Optiker-studerende tjekker hinandens syn

5. semester på uddannelsen i optometri fik nye prøvekaniner ved studiestart. Her fik alle nye studerende lavet synsprøver af de ældre studerende til stor glæde og læring for alle
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

”Det her er en prismestav. Det er en ting, vi bruger til at måle fejlstilling af øjnene. Prøv at kigge igennem her. Kan du se noget?” spørger Karoline Tjell.
”Haha, nej, det kan jeg ikke. Jeg kan kun se dit hår,” smiler Vinnie Madsen, og de fniser.

Vinnie Madsen er en af de 89 nye studerende på studiet til optometrist på Erhvervsakademi Dania i Randers. Som en del af studiestarten får alle undersøgt deres syn af studerende på 5. semester via mange forskellige tests på campus, så selv de mindste detaljer kommer frem. Målet er, ifølge studieleder Ole Ravn, at de studerende tidligt lærer, at normale sunde øjne kan se ud på utrolig mange måder.

”De kommer helt tæt på blodårerne, tårekanaler, pigmenter og pupiller, og det giver også et indblik i de mange redskaber, som de studerende senere selv lærer at bruge,” forklarer Ole Ravn.

Fascinerende dygtige

Tilbage i synsprøveklinikken er Vinnie Madsens syn stadig ved at blive testet.

”Føler du, at det bevæger sig?” spørger Karoline Tjell.
”Det hopper nedad,” siger Vinnie Madsen.
”Hopper det nedad?” udbryder makkeren Anja Vibe Buch.

”Okay, så skal vi lige tænke os om,” siger Karoline og går over til papirerne sammen med makkeren.

Mens de to taler sammen, befinder 22-årige Vinnie Madsen sig ganske fint i synsprøve-stolen. Hun går selv med briller og har gjort det i et års tid.
”Det er meget sjovt og fascinerende fx at se øjet helt tæt på og få lavet trykmåling. Men det er især fedt at se, hvor langt de ældre studerende er nået på 2½ år, og hvor meget de kan. Det glæder jeg mig til, at jeg også kan,” smiler Vinnie Madsen, der kommer fra Viborg, men i dag bor i Randers.

”Nu ved vi, hvad det er,” smiler Karoline Tjell.

Du har en kombination af horisontal og vertikal skelen. Det er ikke farligt, men vi ser det ikke så tit,” forklarer Anja Vibe Bunch.
”Det vidste jeg ikke, men spændende,” smiler Vinnie Madsen.