Del siden
 
       

Kommunalt ansatte bliver coachet på nyt forløb

Ny coach-uddannelse i Skive har ikke blot givet nye arbejdsredskaber til Gitte Munch Larsen og Dicte Jespersen fra Skive kommune. Den har ændret deres perspektiv på livet og dem selv
Artiklen fortsætter under billedet Gitte Larsen smiler til Dicte i en gruppeøvelse ved et rundt bord fuld af papirer
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/coach-uddannelse-i-skive/

I et lille grupperum på Erhvervsakademi Dania i Skive er store følelser i spil. Her sidder tre kvinder og reflekterer over det, de har lært over det sidste år på coachuddannelsen.

”Det kommer helt bag på mig, at jeg bliver så rørt over at fortælle om det,” smiler Gitte Munch Larsen med en tåre i øjenkrogen. Hun har som ansat ved Skive kommune oplevet, at hun med sine nye værktøjer fra uddannelsen kunne hjælpe en kollega videre efter en ubehagelig oplevelse.

Artiklen fortsætter under billedet Hvid tavle med post-its med ord på som følelser, adfærd, krop og tanker Mange ting har ændret sig undervejs hos de studerende på coachuddannelsen i Skive. Næste start er 29.januar.

”Det var et særligt øjeblik, da hun kom over på den anden side og så sagen fra et andet perspektiv. Hun fik positioneret sig og fik flyttet den tunge følelse af ansvar væk fra sine skuldre, som ingen andre kunne hjælpe hende af med. Hun oplevede det som noget vildt, og jeg blev rørt over, at jeg kunne hjælpe,” forklarer Gitte Munch Larsen, der bor i Balling.

Artiklen fortsætter under billedet Gitte Larsen smiler ned i bordet, der er fuld af papirer fra uddannelsen til coach på Erhvervsakademi Dania i Skive Gitte Munch Larsen er en af de 15 kommunalt ansatte, som har taget den nye coachuddannelse i Skive.

Oplevelsen har givet hende et enormt boost.

”Jeg er rigtig glad og stolt. Jeg mærkede, hvor meget jeg har rykket mig i løbet af uddannelsen, for der ligger så meget selvudvikling i at blive coach. Det er ikke som en faglig efteruddannelse, jeg bare putter om i rygsækken. Det bor inden i mig,” smiler den 41-årige pædagog, der oprindeligt kommer fra Mors.

Ståstedet forandret undervejs

Uddannelsen, som Gitte Munch Larsen har været på, er en 1-årig efteruddannelse skabt af Erhvervsakademi Dania og konsulentfirmaet Your Potential, der primært beskæftiger sig med personlig udvikling.

”Det er første gang, at forløbet finder sted. Det er bygget op over de to akademifag; coaching i organisationer samt coaching og konflikthåndtering,” forklarer Liselotte Christensen, der ejer Your Potential og har undervist i coaching siden 2012.

Mange genkender hende fra TV2-programmet ”Havfruer på dybt vand”, hvor hun skulle hjælpe fem kvinder af med deres vandskræk. På samme måde som i udsendelsen har deltagerne på coachinguddannelsen udviklet sig meget undervejs.

Artiklen fortsætter under billedet Liselotte Christensen snakker med en kursist og underviser på forløbet i coaching på Erhvervsakademi Dania i Skive ”Nogen har været meget forvirrede undervejs i uddannelsen, for det ståsted, man havde før uddannelsen, er forandret undervejs,” forklarer Liselotte Christensen fra Your Potential.

”Nogen har været meget forvirrede undervejs, for det ståsted, man havde før uddannelsen, er forandret undervejs. Nu er vi snart færdige, og derfor har dagens øvelser været centreret om de billeder af landskaber, som de valgte i starten. I dag ser de helt anderledes ud for deltagerne, fordi de har udviklet sig så meget,” smiler Liselotte Christensen, der også står som underviser på den næste coachuddannelse med start den 29. januar hos Dania i Skive.

Gør jobbet meget bedre
Den store udvikling kan 46-årige Dicte Jespersen godt genkende i sig selv.

Hun arbejder som konsulent ved Skive kommune, og via uddannelsesforløbet har hun coachet borgere og tydeligt oplevet, hvordan hun gjorde en forskel for et andet menneske.

Der ligger så meget selvudvikling i forløbet, som gør det helt anderledes end en faglig efteruddannelse

Dicte Jespersen, konsulent ved Skive kommune og deltager på coachuddannelse

”Det er vildt, hvad coaching kan. Ved at beherske coaching er jeg bevist om, at jeg kan gøre mit job meget bedre. Min tilgang til borgerne er en helt anden nu. Fx er jeg meget bevidst om ikke at lægge mine værdier over i borgerne, men til gengæld give dem ejerskab til deres eget liv,” fortæller Dicte Jespersen, der bor i Spøttrup.

Hun lægger ikke skjul på, hvor begejstret hun har været for uddannelsen til coach, der har gjort en forskel for hende.

”Jeg er så glad for, at jeg sagde ja til det, og min leder også syntes, det gav god mening i mit arbejde. Det er som en gave, der bliver ved med at give, og jeg er voldsomt meget begejstret for forløbet,” siger Dicte Jespersen.

Tændte håb hos borger
Hun genfortæller historien om mødet med en borger, der havde udfordringer med jobsøgningen, men som i coaching-rummet fandt ud af, at det skyldtes et helt andet aspekt af livet end det, vedkommende havde overbevist sig selv om.

Artiklen fortsætter under billedet Dicte Jespersen sidder ved bord med papirer foran sig og kigger på en af de andre deltagere på coaching-forløbet ved Dania i Skive ”Ved at beherske coaching er jeg bevist om, at jeg kan gøre mit job meget bedre,” fortæller Dicte Jespersen fra Skive Kommune.

”Vedkommende kom ikke videre via sine samtaler med andre, hvor de mosede rundt i de samme følelser. Jeg kunne give et andet perspektiv og udgangspunkt for sit liv end de øvrige konsulenter. Og det var så vildt for ham,” smiler Dicte Jespersen, hvis coachingsession med borgeren sluttede med tårer, kram og et nyt håb tændt hos borgeren.

Artiklen fortsætter under billedet Dicte Jespersen sidder foroverbøjet ved bord med papirer foran sig og foldede hænder, mens hun lytter til en anden deltager på coaching uddannelse Dicte Jespersen i gruppearbejde på coachuddannelsen

”Jeg er glad og stolt. Jeg mærkede, hvor meget jeg har rykket mig, og hvor meget der er sket i den her periode. Der ligger så meget selvudvikling i forløbet, som gør det helt anderledes end en faglig efteruddannelse,” forklarer Dicte Jespersen.

For det er ikke det samme som alle andre kurser.

”Som jeg ser det, er det ikke opkvalificering, men i stedet en kvalificering af det, jeg kunne i forvejen, så jeg er blevet bedre til at bruge det, jeg kan. Det kunne virkelig ændre på sygefraværet på mange arbejdspladser, hvis flere kunne dette, og hvor ville jeg gerne, at flere af mine kolleger kom på det,” ønsker hun.

Chefkonsulent
Dania Erhverv

Hjalp denne side dig?