Mentorordning hjælper handelsøkonomer gennem studiet

Tidligere studerende på handelsøkonom-uddannelsen headhuntes til at blive mentorer for de nuværende. Ordningen har kørt i halvandet år og gjort en stor forskel for de studerende
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

”Vores samtaler har været et fast holdepunkt igennem studiet, og det har givet meget at tale med en, som har været igennem det samme.”

Ordene kommer fra 26-årige Maria Frambo fra Randers, der om kort tid er færdig med den videregående uddannelse til handelsøkonom. Siden 2. semester har hun haft en mentor, Troels Bro, der selv er uddannet handelsøkonom.

”I starten var jeg bekymret for, at det ville tage meget tid, og om det kunne betale sig, men Troels er der for mig, så vi bruger den tid, jeg har brug for. Det har helt sikkert kunnet svare sig,” smiler hun.

Mentor-forholdet mellem Maria Frambo og Troels Bro er kommet i stand for netop at give de studerende på Erhvervsakademi Danias handelsøkonom-uddannelse et fast holdepunkt. Det er udelukkende tidligere studerende, som headhuntes til at være mentorer.Fra Venstre Mia Tom Troels Og Maria

Det rigtige match
Men de studerende får ikke bare en mentor. Det kræver en ansøgning til mentorteamet, som forsøger at finde det rigtige match til de studerende.

”Kemien er altafgørende. Det første møde er en forventningsafstemning, hvor både mentor og den studerende bagefter går hjem og tænker over, om de vil være gode for hinanden. Det skal være det rigtige match - for den studerendes skyld,” forklarer Troels Bro, der udover at være Marias mentor også er chefmentor i ordningen og key account manager ved gaven.dk.

Hjælp til praktiksøgning
21-årige Mia Kerner går lige nu på 3. semester af uddannelsen og leder efter sin otte måneders lønnede praktikplads.

”Min mentor, Tom Jensen, har hjulpet mig meget med at se muligheder, han har læst mine ansøgninger og cv igennem, og det er de blevet en hel del bedre af,” siger Mia Kerner, der kommer fra Sall ved Hammel.

”Faktisk havde Mia allerede en praktikplads, men der var mange aftaler, som blev brudt, da hun startede, så hun stoppede der igen. Men det var ikke noget, jeg sagde til hende. Det fandt hun selv frem til,” forklarer mentor Tom Jensen, der arbejder som salgskonsulent ved Pascall.

Netop praktiksøgning fylder meget i mentorernes møder med de studerende.

”Mange ved ikke præcist, hvad de vil, og det smitter af på praktiksøgningen. Som mentor gør jeg en forskel ved at hjælpe med at finde fokus. Vi er en uvildig ordning, som har den studerende i centrum, og det betyder, at vi altid fokuserer på, hvad der er bedst for dem,” siger Tom Jensen.

Personlig udvikling som mentor
Mentorerne får ikke betaling for deres virke. Til gengæld mødes de hver anden måned og får opdateret værktøjskassen, så de har de rigtige redskaber til at hjælpe de studerende.

”Som mentor får jeg rigtig meget igen. Udover at få en ny dimension til cv’et giver det et større netværk med andre handelsøkonomer og en stor personlig udvikling. Jeg kommer til at se anderledes på ting, jeg selv har gjort ved at få nuværende studerendes perspektiv. Det giver selvrefleksionen over egne beslutninger,” siger Tom Jensen.

Alumnenetværk og gensidigt forhold
Det er for tidligt at konkludere, om mentorordningen får flere gennemstudiet, selvom det tyder på det, men det gør ikke ambitionerne mindre. Målet om at hjælpe de studerende er nemlig suppleret af målet om at skabe et helstøbt alumnenetværk for handelsøkonomer.

”Om 10 år håber jeg, at vi er et meget større netværk, som ikke kun dækker campus i Randers, men hele Erhvervsakademi Dania. Til den tid er det et netværk, der skaber virksomhedskontakt og events på tværs af Dania, så studerende bedre kan få en fod indenfor i erhvervslivet. Lige nu har vi en god base, som vi skal bygge videre på,” siger chefmentor Troels Bro.

Han og Maria Frambo har heller ingen planer om at stoppe med at ses, selvom Maria lige om lidt er færdig på studiet.

”Jeg forestiller mig, at vi holder kontakten. På et tidspunkt bliver det et mere gensidigt forhold, hvor Troels kan bruge mig lige som meget, som jeg kan bruge ham,” smiler Maria Frambo.

Fakta om mentorordningen

  • Et tilbud til studerende på handelsøkonomuddannelsen fra 2.-4. semester
  • Mentorteamet består udelukkende af tidligere handelsøkonom-studerende
  • Som studerende skal man søge om at få en mentor
  • Sidste semester fik alle studerende, der søgte om det, en mentor
  • I øjeblikket er der otte mentorer, som hver har mellem 2-4 studerende tilknyttet
  • I alt har 25 studerende lige nu en frivillig mentor
  • Mentorerne oplæres i at kunne hjælpe de studerende på deres præmisser via samtale
  • Tidligere studerende bliver headhuntet til at være mentor
  • Mentorerne får udover faglige redskaber et netværk med andre mentorer