Del siden
 
       

International opmærksomhed til øjen-forskning fra Randers

Et barns manglende lyst til at læse kan skyldes synsproblemer, viser stor undersøgelse af randrusianske børn. Projektet og optometri-underviserne bag har fået international opmærksomhed og hæder
Artiklen fortsætter under billedet Underviser Marianne og Ivan fra optometrist-uddannelsen på optikerhøjskolen på erhvervsakademi dania i Randers
2021-02-04
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/international-opmaerksomhed-til-oejenforskning/

Hvis børn har problemer med træthed og hovedpine, når de læser, kan det skyldes samsynsproblemer.

Det er konklusionen på et forskningsprojekt fra to lektorer fra Optikerhøjskolen på Erhvervsakademi Dania i Randers. Forskningsprojektet er finansieret af Synoptik Fonden.

I samarbejde med Randers kommunens sundhedsplejersker er alle 0. og 6. klasses elever blevet screenet for samsynsproblemer og langsynethed. Det er over 2.000 børn i alt. Konklusionen på projektet kommer bag på de to forskere i optometri, Marianne Ledet Mågård og Ivan Nisted, som ses ovenfor på billedet.

”Screeningsundersøgelse alene er ikke tilstrækkeligt til at identificere de børn, som er langsynede eller har samsynsproblemer. Til gengæld kan de fleste samsynsproblemer opdages hos skolesundhedsplejersken, hvis hun også tager højde for det enkelte barns gener som hovedpine og træthed ved skolearbejde,”  fortæller Marianne Ledet Mågård.

Samsynsproblemer forhindrer ikke børn i at lære at læse, men det kan reducere børnenes lyst til at øve sig i at læse på grund af gener som hovedpine og træthed.

Samsynsproblemer er en forhindring på vejen til at blive en god læser

Marianne Ledet Mågård, lektor på Erhvervsakademi Dania

”Vi ser samsynsproblemer som forhindringer på vejen til at blive en god læser, og da behandlingen oftest er succesfuld og kun varer 2-4 måneder, synes vi, det giver god mening at identificere disse børn, så de får mulighed for at få behandling,” forklarer Ivan Nisted.

Børn som eksperter
En anden konklusion er, at briller hjælper langsynede børn. Alle børn, der var langsynede i screeningsundersøgelserne, fik briller, og de oplevede, at deres hovedpine og træthed forsvandt, når de brugte brillerne.

 

Artiklen fortsætter under billedet Optometrist-underviser Ivan Nisted på konference Ivan Nisted på verdens største konference i optometri. Foto: privat

”Den første måned skulle forældrene sikre, at børnene gik med dem, men derefter var det frivilligt. På den måde bliver børnene eksperter i, hvad der er rigtigt i stedet for os og vores undersøgelse. Det er kontroversielt og en anderledes tilgang til behandling, end vi kender det fra sundhedssektoren,” forklarer Marianne Ledet Mågård.

Nu er screeningsprojektet blevet publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ’Acta Ophthalmologica’, og forleden deltog de to lektorer i verdens største konference inden for optometri i Texas med 8.000 deltagere, hvor de præsenterede deres resultater.

”Vi mødte og talte med eksperter folk fra professionen, som gav os rosende ord med på vejen. Det giver ny energi til at fortsætte projektet,” smiler Marianne Ledet Mågård.

Læs også: Optometrist

Hjalp denne side dig?