Mors-virksomhed nomineret til særlig praktikpris

KPK Døre og Vinduer er en af de udvalgte finalister i Årets Dania-praktik, der hylder den gode praktikplads. Produktionsteknolog-studerende Bjarne Amby Thomassen indstillede virksomheden efter tre måneders praktikophold, der har resulteret i en fastansættelse - selvom eksamensbeviset endnu ikke er i hus
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

Bjarne Amby Thomassen er en glad mand. Ikke bare er han snart færdig med den videregående uddannelse til produktionsteknolog ved Erhvervsakademi Dania i Skive. Han er også sammen med KPK Døre og Vinduer fra Mors med i finalen om at vinde praktikprisen for bedste praktikophold i Dania.

”Jeg har været i praktik ved KPK, og jeg ville gerne give dem noget igen, for det er en god arbejdsplads, som går op i deres praktikanter. Prisen er med til at give dem den ros, som de fortjener,” siger Bjarne Amby Thomassen på 28 år, der bor i Nykøbing Mors.

I alt har 105 studerende indstillet deres praktikophold til prisen, hvor kun fem er gået videre til finalen. Derfor gør finalepladsen også direktør for KPK Døre og Vinduer Henrik Nyby glad.

”Det er dejligt, at nogen synes, det er godt at være her. Ros kan man altid tåle, og vi har været meget glade for at have Bjarne i praktik,” smiler Henrik Nyby.

Syv forslag og ikke kun ét

De tre måneders praktik er en vigtig del af den videregående uddannelse til produktionsteknolog, og her har Bjarne Thomassen fået frie tøjler af virksomheden til selv at vælge sit projekt. Valget blev kaizentavler, som er dem, medarbejderne fra produktionen skriver forbedringsforslag på (foto)

Kaizentavle Paa KPK Lille

”Jeg har lavet benchmarkanalyse på otte virksomheder af deres tavler og sammenlignet med KPKs, ligesom jeg har interviewet over 600 medarbejdere i produktionerne. Hvis jeg er stødt på noget undervejs, har jeg holdt møde med produktionslederne og Henrik Nyby. De gav mig rigtig god sparring,” forklarer Bjarne Thomassen.

Han nævner som eksempel, da Henrik Nyby udfordrede ham til at lave flere forslag på en ny kaizentavle end kun én. Derfor lavede Bjarne syv forslag, hvor en af disse måske skal indføres i virksomheden. Netop den type sparring har været vigtigt for direktøren.

”Vi har udfordret Bjarne undervejs på proces og konklusioner. Ikke for vores skyld, men for at han lærte mest muligt. Jeg synes, det er spændende at have unge mennesker i praktik, for man bliver inspireret af dem og hører, hvad der rører sig af nye tiltag og ideer lige nu. Men det kræver også tid at have en praktikant, og det forpligter man sig til, når man går ind i sådan et forløb. De unge skal have noget ud af tiden her,” forklarer Henrik Nyby og tilføjer, at det naturligvis har gjort det nemmere, at Bjarne Thomassen allerede var kendt i huset.

Bygget mere viden på

Faktisk har Bjarne Thomassen været ansat i virksomheden som maskinsnedker siden 2006, men han ville gerne have flere kompetencer og papir på sine evner. Derfor startede han på produktionsteknolog-uddannelsen som såkaldt ”jobber”, hvor han tager fuldtidsuddannelsen ved siden af sit job.

Bjarne Amby Thomassen Fotodania Lille

”Uddannelsen lå lige til højrebenet for mig, da jeg har arbejdet i produktionen med LEAN (procesoptimering, red.) samt produktions- og lagerstyring. Det er der under uddannelsen blevet bygget mere viden ovenpå, og jeg har fået flere værktøjer at arbejde med. Der er bare stor forskel på teori og praksis, så jeg har haft mine diskussioner med underviserne,” griner Bjarne Amby Thomassen.

”Der er opstået en mulighed i vores afdeling for produktionsplanlægning, hvor vi mangler en person med Bjarnes nye kompetencer, så det kunne ikke passe bedre,” smiler Henrik Nyby til Bjarne, der smiler tilbage.

Nu, hvor sidste eksamen og dimission kommer tættere på, begynder tankerne om fremtiden at melde sig. Men virksomheden med 200 medarbejdere har fundet en ny plads til deres gamle maskinsnedker. Nu bare som produktionsteknolog.

”Ja, det kunne være fint at starte på jobbet med at give jer prisen som årets bedste praktikplads.”

Vinderen af Årets Dania-praktik findes sidst i maj og går videre til den nationale finale for alle erhvervsakademier i Danmark i Odense den 7. juni.

”Virksomheden er en medspiller på alle måder”

Praktikkoordinator Tore Madsen fra Erhvervsakademi Dania fortæller om Bjarnes praktik:

”Bjarne Amby Thomassen har været en overskudsstuderende fra starten af studiet. Han har hjulpet sine medstuderende undervejs og er den første nogensinde, der laver en benchmarkanalyse indenfor kaizentavler. Undervejs i praktikken har KPK Døre og Vinduer bakket godt op om ham, og de har været en særdeles engageret praktikvirksomhed. Direktør Henrik Nyby har også været god til at sparre med Bjarne og taget nogle gode diskussioner på et højt fagligt niveau. Virksomheden har været en medspiller på alle måder, og de fortjener helt sikkert pladsen i finalen.”

FAKTA om Årets Dania-praktik

  • Konkurrencen er for de studerende på Dania, der var i praktik i studieåret 2015/2016
  • Det er de studerende, som selv indstiller deres praktikophold
  • 105 indstillede deres praktik til konkurrencen
  • Af dem er fem udvalgte gået videre til finalen
  • Den endelige Dania-vinder kåres af en jury, der består af repræsentanter fra Erhvervsakademi Dania, Teknisk Landsforbund og investeringsvirksomheden BOREAN
  • Vinderen går videre til den nationale konkurrence i København, hvor der findes én samlet vinder for alle erhvervsakademier i Danmark.