræver noget tilvænning, og jeg har aldrig brugt 3D før. Men det gør det nemmere at vise kunderne præcis, hvad de køber, så man undgår misforståelser. Så fremadrettet vil det hjælpe mig og den virksomhed, jeg kommer til at arbejde for, men lige nu skal jeg lige lære det bedre at kende,” smiler Thomas Aagaard.

3D-grafik til automatiserede anlæg er ikke særlig udbredt i Danmark, men er mest brugt i udlandet

Læs mere om uddannelsen til automationsteknolog her