Optometriuddannelse populær som aldrig før

I år er den videregående uddannelse til optometrist topscorer på antal ansøgninger på Erhvervsakademi Dania. 20-årige Mathilde Fuhr Frandsen fra Randers er en af de mange unge, som er blevet lokket til et studie med både biologi, mennesker og gode jobmuligheder
Af Anne-Mette Gyldenløv, journalist
nyhed

Den videregående uddannelse til optometrist er populær som aldrig før. Mens kun 19 valgte uddannelsen i 2011, er 98 unge optaget på uddannelsen i år.
Alene fra sidste år til i år er 27 procent flere blevet optaget på den 3½-årige professionsbacheloruddannelse på Erhvervsakademi Dania.

En af de nye studerende er 20-årige Mathilde Fuhr Frandsen. Siden hun var helt lille, har hun haft samsynsproblemer og set dobbelt. Trods tur til øjenlæge var det først ved et besøg ved optiker Birger Larsen ved Slotsoptik i Randers, at det blev opdaget i 6. klasse.

”Indtil da havde jeg rigtig svært ved at læse. Pludselig kunne jeg se ordene, så det forandrede rigtig meget,” smiler Mathilde Fuhr Frandsen, der netop er blevet færdig som student på Randers Statsskole.

Optikerarbejde bekræfter studievalg

Siden hun fandt ud af, at optometriuddannelsen var den rigtige vej, har hun læst kemi op som enkeltfag ved siden af 3.g, fået job ved netop Slotsoptik, som opdagede hendes samsynsproblem, samt fået styr på de første seks måneder af studiets i alt 1½ års praktik.

”Jeg kan godt lide at være på forkant,” griner Matilde Fuhr Frandsen, der derfor siden april har rettet briller til, lavet trykmålinger og synsscreening, samlet briller, udmålt glas og mærket dem op.Mathilde Fuhr Frandsen Med Mange Briller Web

”Nu har jeg arbejdet med håndværket og lært rigtig meget. Jeg tror, at det bliver en fordel på studiet, samtidig med at jeg virkelig har fået bekræftet, at det er det rigtige felt for mig. Blandingen af mennesker, biologi og fysik er helt perfekt. Men jeg glæder mig til at få teori på og mere viden om de ting, vi gør i butikken,” siger hun.

Fuld beskæftigelse og kandidat lokker

Hun tror, at studiet oplever stor popularitet, fordi det er anderledes end mere almindelige studier som fx ingeniør eller lærer. Samtidig er det ikke uvæsentligt, at der er et job for enden af studietunnelen. På landsplan er kun 0,5 procent af alle optometrister ledige i øjeblikket, og det betyder noget, mener den kommende studerende.

”Jeg vil ikke bare tage en uddannelse uden at kunne få et godt og spændende job bagefter. Det er vigtigt og betyder meget, at jeg kan få et job bagefter, og det kan jeg som optometrist,” siger Mathilde Fuhr Frandsen.

Efter studiet ved Erhvervsakademi Dania vil hun gerne læse videre på kandidaten i optometri og synsvidenskab på Aarhus Universitet.

”Den åbner op for nogle andre døre som fx at arbejde på et sygehus med forundersøgelser. Der kommer flere og flere optikerforretninger, og det øger konkurrencen, så faget bliver mere sælgerorienteret, og selvom jeg er en god sælger, vil jeg gerne have så mange muligheder som muligt. Sygehuset kunne være en spændende mulighed,” forklarer Mathilde, der i første omgang bare glæder sig til studiestart til september.

I alt er 1153 nye studerende blevet optaget på Erhvervsakademi Dania, og der er stadig to ledige studiepladser på optometrist-uddannelsen og på andre af Danias 20 videregående uddannelser. Se hvilke her