Del siden
 
       

VVS-rådgiver:
”Jeg har hele min uddannelse i spil”

Det bedste ved Christian Jessens job som VVS-rådgiver er de alsidige dage på tilsyn og sparring med kollegaerne, hvor han bliver udfordret fagligt

En overbelastet skulder og et ønske om faglig udfordring på anden vis blev det skub, der fik Christian Jessen fra Aarhus til at søge ind på den videregående uddannelse til VVS-installatør. Efter knap 20 år i VVS-branchen var han klar til at blive udfordret på sin viden frem for sin fysik.

I dag arbejder han som VVS-rådgiver ved rådgivningsvirksomheden AFRY, tidligere kendt som Midtconsult, og det har han gjort siden sommeren 2018, hvor han blev færdiguddannet.

Her laver han projektering på nybyggeri i de forskellige arbejdsfaser: fra konkurrence og forprojekt til selve hovedprojektet og projektopfølgning. Derudover laver han 3D-tegninger i programmet REVIT og er ude på tilsyn på byggepladsen.

”Det fedeste ved jobbet er læringsprocessen, sparringen og samarbejdet med kolleger og andre, hvor jeg lærer nyt. Derfor er jeg glad for at komme ud på fx tilsyn på et byggeri, hvor jeg bliver klogere, og VVS’eren og jeg hjælper hinanden med at blive bedre,” fortæller 40-årige Christian Jessen.

Bruger installatør-uddannelse hele tiden

Jobbet kom naturligt, da han under uddannelsen til VVS-installatør var i praktik ved virksomheden, blev studentermedhjælper og bagefter spurgte, om de havde brug for folk som ham.

Han indgår i VVS-teamet, som primært består af ingeniører, hvor de hjælper hinanden på tværs af afdelingerne i Herning og Aarhus ved spidsbelastninger.

I dag mener han, at hvis man vil bruge sin installatør-uddannelse mest, skal man starte som rådgiver efter sidste eksamen.

”Jeg får alt det i spil, jeg har lært på Dania i mit job som rådgiver og får det ind på rygraden. Via mit arbejde bruger jeg 80 procent af det, jeg har lært på skolen, når vi regnede på projekter. Semesterprøverne minder meget om vores hovedprojekter, så processen er den samme som i virkeligheden. Studiet giver gode retningslinjer for arbejdsgangen i et projekt, og det bruger jeg hver dag i arbejdet,” forklarer Christian Jessen.

Nej tak til eget firma

Mange tror, de vil være selvstændige VVS'ere og tager installatør-uddannelsen alene for at få deres autorisation.

Men det har aldrig været Christian Jessens mål med uddannelsen. Han ville være rådgiver.

”Jeg bliver aldrig selvstændig og starte mit eget op fra bunden, for det kræver som oftest flere års hårdt fysisk arbejde og lange arbejdsdage samt udkald både lørdage og søndage. Det vil ligne mit forhenværende arbejde for meget, og det sætter nogen pris på, men ikke jeg,” forklarer han.

HVAD er VVS-installatør-uddannelsen

HVAD: En videregående overbygning til vvs-, smede- eller vvs-energi-uddannelsen
HVORFOR: Få din autorisation, slip for at blive slidt ned og stå stærkt på arbejdsmarkedet
HVORDAN: Via praksisnær undervisning i installationsteknik, virksomhedsforståelse, teknologi og projektering
HVOR: Erhvervsakademi Dania i Randers
HVORNÅR: Næste studiestart er til september
HVOR LÆNGE: Tager 2 år inkl. praktik
HVAD SÅ: 97 % er i job efter endt uddannelse, resten læser videre.

Den største udfordring med jobbet er faktisk at sidde stille.

”Jeg har lige skulle forene mig med at bruge hele dage foran computeren, hvor jeg konstant regner. Det sker, hvis vi får en kæmpe opgave på fx beregning af varmetab. Jeg kan bedst lide at have en alsidig dag,” smiler han.

Uddannelsen til VVS-installatør tager to år, og den er udelukkende for uddannede vvs-montører eller EUX’ere med fokus på VVS.

Det kan du blive som VVS-installatør

  • Projektleder
  • Indkøber
  • Rådgiver
  • Selvstændig VVS-installatør
  • Formand drift og byggeri
  • Produktionschef
  • Overmontør
  • Serviceansvarlig
  • Salgskonsulent

Hjalp denne side dig?