Dania-studerende fik deres livs oplevelse på sommerskole i Vietnam

16 studerende fra Erhvervsakademi Danias campusser i Randers, Horsens, Viborg, Skive og Silkeborg brugte 14 dage af deres sommerferie på Danias Summer School på Hutech University i Vietnam. Det nye initiativs mål var faglig og kulturel viden, men de studerende er kommet hjem med langt mere end bare flotte karakterer og ECTS-point
Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

Handelsøkonom Astrid Nielsen fra Randers er kommet hjem med større selvtillid. Multimediedesigner René Storm Thomasen fra Skive fik nye venner og et helt nyt syn på verdenen. 

Læs rejseberetning fra René her
Læs rejseberetning fra Astrid her

Det er blot nogle af de tilbagemeldinger, som den allerførste Summer School på Dania nogensinde får af de 16 studerende. I alt var der studerende med fra fem af Danias otte campusser.

Det overordnede tema for turen var Europa og Vietnams nye frihandelsaftale, som træder i kraft næste år, og som åbner helt nye døre i forhold til forretninger i Vietnam. For at gøre Dania-studerende relevante for erhvervslivet fik de studerende via turen et unikt indblik i, hvordan man handler på tværs af vores forskellige kulturer, og hvordan danske virksomheder kan udnytte aftalen.

Modeller og nye venner 

Henrik With Student Dania Summer SchoolDen faglige undervisning var fordelt på flere forskellige personer: Danias egen lektor Henrik S. Pahus fra Randers, forskellige professorer på Hutech University og en af Vietnams mest succesfulde forretningsmænd, der ejer en stor tekstilvirksomhed. Han underviste i frihandelsaftalen og i ledelsesstilen i Vietnam.

”Og de studerende elskede ham. Samtidig er han jo en businessmand, så han valgte at bruge tre af vores studerende som modeller i sit kommende katalog til det europæiske marked,” smiler Henrik S. Pahus.

De danske studerende blev også mødt af 16 vietnamesiske studerende, som alle frivilligt mødte op og brugte to uger af deres tid på at være sammen med Danias studerende.

”De var ekstremt glade for at møde vores studerende og derigennem få et indblik i europæisk og dansk kultur. Den store icebreaker var, når vi skulle lære vietnamesisk i sprogtimerne. Efter meget kort tid gik de to hold studerende i byen med hinanden, og de vietnamesiske dukkede endda op til eksamen for at hjælpe Danias studerende, selvom de egentlig havde fri fra studierne,” forklarer Henrik S. Pahus.  

Gode ambassadører for Dania

Udover undervisningen var der også arrangeret forskellige ture af universitetet, så de studerende fx kom ud at bo ved en vietnamesisk landmand langt ude på landet, hvilket gjorde et stort indtryk på alle. Henrik Pahus roser samtidig de studerende til skyerne.

”Præstationsniveauet var tårnhøjt, og de studerende sad pænt til undervisningen hver dag og var klar til at lære nyt. De problemer, som opstod undervejs, og som altid opstår på ture til udlandet, løste vi sammen,” fortæller Henrik Pahus og forklarer, at der kom 25 ansøgninger om at komme med. Derefter valgte han og international chef, Lise Bøgild-Jakobsen, hvilke studerende, der skulle afsted. Her blev der lagt vægt på engagement i studiet, modenhed og kvalifikationer blandt andet ud fra dialog med de studerendes undervisere.

De studerende kom hjem fra turen med 7, 10 og 12-taller på eksamensbeviserne. De studerende skulle selv betale for fly, mad og hotel, mens Dania betalte det store tuition fee til universitetet.

Turen bliver holdt igen næste sommer 

– og her er tre gode grunde til, hvorfor du skal tage med næste år:

  1. Fagligt lærer de studerende, hvordan man laver forretninger i Asien. Business- og aftaleforståelsen er helt anderledes, og Vietnam er et marked in the rising, som leverer bedre kvalitet end Kina. De studerende får brug for den viden i deres fremtidige karrierer, og det får de også med fra turen. 
  2. En oplevelse for livet i trygge rammer. Det giver oplevelser, som ikke kan opleves på egen hånd eller andre måder fx at bo ved en lokal landmand eller få vist de bedste spisesteder i Ho Chi Minh City af lokale studerende.
  3.  Det er en sanse- og læringsoplevelse, som giver meget mere mening end 100 timers kulturundervisning i et undervisningslokale. Turen giver så meget mere. De studerende får noget med hjem, som deres medstuderende på ingen måde kan prale af.