Del siden
 
       

Virksomheder står i kø for at komme på AI-workshop

Business Skive og Erhvervsakademi Dania samarbejder om at tilbyde virksomhederne i og omkring Skive et workshop-forløb over 4 formiddage, hvor de kan blive klogere på, hvordan de konkret kan udnytte generativ kunstig intelligens som ChatGPT, Copilot og lignende til at blive mere effektive.
Artiklen fortsætter under billedet Ivan Drejer og Peter Linde fra Skive Vand
2024-04-29
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/virksomheder-staar-i-koe-for-at-komme-paa-ai-workshop/

Det største lokale på Erhvervsakademi Dania er fyldt. Lokationen skulle have været hos Business Skive, men interessen var så stor, at man flyttede til Danias lokaler på Arvikavej. 70 medarbejdere fra i alt 30 lokale virksomheder har købt en billet til workshop-forløbet.

En af de deltagende virksomheder er Skive Vand. 11 medarbejdere fra vandforsyningsselskabet er med lige fra direktør Ivan Drejer til medarbejdere i forskellige funktioner.

”Skal vi kunne effektivisere os selv som virksomhed, skal vi forstå AI, hvordan det virker, og hvordan det kan hjælpe. Og vi skal forstå, hvordan vi kan implementere det i vores arbejdsgange. Og så skal vi forstå, hvad det ikke kan,” fortæller direktør Ivan Drejer om årsagen til, at Skive Vand investerer i at få et stort AI-kendskab i virksomheden.

Et eksempel, hvor Ivan Drejer tænker, at Skive Vand vil kunne anvende kunstig intelligens i fremtiden, er fx i forhold til inspektioner af kloakledninger.

”Man kan bruge AI til at screene videoer fra kloakinspektioner igennem, fordi den kan trænes til at se mønstre, der fortæller, at her er noget, der ser anderledes ud end normalt. På den måde behøver et menneske kun se de sekvenser igennem, hvor den kunstige intelligens finder noget unormalt. Det kan vi virkelig spare tid ved.”

AI er for alle brancher

Forståelsen for, hvordan AI-teknologier arbejder, hvilke muligheder de giver og ikke mindst hvad man skal være opmærksom på, at de ikke kan, er noget af det, som Business Skive og Erhvervsakademi Dania vil give deltagerne med fra forløbet.

Helle Dons Larsen er kommunikationsansvarlig ved Business Skive, som blandt andet arbejder for at sikre, at deres medlemsvirksomheder har mulighed for at få viden og kompetencer inden for de behov der opstår både globalt og lokalt. Og AI er populært – det fandt de ud af sidste år, da de arrangerede en workshop med introduktion til ChatGPT, hvor der var udsolgt på blot to timer. Det er også årsagen til, at man nu har arrangeret et workshop-forløb over fire gange, hvor der er mulighed for at komme i dybden med forståelsen for og den praktiske udnyttelse af særligt ChatGPT.

”Vi vil gerne lave et forløb, hvor alle virksomheder, uanset om de arbejder med markedsføring, produktion eller strategi, kan få viden og konkrete værktøjer med sig hjem. Og jeg er virkelig positiv over, hvor mange forskellige virksomheder der er med. Det er fedt, at de er så nysgerrige på, hvordan de kan bruge AI,” siger Helle Dons Larsen.   

Fra 60% til 80%

Peter Linde er planlægger og projektleder hos Skive Vand. Han har brugt ChatGPT i godt et år. I starten mest privat, men siden også professionelt på sit arbejde.

Jeg bruger allerede i dag ChatGPT til at komme 60% af vejen med opgaver. Og så laver og tilretter jeg selv de sidste 40%. Hvis jeg kan komme 80% af vejen i stedet for ved at blive bedre til at udnytte ChatGPT, så vil det jo også være en optimering.

Peter Linde, projektleder hos Skive Vand

”Når man bruger AI professionelt og erhvervsmæssigt, skal man også være mere sikker på, at det man gør, er rigtigt. Vi skal sikre os, at vi ikke bruger fejlinformationer. Og ved at forstå, hvor AI kommer fra, hvordan den fungerer og dens faldgruber, så bliver vi mere sikre i det,” forklarer Peter Linde.

Selvom Peter Linde har brugt ChatGPT i mere end et år, så får han meget ud af at deltage på workshop-forløbene. Fx kender han nu muligheden for, at man kan få et lukket system, så man kan arbejde med følsomme oplysninger, selvom man arbejder med ChatGPT. Noget som ellers ikke er muligt, da den åbne ChatGPT-database ikke lever op til kravene i forhold til GDPR.

Han er også allerede blevet dygtigere til at prompte, og derfor forudser han også, at han efter sidste workshop-dag bliver endnu mere effektiv ved hjælp af de generative teknologier.

”Jeg bruger allerede i dag ChatGPT til at komme 60% af vejen med opgaver. Og så laver og tilretter jeg selv de sidste 40%. Hvis jeg kan komme 80% af vejen i stedet for ved at blive bedre til at udnytte ChatGPT, så vil det jo også være en optimering.”

Workshoppen er fordelt over fire gange 1½ time og kan også afvikles på én dag. Business Skive har ønsket at give deres medlemmer mulighed for at til- og fravælge dele af workshoppen, og derfor har man i samarbejde med Dania inddelt workshoppen i fire.

 

Google vs. ChatGPT

Vi kan stille AI spørgsmål, ligesom vi stiller google spørgsmål – og det gør mange. Men hvor google søger internettet igennem og præsenterer svar, som findes der, så genererer kunstig intelligens som ChatGPT et svar på baggrund af det data, den er trænet på, din prompt (dit spørgsmål, red), mønstre og sandsynlighed. ChatGPT og google arbejder altså vidt forskelligt og kan faktisk ikke sammenlignes, selvom vores måde at stille de to teknologier spørgsmål på, kan være ens.

Og mens vi gennem årtier har lært google at kende, så er ChatGPT, Copilot og de andre generative kunstige intelligenser nye for os. Og det er ikke mindst den måde, hvorpå de fungerer, der er fundamentalt anderledes – og kan være lidt hjernevridende at forstå.

Hvilke muligheder giver AI?

Det findes der ikke et svar på i dag, som stadig holder i morgen. Udviklingen går stærkt, og som vidensinstitution er vi forpligtet til at følge med. Hvis du vil se, hvilke muligheder, vi har inden for uddannelse, kurser og workshops om AI, så har vi samlet det her

Har du spørgsmål?

Kontakt os gerne, hvis du vil vide mere om mulighederne for kompetenceudviklingen inden for AI. 

Erhvervsdirektør
Erhvervsakademi Dania
Chefkonsulent
Dania Erhverv
Chefkonsulent
Dania Erhverv
Chefkonsulent
Dania Erhverv
Chefkonsulent
Dania Erhverv
Chefkonsulent
Dania Erhverv

Hjalp denne side dig?