Del siden
 
       

Effektiv opskrift til vækst og udvikling på Djursland

Lokale iværksættere tilsat uddannelse og professionelt netværk. Det er en opskrift, som Djursland og Syddjurs Kommune forventer sig meget af – i første omgang på fødevareområdet. Et nyt forløb skal sætte ekstra blus på den gode udvikling
Artiklen fortsætter under billedet På besøg hos Andersen Winery
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/effektiv-opskrift-til-vaekst-og-udvikling-paa-djursland/

Ingen kan alt, men alle kan noget – og sammen kan vi det hele. Et motto som Business Djursland bruger, og som også meget godt beskriver tanken bag det nye uddannelsestilbud målrettet iværksættere indenfor fødevareområdet på Djursland. Initiativtagerne til uddannelsen er Erhvervsakademi Dania, Kalø Landbrugsskole og erhvervsrådet Business Djursland.

”Uddannelsen skal skabe bro mellem fødevareproducenter, iværksættere og forbrugeren og fjerne de forhindringer der er på vejen, når gode, lokalt producerede fødevarer effektivt skal nå ud til slutbrugeren – altså forbrugeren. Ud over den viden deltagerne får om iværksætteri mv., handler uddannelsen også om at skabe sig et netværk, mulighed for sparring og i det hele taget at få udviklet sin forretning,” siger chefkonsulent fra Erhvervsakademi Dania, Annemette Lyngby.

Iværksætteri, salg og markedsføring

Undervisningen på det nye uddannelsesforløb består af seks moduler udviklet med afsæt i akademifaget iværksætteri i praksis, som er et fag fra akademiuddannelsen Innovation, produkt og produktion.

Uddannelsen skal skabe bro mellem fødevareproducenter, iværksættere og forbrugeren og fjerne de forhindringer der er på vejen, når gode, lokalt producerede fødevarer effektivt skal nå ud til slutbrugeren – altså forbrugeren

Annemette Lyngby, chefkonsulent hos Dania Erhverv

Artiklen fortsætter under billedet Annemette Lyngby er chefkonsulent hos Dania Erhverv Uddannelsen kan ifølge Chefkonsulent i Dania Erhverv Annemette Lyngby hjælpe iværksættere med meget af det, som man skal kunne udover at lave gode produkter

 

”Et eksempel på en person, uddannelsen er målrettet til, er en iværksætter, der brænder for gode råvarer, laver et kvalitetsprodukt, men har brug for viden om effektivisering af produktionslinjen, salg og markedsføring. I dag er det ikke nok, at iværksætteren er dygtig til at producere sine råvarer. Det er nødvendigt med kendskab til de mange andre roller, et liv som selvstændig kalder på, og det kan forløbet hjælpe deltagerne med,” siger Annemette Lyngby.

Lokal fødevareproduktion fylder meget på Djursland, og er derfor også en stadig vigtigere del af det, landsdelen kendes for – og er god til. Produktion af lokale fødevarer er blevet til det, man fra politisk side kalder en af Djurslands klare styrkepositioner. Derfor er der også en klar ide med, at det nye uddannelsesforløb tager afsæt i produktion af lokale fødevarer.

Lokale fødevarer vigtige for Djursland

”Det er helt korrekt, og den nye uddannelse understøtter netop den positive udvikling, Djursland oplever, når det kommer til produktion af fødevarer. Hvis vi skal fastholde og bygge videre på, at vi kan og vil noget med lokale fødevarer, er det afgørende, at vi på alle måder understøtter en iværksætter- og selvstændighedskultur på området,” siger 1. viceborgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V).

 

Som for alle andre politikere handler det for Claus Wistoft også om at sikre vækst, velfærd og udvikling i sin kommune.

”Lokal- og specialproducerede fødevarer er i sig selv vigtige for Djurslands udvikling. Men der er også en potentiel større værdiskabelse i at udnytte mulighederne i et optimalt samarbejde med den primære produktion af fødevarer – altså det traditionelle landbrug, og et effektivt detailled, der kan sælge varerne. Derfor er det vigtigt, at vores lokale producenter kommer i gang med at netværke, samarbejde og lærer hinanden at kende professionelt, ” siger Claus Wistoft.

Lokal- og specialproducerede fødevarer er i sig selv vigtige for Djurslands udvikling. Men der er også en potentiel større værdiskabelse i at udnytte mulighederne i et optimalt samarbejde med den primære produktion af fødevarer – altså det traditionelle landbrug, og et effektivt detailled, der kan sælge varerne.

Claus Wistoft (V), 1. viceborgmester Syddjurs Kommune

Ny uddannelse fremmer udvikling

Han er enig med Annemette Lyngby i, at det er helt afgørende at få ryddet de barrierer væk, som hindrer det lokale iværksætteri i at udvikle sig, og at den aktuelle uddannelse er en god måde at gøre det på. Han tror, at der generelt er et stort behov for den slags tilbud, og ser derfor meget gerne, at det konkrete initiativ kan danne skole for andre brancher også.

”Vi har i mange år arbejdet meget aktivt på at fremme netværk og etablere erhvervsklynger på Djursland og i Syddjurs Kommune, og det her samarbejde om et uddannelsesforløb målrettet fødevareproducenter er et godt eksempel på et vellykket et af slagsen. Bare det at være på kurset, gør at man får et netværk, og allerede der kan udveksle visitkort og komme i gang med at lære hinandens forretninger at kende. Jo flere der vil søge sådan en uddannelse, jo bedre.”

Seks moduler på akademiniveau

Undervisningen er tilrettelagt i samarbejde med Erhvervsakademi Dania, Kalø Landbrugsskole, lokale fødevareproducenter og erhvervsforeninger. Uddannelsesinstitutionerne bidrager med faglig og praktisk viden inden for området, som så underbygges af lokale erhvervsdrivende med specifik viden inden for særlige områder.

I løbet af seks moduler af en til to dages varighed vil deltagerne komme rundt om ideer og muligheder, få konstruktiv feedback, og de vil lære at træffe beslutninger, udarbejde planer og jonglere med tal. Der vil også være oplæg fra iværksættere og virksomhedsbesøg.

Forløbet afsluttes med en eksamen, hvor deltagerne pitcher deres forretningside og grundlaget for en professionel forretning. Uddannelsen begynder til maj, og der er ansøgningsfrist 20. april.

Er du blevet nysgerrig på uddannelsen?

Hjalp denne side dig?