Del siden
 
       

Del det gode liv i Randers

Vil du høre en hemmelighed? Vi har alle sammen nøglen til at gøre Randers endnu mere succesfuld, mener forsker i deleøkonomi og destinationsudvikling Simon Lind Fischer. Vi skal blot afsløre for andre, hvor meget Randers har at byde på.
Artiklen fortsætter under billedet
2019-12-11
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/del-det-gode-liv-i-randers/

Julen er en tid, hvor vi gerne må have hemmeligheder for hinanden – hemmeligheder om gaver, vi vil give til hinanden. Jeg kender en stor, offentlig hemmelighed. Vil du høre den?

Det er den mystiske hemmelighed om et sted ikke så langt væk med unikke seværdigheder, et rigt kulturliv, god infrastruktur, flot natur, et livligt uddannelsesmiljø og en historisk bymidte. Ja, du har nok gættet det. Randers har det hele – og mere til. Det er der bare ingen uden for bymuren, der ved. Det gode liv i Randers er en offentlig hemmelighed, som vi er rigtig gode til at holde på.

Vær stolt af byens gode liv og del gaven med andre

Simon Lind Fischer, lektor og forsker

Vi har lært som børn, at man skal holde på en hemmelighed, og den egenskab er plantet solidt i vores jyske DNA. Men hvis det at dele det gode (by)liv er en gave, vi kan give til nye turister og tilflyttere, så er det måske værd at overveje? Prøv at forestille dig, hvis vi delte hemmeligheden med resten verden: turister ville flokkes til, nye butikker ville skyde op, restaurationslivet ville blomstre, og tilflyttere ville forstærke byen. Randrusianerne ville blive rigere både økonomisk og kulturelt.

At dele det gode liv i Randers kræver en stolthed og en lyst til at vise sin smukke by frem. Hvis nogen skulle spørge hvorfor, kunne et oplagt svar være: Fordi Randers fortjener det. Fordi det giver økonomisk, social og kulturel værdi. Fordi det er bæredygtigt.

Artiklen fortsætter under billedet Bag denne kronik står Simon Lind Fischer, der forsker i deleøkonomi og destinationsudvikling ved siden af at undervise på Erhvervsakademi Dania
 
Bag denne kronik står Simon Lind Fischer, der forsker i deleøkonomi og destinationsudvikling ved siden af at undervise på Erhvervsakademi Dania

Vi bør dele, fordi det er en win-win, hvis vi bruger den viden, vi har om deleøkonomi. Ja, vi ved faktisk noget om deleøkonomi og destinationsudvikling i Randers.
På Erhvervsakademi Dania har vi forsket i det at dele i flere år. Der findes talrige eksempler på byer, der er gode til at dele. Miami er en. De har udarbejdet strategier for deleøkonomi og samskabelse samt skabt masser af værdi og omtale samt en by, hvor den enkelte borger har et rigere liv økonomisk og kulturelt. I Europa findes et netværk af byer, der mødes og hjælper hinanden med at skabe det gode liv og vækste via deleøkonomi støttet af EU. For man behøver ikke at vide alt eller kunne alt selv som by – så længe man er åben for at dele sin viden og nysgerrigt skabe værdi gennem netværk og samarbejde.

Virksomheder og organisationer i Randers kan samskabe oplevelser til den voksende oplevelsesøkonomi, så turister og mulige tilflyttere nemmere kan oplevelse det smukke Randers. Måske man kunne sammensætte en smagsprøve på, hvor udsøgt Randers smager, og hvor nemt det er at få appetit på mere… 

Er der nye rejsende? Ja. Og for dem gør det intet, at Randers sammenlignet med store metropoler er en mindre by med kun få klassiske overnatningstilbud og seværdigheder. De nye rejsende bevæger sig for at få autentiske, personlige og unikke oplevelser. De nye rejsende elsker, når det er nemt at nyde livet. Og med en ambitiøs, lokal lufthavn og et Aarhus i vækst, er der flere dygtige partnere, som sammen med Randers kan skabe vækst og udvikling og gøre det nemt for nye rejsende at nyde livet i Randers.

 

Borgere i Randers gemmer på interessant kulturel og social viden, som turister gerne vil opleve. Turisterne kommer, når de ved, at de er velkomne. En måde, at nå ud til nye mennesker på, er digitalt via platforme som Airbnb. Her kan alle blive vært for deres egen by og byde gæster velkommen. Alle kan også blive guide for en oplevelse såsom kagebagning, vinsmagning, bytur, kajak, SUP osv. Kun fantasien sætter grænser. Alle borgere i Randers har mulighed for at bidrage til, at Randers lever op til sit store potentiale. Nøglen til byportens dør har alle indbyggere til rådighed.

Randers er en hemmelig perle for turister med mange gemte oplevelser og historier. Hvis Randers ønsker at skabe et anerkendt city-brand, så er det faktisk ret lige til. Turister og tilflyttere er kun et par klik væk. 

Bagom denne kronik

Dania har mange dygtige lektorer, der udover at levere undervisning med nerve og sjæl, også forsker i deres fagspeciale.

At forske på et erhvervsakademi betyder, at resultaterne skal kunne bruges til noget af fx virksomheder, forening eller kommune.

Flere lektorer har sagt ja til at videreformidle deres viden i kronikker, som kan læses her på Danias hjemmeside.

Hvis du vil se flere forskningsprojekter, kan du det på EAviden.dk

 

Overrendte byer som Amsterdam, Barcelona og Indre By i København er for mainstream for nogle turister, der i stedet kigger mod mindre byer som Aarhus – og Randers – hvis Randers vil gribe chancen og åbne sine døre. Mange turister bruger platforme som Airbnb til at vælge destination. Her er det de lokales gæstfrihed og åbne arme, der afgør, hvor turisterne tager hen.

Så kære Randers, vær stolt af byens gode liv og del gaven med andre.

Hjalp denne side dig?