Del siden
 
       

Lysten til at søge inspiration i udlandet er rekordhøj på Dania

Ny viden, nye idéer og spændende samarbejder – motivationen for at søge inspiration i udlandet har aldrig været højere blandt Danias ansatte. For det er frugtbart for fagligheden at lade sig inspirere og opleve nye måder at gøre tingene på.
Artiklen fortsætter under billedet
2024-07-03
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/lysten-til-at-soege-inspiration-i-udlandet-er-rekordhoej-paa-dania/

85 undervisere, ledere og andre ansatte på Dania har været på kortere eller længere ophold i udlandet i det akademiske år 2023/2024. Det er flere end nogensinde før, og det er blevet en mulighed, fordi Erasmus+ giver tilskud (også til studerende) til at tage af sted. De, der har været i udlandet, er returneret med tanken fuld af ny inspiration uanset om det handler om undervisnings-faglighed, forskning, ledelse eller strategisk viden.

Udviklingen er også motiveret af, at Dania har modtaget flere internationale invitationer. Det er en konsekvens af, at Dania selv byder op til dans, når vi afholder International Days og gerne inviterer udenlandske undervisere til at inspirere Danias studerende og give dem et globalt udsyn.

Men selvom vi kom fra flere forskellige lande og repræsenterede forskellige fagligheder, etablerede vi hurtigt et godt samarbejde og skabte en god dynamik i klassen.

Rimantas Smitas, underviser på Dania og Summerschool-studerende på VIVES

Fagligheden og forventningerne var høje
En af dem der har opsøgt nye spændende viden i udlandet, og som er returneret med krudt på batterierne, er Rimantas Smitas - underviser på IT-teknolog og dataanalyse-uddannelserne i Viborg. Rimantas var i 14 dage på Summerschool hos VIVES University of Applied Science i Belgien med fokus på Industrial AI:

”Det var en Summerschool for både studerende og undervisere fra ingeniør- og It-uddannelser. Men selvom vi kom fra flere forskellige lande og repræsenterede forskellige fagligheder, etablerede vi hurtigt et godt samarbejde og skabte en god dynamik i klassen”, forklarer Rimantas Smitas og siger videre:

”Fagligheden var høj, og vi var typisk på universitetet fra kl. 9.00 – 17.30. Samtidig var der en forventning om, at vi læste op på tingene om aftenen. Men det var egentlig ok, for jeg var jo taget afsted for at lære noget, og det var et kursus som gav syv ECTS-point, så det krævede, at vi gjorde en indsats”.

Hvordan kan man gøre AI etisk?
Undervisningen på VIVES foregik som en kombination af oplæg og workshops. Der var tre-fire undervisere og forskere, som både stod for oplæggene og deltog aktivt i workshopsene:

”Vi havde meget fokus på, hvordan man konstruerer AI netværket med Computer Vision og klassificeringer. Hvordan lærer man fx computeren at skelne mellem en hund og en kat? Og hvordan finder man de optimale løsninger i den kunstige intelligens?”, spørger Rimantas Smitas retorisk.

Men arbejdet med AI bød også på mange dilemmaer. For kan man på nogen måde gøre AI etisk:

”Til at træne AI er man jo nødt til at bruge meget historie. Og menneskers forhistorie er jo fyldt med krige, racisme, diskrimination, antisemitisme og kvindeundertrykkelse. Så hvad skal man ’fortælle’ AI? Der er rigtigt mange dilemmaer, og det har været spændende at diskutere dem”, pointerer Rimantas Smitas.

”Til at træne AI er man jo nødt til at bruge meget historie. Og menneskers forhistorie er jo fyldt med krige, racisme, diskrimination, antisemitisme og kvindeundertrykkelse. Så hvad skal man ’fortælle’ AI?

Rimantas Smitas, underviser på Dania og Summerschool-studerende på VIVES

Nu skal den nye viden om AI sættes i spil
Rimantas fik en masse ny viden om AI med sig hjem fra Belgien. Den viden glæder han sig til at sætte i spil. For han har planlagt at etablere et valgfag om emnet, og samtidig satser han på at starte et forskningspro-jekt med fokus på implementeringen af AI i produktionsvirksomheder:

”Det har været dybt interessant at få et nyt perspektiv på AI. VIVES er meget langt fremme i deres forskning, og de har blandt andet bygget deres eget ’House of AI’, så det har været det rigtige sted for mig at få ny viden og inspiration. Og jeg kan kun anbefale alle andre at gøre det samme. Jeg vil i hvert fald gerne afsted igen”, slutter Rimantas Smitas.

Selvom fagligheden var i højsædet under opholdet i Belgien, fik Rimantas trods alt smagt på en enkelt pomfrit, et lille stykke chokolade, duftet til en vaffel og drukket en øl sammen med sin medkursister. Og heldigvis. For det er i de situationer, at netværk skabes og relationer opbygges.



Hjalp denne side dig?