27 kommende deltidsstuderende. Aldrig før har Erhvervsakademi Dania haft så mange til opstart på deltidsuddannelsen til el-installatør, hvor elektrikere kan blive opkvalificeret og bl.a. få en autorisation. Siden uddannelsens opstart er flere og flere studerende løbende kommet til, der bruger en dag om ugen på studiet og resten af tiden passer deres fuldtidsjobs.
Blandt deltagerne er også tre herrer, som er vant til undervisning, bøger og gruppearbejde.
Lars Earny Oltmann, Marc Frank Nielsen og Casper Bang er nemlig undervisere på elektrikeruddannelsen på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten. De har valgt at starte på uddannelsen for at styrke deres el-teoretiske ballast.
Engagementet stiger ved at investere i efteruddannelse, skaber et godt arbejdsmiljø og øger arbejdsglæden
Christian Marker, uddannelsesleder for el på Den Jyske Håndværkerskole
- Jeg vil gerne være en superunderviser, og som underviser skal jeg kunne vejlede mine lærlinge om videreuddannelser. Det er nemmere, når jeg selv er gået vejen, siger Lars Earny Oltmann, der er underviser på el-uddannelsens hovedforløb.
- Der er et meget stort spænd mellem, hvor videbegærlige eleverne er, så det vil være godt at have en sten mere i rygsækken. Det gør noget ved kvaliteten af ens undervisning at have ekstra viden, og så giver det pondus, at jeg lige har det ekstra uddannelsesniveau, forklarer Marc Frank Nielsen, der underviser på moduldelen, der er i slutningen af uddannelsen.
Efteruddannelse øger arbejdsglæden
For Den Jyske Håndværkerskole er det en vigtig indsats at sende medarbejderne på efteruddannelse.
- Vi vil gerne give underviserne et niveau højere end erhvervsuddannelse, selvom det ikke er et krav. Det giver dem en ballast, erfaring og viden til at håndtere den forskelligartede viden, der er i en klasse, forklarer uddannelsesleder for el, Christian Marker.
Nogle chefer vil måske klø sig i håret over at have hele tre medarbejdere på efteruddannelse på samme tid, men Christian Marker ser kun fordele i det.
Derfor er over halvdelen af hans 35 medarbejderne også på efteruddannelse alene i år.
- Det giver en dynamik, sparring og engagement at være afsted sammen. Det kan godt blive hårdt på studiet, og så er det godt, at de har hinanden i en fælles studiegruppe, siger han og tilføjer, at efteruddannelse er en vigtig del af at skabe trivsel blandt underviserne.
- Det er et vigtigt parameter, at vi kan give kurser og efteruddannelse, som gør arbejdsmiljøet mere attraktivt. Engagementet stiger ved at investere i efteruddannelse, skaber et godt arbejdsmiljø og øger arbejdsglæden, fortæller uddannelseslederen.
Det er underviser Lars Oltmann helt enig i.
- Vi har virkelig ledelsens opbakning. For eksempel afspadserer jeg dagen efter efteruddannelse og bruger som en lektiedag. Det er privilegeret, siger Lars Oltmann, og de to andre nikker.
Stil spørgsmål, hvis du ikke forstår
De tre undervisere glæder sig til at møde de andre på holdet og opleve de forskellige kompetencer og fagligheder, der vil være på holdet.
- Vi er alle lavspændingsfolk, så der er helt klart noget at lære, og bare det at få flere forbindelser til andre i faget vil være rart, så vi måske kan tage eleverne med ud på besøg. Men det er det teoretiske aspekt, vi er mest interesseret i, siger Lars Earny Oltmann, der af god grund ikke frygter at være i et undervisningslokale og gå til eksamen.
- Jeg er ikke bange for at spørge, hvis jeg ikke forstår det. For jeg ser konsekvenserne hver dag med elever, som ikke tør spørge, når der er noget, de ikke forstår, fortsætter Lars Erny Oltmann, og Casper Bang nikker.
- Stil et spørgsmål, hvis du er i tvivl, for ellers kommer du bagud og risikerer at blive tabt senere. Det siger vi til eleverne, så det kommer vi til at efterleve selv, smiler Casper Bang.
Opstart for næste hold er 4. september, og der er ledige pladser på forårsholdet med opstart 3. marts 2025.
Fakta om el-installatør-uddannelsen
- Videregående uddannelse til elektrikere på 2 år
- Kan læses som fuldtid på SU eller på deltid ved siden af sit arbejde
- Fuldtidsuddannelsen består af en obligatorisk del, en valgdel, 10 ugers praktik og et afgangsprojekt
- Deltidsuddannelsen består af en række obligatoriske fag, valgfrie moduler og et afsluttende projekt.
- Undervisningen foregår som en kombination af holdundervisning, projekter, gæstelærere og virksomhedsbesøg
- Som el-installatør får du en autorisation i el og kan blive fx projektleder, rådgiver eller selvstændig