Del siden
 
       

Efter +25 år som elektriker valgte Pau at læse til energiteknolog

Det er aldrig for sent at tage en ny uddannelse. Spørg bare Pau Møller Pedersen fra Skive, der som 44-årig valgte at skifte sit arbejde som elektriker ud med to år som studerende på energiteknolog-uddannelsen.
Artiklen fortsætter under billedet
2024-06-24
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/efter-plus25-aar-som-elektriker-valgte-pau-at-laese-til-energiteknolog/

Der skulle nu lidt tilløb til. For når man også har to teenage-børn og en kone at tage hensyn til på hjemme-fronten, kan det være sin sag at skifte en god fast månedlig hyre ud med en noget mindre prangende SU. Heldigvis havde Pau fuld opbakning på hjemmefronten, og det motiverede ham til at springe ud i det.

Men faktisk var det ikke energiteknolog-uddannelsen, som Pau i første omgang havde overvejet, det var El-installatør-uddannelsen. Det der gjorde en forskel var, at Pau fik øjnene op for energiteknolog-uddannel-sens fokus på den grønne omstilling. Samtidig tog han en god snak med en underviser på uddannelsen, og det var med til at overbevise ham om, at det var den uddannelse, der var det rigtige valg.

Jeg havde egentlig ikke noget yndlingsfag på uddannelsen. Men jeg kunne godt lide at fagene på mange måder var tværfaglige. De rakte ind over hinanden, og det gav mig en god værktøjskasse, som jeg bruger aktivt mere eller mindre hver dag.

Pau Møller Pedersen, energiteknolog og rådgiver hos Rambøll

En god værktøjskasse
Pau dimitterede fra energiteknolog-uddannelsen i sommeren 2023. Han var i løbet af uddannelsen i praktik og skrev hovedopgave i samarbejde med NRGi, og der fik han for første gang sat mange af de fag, han havde på uddannelsen i spil:

”Jeg havde egentlig ikke noget yndlingsfag på uddannelsen. Men jeg kunne godt lide at fagene på mange måder var tværfaglige. De rakte ind over hinanden, og det gav mig en god værktøjskasse, som jeg bruger aktivt mere eller mindre hver dag”, pointerer Pau Møller Pedersen og siger videre:

”Det er lidt ligesom at få et kørekort. Man får et bevis på, at man har nogle grundlæggende kompetencer, og så skal man selv ud at gøre sig sine erfaringer. Jeg har både fået en bred viden med mig fra min uddan-nelse, men også nogle helt konkrete redskaber i forhold til at beregne konstruktioner, besparelsespotenti-aler i bygninger, CO2 emissioner og sammenspillet mellem tekniske installationer”.

Rådgiver hos Rambøll

I dag er Pau ansat som rådgiver hos Rambøll i afdelingen ’Bæredygtige bygninger i drift’, men han havde også mulighed for at fortsætte hos NRGi i forlængelse af praktik og hovedopgave:

”Jeg var så privilegeret, at jeg som nyuddannet både fik tilbudt et job hos NRGi og hos Rambøll. Og selvom jeg var rigtig glad for at være hos NRGi, valgte jeg Rambøll fordi de tilbød mig nogle endnu mere spændende muligheder”, forklarer Pau Møller Pedersen.

Pau er i dag involveret i mange forskellige projekter hos Rambøll. Og han nyder at vejlede og rådgive kunder, og hjælpe dem med at overholde lovgivningen og samtidig finde løsninger, der hjælper dem med at spare penge på energiregningen:

”Mangfoldigheden i de opgaver jeg løser, kan jeg rigtig godt lide. I øjeblikket er jeg blandt andet involveret i et kæmpe ferieresort i Nordborg til en anlægssum på 1.500.000.000 kroner, hvor Rambøll projekterer vandlandet. Her udfører jeg tilsyn og hjælper med projektering af det svømmebadstekniske, og jeg laver energiscreeninger og indeklima-analyser af bygningerne, så der er nok at se til””, puster Pau Møller Pedersen med et glimt i øjet.

Mangfoldigheden i de opgaver jeg løser, kan jeg rigtig godt lide. I øjeblikket er jeg blandt andet involveret i et kæmpe ferieresort i Nordborg til en anlægssum på 1.500.000.000 kroner, hvor Rambøll projekterer vandlandet.

Pau Møller Pedersen, energiteknolog og rådgiver hos Rambøll

Mere uddannelse på vej
Den vigtigste opgave Pau løser i sit job er, med egne ord, at hjælpe og vejlede kunder i deres vej igennem den grønne omstilling, og give dem mulighed for at træffe velovervejede beslutninger baseret på solid dokumentation. Det er ikke en nem opgave, og det kræver, at Pau hele tiden er på forkant med udviklingen:

”Til efteråret skal jeg på skolebænken igen, for jeg skal tage en certificeret uddannelse i energiledelse som giver mig kompetencer til at implementerer ISO50001 - en international standard inden for energiledelse - i virksomheder. Det er en spændende mulighed, og det er dejligt, at jeg hele tiden får lov til at bygge oven på og lære nyt i mit arbejde”, slutter Pau Møller Pedersen.


Selvom Pau ’kun’ har været færdiguddannet i ét år, oplever han allerede, at han har taget store faglige skridt. Værktøjskassen har han fået med sig fra sin uddannelse. Men det har også stor værdi, at mange af de erfaringer Pau har med sig fra 25 års arbejde som elektriker, kan han bruge som energiteknolog.

Indhold og opbygning

Uddannelsen til energiteknolog kombinerer teori og praktik, så du opnår både praktisk og teoretisk viden om optimering af energiforsyningsanlæg, klimaanlæg, procesanlæg og belysning mv. Uddannelsen er meget bred, så du får et helhedsperspektiv på klima- og energiudfordringen.

Du vælger selv, om du vil studere hjemmefra via fjernundervisning eller møde op på campus i Randers. Deltager du online, skal du deltage i undervisningen, mens den foregår. Dog skal du være opmærksom på, at der kan være tale om fysisk fremmøde til eksaminer og dele af undervisningen.

Du vil på uddannelsen arbejde meget med bæredygtighed, miljøledelse, energiledelse, energistyring, klimalovgivning, klimaaftaler, CO2 reduktion og helt generel bæredygtig udvikling med fokus på FN's verdensmål.

Hjalp denne side dig?