Del siden
 
       
 

Realkompetence­vurdering

Hvis du gerne vil i gang med en akademi- eller diplomuddannelse, men er i tvivl om, hvorvidt du opfylder adgangskravene eller allerede har kompetencer inden for et eller flere fag, har du muligheden for at få foretaget en realkompetencevurdering.

Du skal dokumentere dine kompetencer eller få dem kortlagt med en realkompetencevurdering, som giver dig et bevis på det, du kan. I en realkompetencevurdering tæller alle dine kompetencer med fra din erhvervserfaring, fritidsliv, hobbyer og uddannelse.

Video

Realkompetencevurdering

En realkompetencevurdering er gratis for alle.

På baggrund af indsendt dokumentationsmateriale vurderes det, om du kan optages på uddannelsen, afkorte uddannelsen eller få udstedt uddannelsesbevis for hele eller dele af akademi- eller diplomuddannelsen.

Hvis du godkendes til et kompetencebevis eller et uddannelsesbevis vil du modtage et bevis svarende til det ordinære bevis. Et RKV-bevis gælder på alle uddannelsesinstitutioner, der udbyder den pågældende uddannelse.

Du kan søge via nemStudie.dk på 'Ansøg her'-knappen.

Typer af realkompetencevurdering

Der findes tre forskellige typer af realkompetencevurdering, som du kan ansøge om.

Adgangsbevis

Et adgangsbevis giver dig adgang til en uddannelse, selvom du ikke opfylder adgangskravene. Det er relevant for dig hvis:

  1. Du mangler den adgangsgivende uddannelse, men gennem erhvervserfaring, kurser, anden uddannelse mv. har kompetencer som kan sidestilles hermed.
  2. Du har et adgangsgivende uddannelsesniveau, men mangler 2 års relevant erhvervserfaring efter endt adgangsgivende uddannelse. Derimod har du relevant erhvervserfaring opnået før eller under din adgangsgivende uddannelse.

Kompetencebevis

Et kompetencebevis er dokumentation af, at du besidder viden, færdigheder og kompetencer, der matcher indholdet af et fag på en akademi- eller diplomuddannelse.

Uddannelsesbevis

Et uddannelsesbevis er en dokumentation af, at du har opnået viden, færdigheder og kompetencer, der svarer til indholdet af en hel akademi- eller diplomuddannelse.

En ansøgning består af tre trin og foregår via nemStudie. Nedenfor kan du læse, hvordan du søger.

Ansøgningsforløbet

En realkompetencevurdering består af tre faser.

1. Screening

Først skal du igennem en screening. I screeningen skal du oprette dig som ansøger og vælge, hvilken bevistype du søger om. Hvis du har et CV, kan du vedhæfte dette. Eller du kan bruge vores CV-skabelon. Et CV er en oversigt over dine erhvervserfaringer, uddannelser, kurser og erfaringer fra dit arbejdsliv og fritidsliv. Hvis ikke du har et CV, kan du udfylde et CV i nemStudie. Når din screening er godkendt, fortsætter du til den egentlige ansøgning om realkompetencevurdering.

2. Ansøgning

I selve ansøgningen tilføjer du de oplysninger og den dokumentation, som vi bad dig om i screeningen. Du kan som en del af vurderingen blive stillet en opgave eller indkaldt til en samtale.

3. Afgørelse

 Du får svar på din ansøgning, så snart vi har gennemført vurderingen. Er din ansøgning godkendt, får du tilsendt et adgangsbevis, et kompetencebevis eller et uddannelsesbevis alt efter, hvad du har ansøgt om. Sagsbehandlingen kan tage op til 6 uger.

Særligt for kompetencebevis og uddannelsesbevis

Det tager som udgangspunkt længere tid at vurdere din ansøgning, hvis du søger om kompetence- eller uddannelsesbevis. Den faglige vurdering forlænger sagsbehandlingstiden.

  • Processen ved et afslag

    Hvis du ikke er tilfreds med afgørelsen af din realkompetencevurdering, kan du indgive en klage

Sådan logger du ind på nemStudie.dk

  • Vælg den aktuelle uddannelsesretning, du ønsker realkompetencevurdering fra
  • Klik på "Søg en realkompetencevurdering"
  • Log in med MitID

Kontakt

Studiesekretær
Dania Erhverv

Hjalp denne side dig?