Del siden
 
       

Efteruddannelse er med til at sikre udvikling lokalt

Betydningen af efteruddannelse kan ikke undervurderes, når det handler om at fastholde og udvikle medarbejdere i tyndt befolkede områder af Danmark. Adgang til efteruddannelse både styrker livet i små lokalsamfund og fastholder virksomhedernes muligheder for vækst og udvikling
Artiklen fortsætter under billedet sløret billede af tre personer med et par briller og en kuglepen i front
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/efteruddannelse-er-med-til-at-sikre-udvikling-lokalt/

I tyndt befolkede områder af Danmark er virksomheder ofte udfordrede, når de skal rekruttere den nødvendige arbejdskraft. Udfordringerne handler om, at det er svært at fastholde især unge mennesker i lokalområdet og at tiltrække medarbejdere udefra.

Men sådan behøver det ikke at være. På Mors i det nordjyske har virksomheden BILA Group vendt udviklingen ved hjælp af fleksibel mulighed for efteruddannelse. Kristian F. Pedersen, Head of Mechanical Engineering i BILA Automation, er en af de ansvarlige for, at virksomheden har de nødvendige medarbejdere med de rette kompetencer.

”Og det er ikke nogen nem opgave i et område som Mors, men det vi har fundet ud af ved at tilbyde vores medarbejdere efteruddannelse er, at en del ikke har lyst til at forlade lokalområdet, men måske gør det for at få en uddannelse. Med muligheden for efteruddannelse kan de både blive boende og få en uddannelse. Og vi kan fastholde værdifulde medarbejdere,” siger Kristian F. Pedersen.  

Akademiuddannelse i Innovation, Produkt og Produktion

For 20 år siden kom Kristian F. Pedersen i lære som klejnsmed i BILA. Det var dengang en virksomhed med 35 medarbejdere. Som udlært arbejdede han et års tid i montageafdelingen, inden han fik lyst til at uddanne sig videre og derfor besluttede sig for at sige op. Det blev dog ved tanken, da BILA tilbød en stilling som konstruktør og muligheden for at tage akademiuddannelsen i Innovation, Produkt og Produktion (IPP), mens han arbejdede.

Det er 15 år siden nu, men allerede dengang havde BILA fokus på efteruddannelse, så medarbejderne ikke behøvede at flytte fra området og virksomheden for at uddanne sig. Det betyder, at Kristian F. Pedersen i dag er chef for et konstruktions- og innovationscenter med cirka 30 medarbejdere – og stadig arbejder på Mors.

Teori kan bruges i praksis med det samme

BILA Group arbejder med robotanlæg og specialmaskiner til automatisering af processer indenfor fødevarer, metal og vindenergi. Virksomheden har i dag 500 medarbejdere fordelt på kontorer og værksteder i en række danske byer, men hovedsædet er stadig på Mors sammen med et par hundrede medarbejdere.

Akademiuddannelsen IPP fra Erhvervsakademi Dania er også i dag en populær uddannelse hos BILA, da den netop henvender sig til medarbejdere i krydsfeltet mellem produktion og udvikling af nye produkter. Som uddannet kan man blive fx projektleder, teknisk indkøber, værkfører, driftsleder, kvalitetsmedarbejder eller produktudvikler.

”En af de helt store fordele ved efteruddannelse frem for fuldtidsuddannelse er, at du som medarbejder bliver i virksomheden og med det samme kan teste det teoretiske fra uddannelsen i praksis. Da jeg i sin tid tog uddannelsen, valgte jeg to fag i projektledelse, som jeg efterfølgende brugte i min funktion som projektleder, siger Kristian F. Pedersen.”

Fordel at kende virksomheden fra bunden

Ved at være i praksis, mens du uddanner dig, får du også et forspring i forhold til dem, som vælger fuldtidsuddannelsen til produktionsteknolog, mener Kristian F. Pedersen.

”Du får et forspring, fordi virksomheden hurtigere kan få folk med erfaring til de konkrete poster, der er brug for. En nyuddannet produktionsteknolog har også været i praktik, men det kradser altså kun i overfladen i forhold til, at din dagligdag er forankret i det praktiske, mens du får teorien bygget på med efteruddannelse. Derudover er det en kæmpe fordel, at du har medarbejdere, som kender virksomheden fra bunden. Det er noget, jeg selv lukrerer på den dag i dag.”

Efteruddannelse løser også vigtig samfundsopgave

BILA har samlet haft 20 medarbejdere fra Mors på forskellige former for efteruddannelsesforløb, og alle har gennemført eller er i gang med at gennemføre forløbet.

Ifølge BILA betyder det også meget for motivationen til at uddanne sig, at du som medarbejder får løn i de 7-8 dage, du er på uddannelse, og derudover at både arbejde og uddannelse tilrettelægges, så hverdag, uddannelse og arbejdsdag hænger sammen. 

Personligt er Kristian F. Pedersen meget glad for, at han ikke behøvede at flytte fra Mors og sige sit job op for at uddanne sig. Muligheden for at undgå det valg vil BILA gerne udbrede til så mange som muligt både i og udenfor virksomheden.

”Det er vigtigt for BILA at kunne tiltrække, fastholde og udvikle vores medarbejdere, men det er også vigtigt for en landsdel som Mors og for sammenhængskraften i vores samfund, at vi som virksomhed kan blive boende lokalt. Derfor løser muligheden for efteruddannelse mange udfordringer på samme tid,” siger Kristian F. Pedersen. 

Hjalp denne side dig?