Dania-dimittend er bindeled mellem designer og produktion

Designere tænker kreativt, mens det tekniske er i fokus i produktionen. De to verdener får Christina Bak Andersen fra Randers til at mødes via sit job som produktionsteknolog ved brilleproducenten Lindberg.
nyhed

Mens 80 mand arbejder i produktionen ved brilleproducenten Lindberg i Åbyhøj i Aarhus, sidder fire designere på kontoret. Når designerne har udviklet et revolutionerende nyt design, er det produktionsteknolog Christina Bak Andersen, der får det integreret i produktionsapparatet.

”Man kan sige, at jeg får designerens streger til at blive en reel produktion. Det kræver, at jeg både arbejder sammen med designerne og produktionen. Det lykkedes som regel at gøre alle tilfredse og skabe et godt produkt,” smiler Christina Bak Andersen, der er uddannet på Erhvervsakademi Dania i Randers.

Hun tager en af Lindbergs mange briller ned fra showroomet i Åbyhøj og vender og drejer den i sine hænder.

”Mange tænker: ’Hvor svært kan det være at lave en brille? Det er jo bare to glas og et stel.’ Men hvad der kan se smart og pænt ud på papir, kan være særdeles udfordrende at realisere i virkeligheden. Som kunde lægger man jo ikke mærke til de mange aspekter, der er i at designe en brille, ” forklarer Christina Bak Andersen og påpeger, den første Lindberg-brille AIR titanium er kendt for dens lette konstruktion i bukket titanium tråd. En teknik der er svær at have med at udføre, hvilket kan være svært at forestille sig grundet dens enkle udseende.

Fra HTX til mere ansvar og viden
Materialer, teknologi og design har altid interesseret den 26-årige Dania-dimittend, der bor i Øster Bjerregrav med sin kæreste. Som HTX-student valgte hun nemlig linjen i teknologi og design, hvorefter hun læste til teknisk designer på Teknisk skole i Randers. Egentlig kunne hun godt være kommet ind på den videregående uddannelse til produktionsteknolog, men hun troede ikke, det var noget for hende.

”Mange tror, at produktionsteknologer lever i en mandeverden, hvor man kun laver førerhuse til traktorer eller dele til motorer. Men det er langt fra tilfældet. På Tradium fandt jeg ud af, at det tekniske var lige mig, men også at jeg ville have mere ansvar og viden. Produktionsteknolog-uddannelsen var vejen dertil, og havde specialet i Industrielt design og bæredygtighed eksisteret dengang, havde jeg nok sat mig mere ind i hvad en produktionsteknolog beskæftigede sig med og var gået direkte fra HTX til Dania,” siger Christina Bak Andersen.

Ikke kun for mænd
Hun blev færdig i sommeren 2013 og beskriver jobsøgningsprocessen som ”ekstrem nem”

Brille Lindberg

”Faktisk fik jeg jobbet ved Lindberg, inden jeg var færdig via mit netværk. Jeg blev også tilbudt job ved min praktikplads i Randers, men Lindberg lokkede bare mere,” smiler Christina.

De andre fra hendes hold har alle fået gode jobs som værktøjsteknikere, indkøbere, produktionsoptimerer og teknikere.

”Uddannelsen giver mulighed for at skabe den karriere, man gerne vil. Jeg har mødt mange piger, som ikke ved, hvad en produktionsteknolog laver og med det samme har en fordom om, at det kun omhandler tekniske emner, men det er noget pjat. Hvis ikke man er konstruktion-interesseret, så åbner uddannelsen også for mange andre døre til produktions- og procesoptimering, teknisk salg og industrielt design. Det er ikke en mandebeskæftigelse, så man skal bare springe ud i det, ” siger hun og viser videre rundt i Lindbergs showroom.

Et job med innovation og udvikling
Nu hvor foråret er her, er der travlt i virksomheden, for det er nu, en del af messerne bliver afholdt. Her skal brillerne være klar til at vises frem i Milano, Shanghai og New York. Det er et af de mange step, som udviklingsafdelingen og Christina Bak Andersen kommer igennem i løbet af året.

”Det er et vildt fedt job, for det er meget alsidigt. Der er meget udvikling, innovation og nye produktionsmåder, man kan fordybe sig i. Man har mulighed for at udleve de skøre ideer og lege med de forskellige materialer, for jeg er også i værkstedet og fx bukke briller i titanium til nye prototyper. Jeg sidder ikke fast foran computeren hele dagen, ” forklarer hun og tilføjer, at hun bruger meget 3D-printer:

"Vi bruger 3D-print og har gjort det over en del år for at lave hurtige prototyper til fx messer. Det er sjældent, at den første prototype går igennem. Den skal tit ændres lidt, og så laver vi de prototyper der skal til, for at designeren endeligt godkender brillen, før vi gør produktionen klar. Vi kan på den måde komme længere, før vi sætter hele produktionsapparatet i gang. ”

Faktisk bruger Christina Bak Andersen ikke selv briller, men det forhindrer hende ikke i – ofte – at tage brillerne på.

”Jeg skal jo se, om de sidder godt, ser pæne ud, eller om udfoldningen er korrekt, så de lever op til LINDBERGS krav. Det er jo mit job at udvikle dem, så de er perfekte, ” siger hun med et smil.

Det er muligt at starte på uddannelsen til produktionsteknolog for både faglærte og studenter til september, og du kan søge ind indtil d. 5. juli via optagelse.dk.


12.05.15