Optometrister vinder prestigepris for bedste projekt

Lørdag blev optikerbranchens bedste bachelorprojekt fundet og hyldet på en stor konference i København. Vinderne blev to tidligere studerende fra Erhvervsakademi Dania, der har undersøgt, om optikere ses som sælgere eller sundhedspersoner.
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

Det er et emne med høj aktualitet og lige i tidsånden i optikerverdenen, som Cecilie Holm-Nielsen og Julie Lundvald Pedersen i februar lavede bachelorprojekt om. Konklusionen var lige så opsigtsvækkende, og det førte i weekenden til hædersprisen for branchens bedste bachelorprojekt. Uddelingen af prisen var højdepunktet lørdag på branchens største konference i København, hvor vinderne hyldes ved en stor ceremoni.

”Tidligere var optometri et håndværksfag, hvor man sleb glas, men i dag er det et sundhedsfag. Man har fjernet værkstedsopgaverne og i stedet fået autorisation som sundhedsperson og er i dag i samme kategori som læger og sygeplejersker. Men hvilken opfattelse har patienterne af os? Ser de os som sælgere og håndværkere eller som sundhedspersonale?” fortæller Ivan Nisted, underviser og vejleder på projektet, som de to lavede under deres uddannelse på Optikerhøjskolen ved Erhvervsakademi Dania i Randers.

I opgaven gennemgik de mange tidligere årsager til henvendelser og spurgte, hvorfor man går til en optiker for at få hjælp. Derudover lavede de undersøgelser af patienternes opfattelse af to butikker, hvor den ene markedsførte sig på især at være sundhedsfaglig.

”Det spændende i projektet var, at dem, som markedsførte sig som sundhedspersoner, også blev opfattet som sundhedsfagligt kompetente. Man har altså mulighed for at påvirke folks opfattelse og indstilling til optometrister. Så satser man på at markedsføre sig som sundhedspersonale, opfattes man også som det. Det er helt ny viden,” siger Ivan Nisted og understreger, at det var et særdeles godt bachelorprojekt.

Prisen bliver uddelt af verdens største brilleglas-fabrikant, Essilor, der siden 1996 har hædret det bedste bachelorprojekt for at sætte fokus på forskning i optometri-branchen.

Til konferencen deltog også flere af de studerende fra blandt andet første semester, ligesom at flere af underviserne fra Optikerhøjskolen holdt indlæg om deres projekter og faglighed.

Det er muligt at søge ind på professionsbacheloren i optometri indtil den 15. marts 2016.