Produktionsteknolog skaber forandring i Frontego

At gå fra 28 til 17 ansatte er positivt, siger Frontegos direktør Tage Odgaard. Frontego producerer fronter primært til køkkener. Tage Odgaard overtog trævirksomheden i 2007, og da hans søn Jesper i 2010 blev færdig som produktionsteknolog fra Erhvervsakademi Dania i Skive skete der store ændringer i virksomhedens produktion. Det er resulteret i færre ansatte, en mere sikker og rationel produktion og en stabil økonomi. ”Sund fornuft er en del af succesen,” pointerer direktøren fra Nykøbing Mors.
nyhed

Vi kan producere alt fra et styk og op

Markedet er BTB til danske køkkenfirmaer, men Tage Odgaard sælger også til udenlandske kunder i fx Sverige, England og Portugal.

Han var i mange år salgsansvarlig i en vinduesvirksomhed, og kontakten til Frontegos tidligere ejer var tilfældig. ”Jeg købte deres affaldstræ til brændeovnen, og en dag spurgte de, hvorfor jeg ikke bare købte hele virksomheden. Det er 13 år siden, og vi har virkelig knoklet. Min kone har styret regnskaber, og børnene Jesper og Kirsten har været vant til at være med.  ”Vores styrke er kvaliteten, og så at vi løbende præsenterer ideer og produkter baseret på nye materialer, design og en teknisk stærk produktion.”

frontego tage og jesper


Jesper skrev hovedopgave på Dania og implementerede samtidig det nye produktionslayout
Cykelsport er en fælles passion for far og søn, men det var ikke givet, at de skulle arbejde tæt sammen. Jesper startede efter gymnasiet med at læse til fysioterapeut og var ikke interesseret i at gå ind i firmaet. På en cykeltur i Italien kørte Tage alvorligt galt og under hans tre måneder lange sygeleje, agerede Jesper produktionschef. ”Og han synes, at det var spændende,” fortæller Tage.

Jesper startede derefter på den to årige produktionsteknologuddannelse på Erhvervsakademi Dania i Skive. Han lavede som hovedopgave et nyt produktionslayout til Frontego, samtidig med at det fysisk blev implementeret i virksomheden.

frontegi  sufo


Front + ego = individuelle fronter
Tage og Jesper gennemførte sammen det nye produktionssystem, og i samme proces blev firmaets værdier ”SUFO” introduceret bl.a. hjulpet på vej af såkaldte ”hulemalerier” placeret på strategiske steder i selve produktionen. Jesper styrer i dag produktionen, som er præget af forskellige farver, tal og ord på de mange dele af produktionen, som står i en helt særlig orden i de tre produktionshaller.

Anbefaler produktionsteknologer
”Før Jespers introduktion af LEAN, som vi jo kalder SUFO for ”sund fornuft”, var 2 ½ mand en uge om det samme arbejde som én mand nu klarer på én dag,” uddyber Tage. ”Det er en god og bred uddannelse, og teorien giver sammen med netværk mulighed for, at de får lært noget. Derfor vil jeg også anbefale, at andre virksomheder ansætter en produktionsteknolog fra Dania i Skive,” fastslår direktøren i Frontego.

Effektivitetsforbedringer og hurtigere gennemløbstid

Tage er oprindeligt uddannet tømrer og i starten skar han selv plader op manuelt. "Markedet for fronter til primært køkkener har ændret sig markant, i den tid vi har været med. Vores produktion er ændret fra at lave mange ens til få individuelle, og det har været en god strategi. Jespers afgangsprojekt på uddannelsen har været med til at sikre vores forretning, og Jesper står også bag Frontego-navnet." Tage fremhæver teorien på uddannelsen til produktionsteknolog og den tillærte produktionssystematik, som styrker i forhold til Frontegos udvikling.

frontego prod.-hal