Del siden
 
       

Kristian har lært at arbejde med ESG på efteruddannelse hos Dania

ESG arbejdet hos Kilde Automation landede hos salgsingeniør Kristian Villadsen, der dog ikke vidste ret meget om, hvordan han skulle udføre det. Derfor fik han også muligheden for at tage på efteruddannelse i ESG-rapportering på Erhvervsakademi Dania, så han kunne blive klædt på til at håndtere opgaven
Artiklen fortsætter under billedet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/kristian-har-laert-at-arbejde-med-esg-paa-efteruddannelse-hos-dania/

Hvad skal der til for at arbejde med og rapportere ESG? Hvis du har det som de fleste, så ved du ikke helt, hvad der spørges til. Det gjorde Kristian Villadsen, der har en master i industriel design og som arbejder som salgsingeniør hos automatik-virksomheden Kilde Automation i Skive, heller ikke. Men det gør han nu, hvor han har været på efteruddannelse.

Kristian Villadsen har trods jobtitlen et bredt arbejdsområde i Kilde Automation, hvor han har været de seneste snart 9 år. Så da virksomheden blev nødt til at begynde at forholde sig til regnskaber inden for ESG i tillæg til de mere traditionelle regnskaber, så kom ledelsen i virksomheden til ham. Der var ingen i virksomheden, som rigtigt vidste, hvordan man arbejder og rapportere ESG. Heller ikke Kristian. Men hans kalender var knap så fuld på det tidspunkt, og samtidig er han altid frisk på at kaste sig ud i nyt farvand og lære nyt.

Kristian Villadsen er derfor en af de første deltagere fra Erhvervsakademi Danias nye akademiuddannelse i bæredygtighed og grøn omstilling i Skive, hvor han har læst faget ESG-rapportering.

 

Faktaboks ESG

ESG står for Environmental, Social, and Governance, og det refererer til tre centrale faktorer, som bruges til at vurdere en virksomheds bæredygtighed og samfundsansvar.

Environmental (miljømæssige) faktorer fokuserer på virksomhedens indflydelse på miljøet, herunder deres håndtering af ressourcer, klimaforandringer, og forurening.

Social (sociale) faktorer omhandler virksomhedens forhold til mennesker, herunder medarbejdere, kunder, samfundet, og sociale rettigheder. Dette inkluderer emner som mangfoldighed, arbejdsvilkår, og menneskerettigheder.

Governance (ledelse) refererer til virksomhedens ledelsesstruktur, politikker, og overholdelse af regler og standarder. Det handler om gennemsigtighed, etik, og hvordan virksomheden ledes og kontrolleres.

Bæredygtigheden stikker dybt

Personligt er Kristian Villadsen glad for, at han har fået lov til at kaste sig ud i et nyt fagområde som en del af jobbet.

-Jeg har fra en tidlig alder været bevidst om, at vi mennesker er med til at skubbe vores verden i ubalance. Så for mig giver det god mening at være med til at arbejde i en retning, hvor vi alle kan arbejde sammen om at ændre vores adfærd, så vi skaber en verden, der er mere i balance.

Kristian Villadsen har været glad for uddannelsen, og han føler sig bedre rustet til at arbejde med bæredygtighed og stå for udarbejdelsen af ESG-rapporteringen hos Kilde Automation. Han kan ikke pege på et enkelt emne fra faget, som har været den største læring. Men siger:

-Den største øjenåbner for mig har været at finde ud af, hvor dybdegående arbejdet med ESG kan være og at alle i virksomheden kan være en medspiller i arbejdet med at gøre virksomheden mere bæredygtig.

 

Jeg har fra en tidlig alder været bevidst om, at vi mennesker er med til at skubbe vores verden i ubalance. Så for mig giver det god mening at være med til at arbejde i en retning, hvor vi alle kan arbejde sammen om at ændre vores adfærd, så vi skaber en verden, der er mere i balance.

Kristian Villadsen, ESG-ansvarlig hos Kilde Automation

Af lyst og lidt af nød

Automatikvirksomheden Kilde Automation har nogle store virksomheder blandt sine kunder, og disse virksomheder skal ifølge lovgivningen rapportere ESG. Og for at de grundigt kan rapportere skal deres leverandører også rapportere, dermed er de større virksomheder med til at presse små og mellemstore virksomheder til at have styr på klimaregnskab og ESG-rapportering. På den måde spreder kravet om ESG-rapporteringer til større virksomheder sig som ringe i vandet til mindre og mellemstore virksomheder, som ellers ikke er direkte berørt af kravet endnu.

Kilde Automation har et ønsker at om at blive mere bæredygtig, hvor der bliver fokuseret på miljøet (E), det sociale (S) og god intern ledelse (G). Derfor starter virksomheden med at lave ESG-rapporteringer inden det egentlig er et decideret lovkrav til virksomheden. 

 

Virksomheden var allerede inden Kristians uddannelse gået i gang med at arbejde med klimaregnskaber. Her fik de udarbejdet en rapport, som viste, at virksomheden allerede gør det meget godt, men den påpegede også steder, hvor virksomheden kan forbedre sin CO2udledning. Der er et særligt potentiale i forhold til virksomhedens el-forbrug. Derfor er de fleste lyskilder udskiftet til LED, og så har man planlagt at etablere et solcelleanlæg på virksomhedens store tagareal.

Efter Kristians deltagelse på ESG-rapportering har han efter eget udsagn et godt udgangspunkt for at arbejde mere professionelt med ESG hos Kilde Automation. Hans fremgangsmåde er blevet konkretiseret og systematiseret med brugen af metoder og analyser, og han føler sig generelt godt klædt på til det videre arbejde med ESG i virksomheden.

Om uddannelsen

Akademiuddannelsen i bæredygtighed og grøn omstilling er en ny deltidsuddannelse hos Erhvervsakademi Dania, som giver dig kompetencer til at bidrage til den grønne omstilling. Man kan læse enkeltfag eller læse en fuld akademiuddannelse på 60 ECTS-point.

Under uddannelsen i bæredygtighed og grøn omstillinger finder du følgende fag:

  • Bæredygtig forretningsforståelse (5 ECTS)
  • Klimaregnskaber (5 ECTS)
  • Grøn omstilling i praksis (10 ECTS)
  • ESG-rapportering (5 ECTS)
  • Virksomhedens bæredygtige strategi (10 ECTS)
  • Bæredygtig digital transformation (10 ECTS)
  • Bæredygtighed og adfærdsdesign (5 ECTS)
  • Afgangsprojekt (10 ECTS)

Hjalp denne side dig?