Tang høstes bedre med hjælp fra produktionsteknologer

Produktionsteknolog-studerende fra Erhvervsakademi Dania arbejder på at høste tang på bedre og nemmere måder for Hjarnø Havbrug ved Horsens.
nyhed

Med vind i håret og skrig fra måger i luften var undervisningsmiljøet for produktions-teknologerne fra 3.semester på Erhvervsakademi Dania i Randers noget anderledes i mandags. 18 studerende var nemlig taget på Snaptun havn ved Horsens fjord for med egne øjne at se på de udfordringer, de skal løse for Hjarnø Havbrug i de kommende måneder som eksamensopgave.

Hjarnø Havbrug producerer fisk, men også sukkertang og muslinger som en del af en grøn omstilling, hvor virksomheden bliver mindre miljøbelastende. Planen er at dyrke op mod 1.000 ton tang, men ved høsten i foråret i år blev det kun til seks ton. Selvom der var meget mere tang i fjorden, som kunne høstes og sælges, kunne medarbejderne ikke nå at skære mere, inden høstperioden var slut. Processen var for langsom.

”Vi mangler en høstmaskine og generel optimering af vores høst-proces. Selvom opgaven virker simpel, er der mange udfordringer. Båden gynger, der er forskellige størrelser på tangen, vi har ingen stikkontakt, og tangen må ikke blive for tør,” fortæller biologen Teis Boderskov fra Hjarnø Havbrug. Han står for opgaven sammen med kollegaen Peter Søndergaard Schmeds.

Tang Produktionsteknolog 3     Tang Produktionsteknolog 2

Mange forbedringsmuligheder
Mens første dag gik med at se på biologernes udfordringer med at høste tangen, skal de næste to dage gå med innovation og ideudvikling, så de studerende torsdag kan præsentere hver tre løsningsforslag. Efterfølgende skal de designe og konstruere deres forslag som eksamensprojekt for 3. semester.

De studerende er begejstret for projektet.

”Det er et meget spændende projekt med mange forskellige aspekter,” forklarede studerende Thomas Melin på 39 år fra Rønde og fortsætter:

”Lige nu arbejder de meget lavpraktisk, så der er mange forbedringsmuligheder, som vi kan arbejde med. Båden, de bruger til at høste tang med, er en flaskehals, hvor der gennem processen også er meget spildtid. Derudover vil virksomheden gerne være grønnere og mere miljøneutral, og det er et af mine store interesseområder.”