Del siden
 
       

Optometriststuderende opfinder piratspil der skal teste børns øjne

To unge studerende fra optikeruddannelsen på Erhvervsakademi Dania i Randers har udviklet et piratspil, der skal teste børns syn.
Artiklen fortsætter under billedet
2018-10-08
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/optometriststuderende-opfinder-piratspil-der-skal-teste-boerns-oejne/

 

De unge kvinder, Anne-Mette Rahbæk og Ea Swensson,  opfandt spillet, da de gik i gang med deres bachelorprojekt på Erhvervsakademi Dania i Randers. Deres ønske var at udvikle et spil, der på nem og sjov vis kunne få børn til at teste deres syn i hjemmet.

- Vi opfandt spillet, fordi vi synes, at det er en god måde at teste børns syn på under trygge rammer. Det er meningen, at barnet skal sidde hjemme hos sig selv og teste øjnene via piratspillet. Hvis målingen så viser, at der er nogle udsving, så kan far og mor printe testen ud og gå ned til optikeren sammen med barnet. Optikeren vil så lave en øjentest, som vi kender den, fortæller 23-årige Anne-Mette Rahbæk.

 

Artiklen fortsætter under billedet Anne-Mette Rahbæk og Ea Swensson har opfundet et spil til at teste børns øjne
 
Anne-Mette Rahbæk og Ea Swensson har opfundet et spil til at teste børns øjne

”Øje Øje Kaptajn”

Piratspillet hedder ”Øje Øje” Kaptajn – i stedet for det gængse ”Aye Aye Kaptajn”- som fans af pirat/sørøverfilm måske har hørt mange gange. Spillet er målrettet de 4-7 årige. Formålet er at finde ud af, hvordan børns syn er ved at ”lege testen ind”.

Børnene skal fortælle, hvilken vej et bogstav vender, mens fire fisk omkranser det. Der hænger en pil ud fra hver fisk, og det er meningen, at barnet skal klikke på den pil, som det mener er den rigtige. Bogstaverne ændrer sig i størrelse og form, så intet spil er ens. 

Resultatet af børnenes klik vil så vise sig i form af en måling på øjnene. Denne måling kan vise, om der er grund til at sætte ind. De to studerende forklarer, at forældre af og til opdager, at den er galt med øjnene ved et tilfælde.
- Barnet kan have symptomer som hovedpine og træthed, og det kan være, at det er synet, den er galt med. Piratspillet er en sjov måde at få testet sine øjne, og barnet føler ikke, at det skal sidde foran et stort apparat hos optikeren for at få foretaget målinger, siger Ea Swensson.

Piratspillet er en sjov måde at få testet sine øjne, og barnet føler ikke, at det skal sidde foran et stort apparat hos optikeren for at få foretaget målinger

Ea Swensson, optometrist-studerende

 

Vil hjælpe børn

De to studerende har især fokus på AMBLYOPI, som er nedsat syn på det ene øje også kaldet ”dovent øje” i folkemunde. Børnenes øjne udvikler sig indtil 7 års-alderen, og det er derfor vigtigt at sætte ind i god tid, så synet kan blive godt. Det er nemlig vigtigt at kunne se godt, lyder det fra Ea Swensson og Anne-Mette Rahbæk. De understreger begge, at de ikke har haft kommercielle tanker, da de udviklede spillet. De brænder bare begge for, at børn kan se godt.

- Vi er fagfolk og sundhedsfolk, og ingen af os har ikke haft salg for øje, da vi udviklede spillet. Jeg vil simpelthen bare gerne hjælpe børn med at se. Hvis man ser godt, er ens trivsel langt større, uddyber Ea Swensson.

Ambitionerne er heller ikke at tage fejl af. Begge ønsker, at deres piratspil kan blive en naturlig del at børns synstest. Anne-Mette Rahbæk mener, at især piratspillets tilgængelighed er et vigtigt parameter for succes.

- Vi kunne godt tænke os, at øjenlæger, sundhedspersonale og forældre bruger spillet, sådan at man kan teste børns syn hjemme. Vi overvejer, om spillet skal kunne downloades via en telefon også, så testen er lige ved hånden og ikke kræver så meget forarbejde, siger Anne-Mette Rahbæk.

Århus Kommune har vist interesse for projektet

Næste år skal sørøverspillet afprøves på en flok børn, der frivilligt stiller op til at blive testet. Evidens skal nemlig være på plads, så de to studerende kan udvikle og justere spillet, så det kan bruges. Og der er allerede interesserede.

Indtil videre har projektet vakt opmærksomhed hos andre end underviserne. Aarhus Kommune har kontaktet Ea Swensson og Anne-Mette Rahbæk om deres opfindelse, da kommunen arbejder med ”klog vedfærdsteknologi.”

 

 

Hjalp denne side dig?