Produktionsteknolog praktiserede LEAN i Fujitsu under praktik i Spanien

Martin Øvre Sørensen er netop blevet færdig som produktionsteknolog fra Erhvervsakademi Dania i Randers. I Malaga arbejdede han i praktik i tre måneder på Fujitsu som produktionsteknolog med fokus på LEAN og produktionsoptimering. ”Vi ligger pænt over niveau i Danmark, når det gælder viden og redskaber om LEAN,” siger Martin.
nyhed

”Jeg blev fra starten sendt ud i produktionen for at se, hvad fabrikken laver. I samarbejde med en industriingeniør fik jeg til opgave at se på, hvordan vi kunne reducere antallet af medarbejdere ved opstart af produktionslinjer,” forklarer produktionsteknologen og fortsætter: ”De kendte ikke halvdelen af de LEAN værktøjer, som vi lærer at bruge på uddannelsen.”

Fujitsu laver bilradioer og airbags og har ca. 350 ansatte på fabrikken i Malaga. Selve produktionen kører på treholdsskift, og Martin mødte også tidligt ind og arbejdede til sent side om side med de spanske medarbejdere. ”Produktionsarbejderne kunne enkelte engelske ord, og ellers foregik det med fagter, når jeg skulle instruere dem i, hvordan vi kunne optimere deres arbejdsgange,” fortæller Martin.

Produktionsteknologens indsats gav pote

Hovedopgaven omhandlede LEAN i Fijitsu. Martin har i praktikperioden arbejdet meget med klargøring af dokumenter til opstart af produktionslinjer, herunder også hvilke materialer, der skulle klargøres fra lager. Fabrikkens produktionschef var vejleder for Martin, og resultaterne var reduktionen af medarbejderstaben fra produktionslinjer. Disse medarbejdere blev så frigjort til andre opgaver i virksomheden.

Positiv praktikoplevelse

Martin boede i Arroyo de la Miel, – en lille by 30 minutters kørsel fra Malaga by, - sammen med en flok finansøkonomer fra Dania, og er den første produktionsteknolog fra erhvervsakademiet i Randers, som har søgt praktikophold i Spanien gennem Venga Travel.

”Det var mest i weekenderne, at jeg var sammen med de andre studerende. I hverdagen gik tiden med arbejde,” konstaterer Martin og uddyber: ” Jeg blev overraskende godt taget i mod i Fulitsu, og blev også inviteret til en række medarbejderaktiviteter. Vi plantede fx træer som led i social miljøindsats.”

Martin var i Malaga fra ultimo januar til primo juni, da han blev dernede efter praktikken var overstået for at skrive afgangsprojektet.

Martin praktik spanien