Del siden
 
       
 

Kovending: Landmanden blev datamatiker

Hvis nogen spørger, hvad kvæg og computere har til fælles, kan svaret være Leif Møller. Kombinationen af de to er også startskuddet på hans virksomhed, ITXpress, hvor datamatikeren i dag har seks ansatte og en praktikant fra Erhvervsakademi Dania

”Det vil jeg ikke!” Sådan var Leif Møllers reaktion, da han i år 1991 fik at vide, at han skulle på EDB-kursus. Han hadede computere som pesten, og det var kun fordi, hans chef gav strenge ordrer, at han kom afsted.

”Men i løbet af ganske få timer blev jeg fuldstændig grebet af det. Det blev til lidt af en kovending, for jeg droppede alt andet og tog uddannelsen til datamatiker på Erhvervsakademi Dania i Skive,” smiler Leif Møller, der i forvejen var uddannet landmand.

I dag sidder 48-årige Leif Møller som direktør for ITXpress, der ligger i Ørum ved Viborg. Netop koblingen mellem it og landbrug gav ham nemlig en særdeles god idé i 2005. Indtil da måtte landmændene lave registreringer om deres køer i stalden på papir, og så gå ind til computeren for at skrive det ind.

"Vi lancerede sammen med kvægavlsforeningen en håndholdt registreringsenhed til landmændene kaldet ’Kvikkoen’, som de kunne have med ud i staldene. Til Agromek (messe for landbruget, red.) havde vi overhovedet ikke markedsført det, og vi havde kun 40 licenser med, så da messen åbnede, var alt udsolgt på 45 minutter. Der stod en kødrand af landmænd ved vores stand, og på kort tid var det på hundredvis af landbrug,” fortæller Leif Møller og tilføjer, at ’Kvikkoen’ også vandt messens præstige pris, Agromek-prisen.

IT-lærer som datamatiker

Siden ’Kvikkoen’ har der været godt gang i ITXpress, der fx har lavet et program, som gør det nemt at lave egne apps, og lige nu arbejder de på en brancheløsning til alle danske minkavlere. Derfor sidder der i dag udover Leif Møller også seks fuldtidsansatte på kontoret, hvor fire er datamatikere fra Erhvervsakademi Dania.

 

For tiden har Leif Møller en praktikant, der ligesom ham selv har lavet lidt af et karriereskift.

Andreas Fregerslev Larsen fra Viborg er i en alder af 36 år snart færdig med sin anden uddannelse. Den første var til lærer, den anden er til datamatiker på Dania i Skive.

 

 

”Jeg arbejdede som folkeskolelærer i otte år, hvor jeg blev skolens it-vejleder og havde fokus på it som understøttende for god undervisning og læring. Jeg blev interesseret i programmering, da skolen indførte iPads, og jeg begyndte at overveje, hvordan jeg selv kunne udvikle løsninger, som kunne bruges i undervisningen og arbejdet som lærer generelt. Men hvis jeg skulle lære at kode, skulle jeg gøre det rigtigt, og derfor startede jeg på studiet,” siger Andreas Fregerslev Larsen.

Startet egen virksomhed

Han har sammen med et par andre studerende fra Skive lavet en lille virksomhed for at komme til at kode så meget som muligt.

”En ting er projekter på studiet, men når der er en rigtig kunde, skal man steppe ekstra op. Der er nogle krav, som programmet bare skal leve op til, og det mærker man på en hel anden måde som selvstændig,” forklarer han og tilføjer, at han i første omgang ikke har planer om at være selvstændig.

”Jeg vil gerne have et job i det private, hvor jeg oplever, at der er lidt kortere fra tanke til handling. Samtidig har jeg brug for mere erfaring og suge alle tricks til mig, så jeg kan blive endnu dygtigere. Når jeg gør noget, vil jeg jo gerne gøre det 100 procent rigtigt,” smiler Andreas Fregerslev Larsen.

Nu skal han først skrive sin hovedopgave, hvor der er flere spændende projekter, han kan lave sammen med ITXpress og Leif Møller.

”Vi har hele tiden praktikanter her, da det giver ny viden og øget vidensdeling, ligesom vi også ansætter de nyuddannede. Vi har en forpligtelse for, at de nye også kommer ud i erhvervslivet,” slutter Leif Møller. 

 

Hvad kan du blive som datamatiker

  • Spiludvikler
  • Softwareprogrammør
  • Appudvikler
  • Software arkitekt
  • Iværksætter

 

Hjalp denne side dig?