Del siden
 
       

Myter og facts om dine øjne og synet

Randers huser flere af landets bedste eksperter inden for øjne. Som det ene af kun to steder i Danmark kan man på Erhvervsakademi Dania blive uddannet optometrist, som arbejder med synet. Vi har bedt senior lektor i optometri, Amond Westi Adsersen, komme med seks eksempler på spørgsmål og myter, han møder i sit arbejde som underviser:
Artiklen fortsætter under billedet
2018-12-19
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/myter-og-facts-om-oejne-synet/

1. Myte: Man får et bedre syn af at spise gulerødder!

Fakta: Både ja og nej. Gulerødder indeholder betakaroten, der i kroppen kan omsættes til A-vitamin, hvilket er vigtigt i dannelsen af et pigment i øjet, som vi bruger, når vi skal se under dårlige lysforhold. Problemet kan opstå hos mennesker, der er stærkt underernærede, så vi vil næppe se meget til problemet herhjemme, mens det kan se anderledes ud i u-landende. Der vil A-vitamin tilskud dog være en bedre løsning, da det kræver forholdsvis meget betakaroten for at danne tilstrækkeligt med A-vitamin.

Myten siges at være opstået under anden verdenskrig fra den britiske efterretningstjeneste. Briterne havde radar i deres fly og var derfor i stand til at ramme meget præcist på natlige bombetogter. For at narre tyskerne, så de ikke fandt ud af, at man havde radarudstyr, spredtes rygtet, at de britiske piloter spiste store mængder gulerødder og derfor havde et eminent nattesyn! Det er en god historie, men der er tvivl om, hvorvidt den også er helt sand eller blot en god historie.

Artiklen fortsætter under billedet Kan man få ødelagte øjne af forkert styrke i brillerne? Det svarer Amond Westi Adsersen, senior lektor i optometi – læren om øjet – på her. Foto: Dania
 
Kan man få ødelagte øjne af forkert styrke i brillerne? Det svarer Amond Westi Adsersen, senior lektor i optometi – læren om øjet – på her. Foto: Dania

2. Myte: Hvis man gør sig skeløjet og får et slag i ryggen, så sætter øjnene sig fast!

Fakta: Helt forkert! Man kan ikke få øjnene til at sætte sig fast i en særlig stilling, hverken ved at hoste, blive slået i ryggen eller hvis vinden vender! Skelen er noget, man er født med eller har erhvervet gennem hovedtraumer, nerveskader el.lign.

 

3. Myte: Kontaktlinser kan glide om bag øjet!

Fakta: Umuligt! På oversiden af øjet sidder der en meget stærk slimhinde, som vil forhindre alle fremmedlegemer – inklusive kontaktlinser – i at glide steder hen, hvor man ikke kan få fat på dem igen! Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har et stykke af din linse siddende i øjet, så gå til din optiker. Hun vil altid kunne finde det, hvis der skulle sidde noget og drille, men aldrig bag øjet!

 

4. Myte: Man ødelægger øjnene ved at gå med forkerte styrker eller låne andres briller!

Fakta: Nej! Hvis man ser gennem briller, der har en anden styrke, end den man selv har brug for, så kan man af og til mærke, at det spænder og føles anstrengende. Det kan give hovedpine og træthed, men vil ikke kunne ændre ens øjne. Det kan allerhøjst skade humøret…

5. Myte: Man ødelægger øjnene ved at se direkte mod solen!

Fakta: Ja! Lyset fra solen består bl.a. af UV-lys, som vi alle har oplevet kan gøre huden rød og forbrændt. Ser man direkte op i solen, udsættes øjnene for store mængder UV-lys, og man risikerer, at de nerveceller i øjet, som man bruger til at se med, bliver ødelagt. Cellerne kan ikke gendannes, så man risikerer at ende med et varigt ødelagt syn. Hver gang, der er solformørkelse, er der mennesker, som beskadiger øjnene på denne måde, når de ser på fænomenet uden de rette beskyttelsesbriller. Så skaden kan altså også opstå, selvom man ikke direkte kan se solen f.eks. i skyet vejr.

Nej, du får ikke dårligere øjne af at bruge forkert styrke i dine briller eller kontaktlinser

Amond Westi Adsersen, lektor i optometri

6. Myte: Børn, der skeler, vokser selv fra det!

Fakta: Forkert! Det er vigtigt, at ethvert barn der skeler - enten af og til eller konstant - bliver undersøgt af en øjenlæge! I nogle tilfælde vil man opleve, at et par briller kan rette øjnene op, og i andre tilfælde skal der anden behandling til. Børns øjne er først færdigudviklede i 8-10 års alderen, så derfor er det yderst vigtigt at følge lægens anvisning om øjenklap-behandling, brillebrug osv. nøje, så synet bliver så godt som muligt på begge øjne.

Hjalp denne side dig?