Kun otte vil læse til VVS-installatør i Jylland efter sommerferien

Den videregående uddannelse til VVS-installatør er lig med jobgaranti. Men meget få vælger uddannelsen, og det bekymrer både uddannelsesinstitutionen Dania og branchen. Lige nu har kun otte personer valgt at søge ind på de to steder i Jylland, der efter sommerferien har studiestart.
nyhed

Sidst i juni blev fem VVS-installatører færdige ved Erhvervsakademi Dania i Hadsten, og allerede inden de var færdige, var de headhuntet til job. En af dem var 36-årige Stefan Jensen fra Skanderborg, der har arbejdet som VVS-montør i syv år i Aarhus.

”Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg interesserer mig for den tekniske del af faget og gerne ville designe og projektere installationerne i stedet for at lave den fysiske del. For mig var der flere perspektiver i at vælge uddannelsen, for vi skal jo arbejde, til vi bliver 70 år, og det holder kroppen ikke til med fx de tunge løft, der er som VVS-montør,” siger Stefan Jensen og forklarer, at en rådgivende ingeniørvirksomhed har rykket for en ansættelsessamtale to gange, men at eksamen har haft 1.prioritet.

”Nu skal jeg snakke med dem på fredag, og så finder vi ud af det,” smiler han.

Alt udsolgt af nyuddannedeEva Lund Campuschef Dania
Campuschef Eva Lund (foto) fortæller, at de i Hadsten ofte får henvendelser fra virksomheder, der gerne vil have fingrene i de nyuddannede VVS-installatører. Desværre må hun ofte melde ’alt udsolgt’. 

”Vi oplever at VVS-installatørenes kompetencer er særdeles efterspurgte i erhvervslivet, men vi har svært ved at opfylde deres behov i øjeblikket. Desværre ser det ikke ud til at blive bedre,” fortæller Eva Lund og fortsætter:

”De seneste optagelsestal ser da ikke gode ud. Lige nu har både vi og det andet uddannelsessted i Jylland tilsammen otte ansøgere til studiestart til august, så der bliver rift om den om to år. Vi optager indtil studiestart og starter op, men jeg er da bekymret for, hvordan fremtiden kommer til at se ud for branchen,” siger campuschefen. 

Brancheforening bekymret
Sådan har Carsten Priess fra installatørernes organisation Tekniq det også. Han var tilstede til dimissionen i Hadsten for at uddele priser til de bedste installatører og energiteknologer, og han er ked af, der kun var fem nyuddannede at vælge mellem på VVS-installatør-uddannelsen.

”Der er virkelig behov for installatører i erhvervslivet, og det er meget ærgerligt, at søgningen til uddannelsen ikke er stor. De foreløbige tal fra erhvervsakademierne ser ikke gode ud. Viden og merværdi adskiller installatørerne fra andre på markedet, og det gør dem attraktive på arbejdsmarkedet. De leverer fejlfrit og godt arbejde, hvor sikkerhed er i højsædet,” siger Carsten Priess.

Han mener, at der i fremtiden vil være et stort behov for installatørerne, der har indgående kendskab til energirigtige løsninger og sikkerhed.

”Installatørerne tænker i hele løsninger. En løsning skal spille sammen med andre løsninger, tilpasses kundernes behov, være driftssikker og brugervenlig. Det er langt fra alle, der kan levere sådan en vare, og derfor er installatørerne så efterspurgte på arbejdsmarkedet,” forklarer Carsten Priess.

Hårdt at være på SU
Hvorfor så få vælger at læse til VVS-installatør har den nyuddannede VVS-installatør Stefan Jensen et godt bud på. 

”Uddannelsen er ikke berettiget til voksen-SU, og det betyder, at man kun kan få en almindelig SU. Det er rigtig hårdt, for allerede som lærling vænner man sig jo til at have flere penge mellem hænderne, og som færdiguddannet skal man jo sige farvel til mange tusind kroner udbetalt hver måned,” siger Stefan Jensen, der har prøvet dén del på egen krop.

”Vi har klart måttet skære helt ind til benet, mens jeg gik på uddannelsen. Men det er en investering i fremtiden både i forhold til psyke, fysik og økonomi. Og det har klart været det hele værd,” smiler han.

flag studiestart

Studiestart på uddannelsen er den 24. august
- Dania tager stadig imod ansøgninger

Allerede fra første uge i august er der planlagt opkvalificeringskurser. Ring til Trine og hør nærmere. 

Tilmelding via enten www.optagelse.dk eller hos studiesekretær Trine Koch! Hun står klar til at hjælpe dig på trko@eadania.dk eller på tlf. +45 2170 3002