Del siden
 
       

Elena: Jeg er vild med det danske mind-set, hygge og … cyklerne

Rumænske Elena Ghinita er på vej opad karrieretrappen. Hun var blot 21 år gammel, da hun tog springet fra sit hjemland til Danmark for at studere. Hendes umiddelbare indtryk af Danmark er, at vi er rummelige og tit tager den to-hjulede frem.
Artiklen fortsætter under billedet Elena holder ved gelænder udenfor bygning dækket af grønne blade
2021-02-04
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/elena-jeg-er-vild-med-det-danske-mind-set-hygge-og-cyklerne/

Danmark er blevet det nye hjem for Elena. Hun kommer fra Rumænien, men har fundet sig godt tilrette blandt mennesker og ...cykler.

- Det danske mind-set og hygge. Danskerne er meget rummelige og åbne. Danmark er dejligt. Roligt. Højt til loftet. Uformelt. Og så cykler alle. Det er helt vildt, hvor mange der cykler. Det synes jer er så fedt, for det gør man slet ikke i Rumænien. Her er offentlige transportmidler den måde, man kommer rundt på, forklarer en smilende Elena.

Danmark er dejligt. Roligt. Højt til loftet. Uformelt. Og så cykler alle. Det er helt vildt, hvor mange der cykler. Det synes jer er så fedt, for det gør man slet ikke i Rumænien.

Elena Ghinita, tidl. Dania-studerende

Fra journaliststudier til Business uddannelse

Hun kommer fra byen Iasi, som i størrelse minder om Aarhus. Så det var ikke så svært for hende at finde sig til rette i Viborg, hvor hun i første ombæring valgte at studere på business studiet, marketing management, hos Erhvervsakademi Dania.

-Jeg havde ingen idé om, hvordan Danmark var. Men jeg valgte at tage til Danmark for at studere på Erhvervsakademi Dania i Viborg, fordi en af mine veninder havde valgt at tage hertil. Faktisk var jeg i gang med en uddannelse som journalist, men det var umuligt at få job. Derfor valgte jeg at tage til Danmark, og det har jeg ikke fortrudt et eneste sekund, lyder det på næsten flydende dansk fra Elena.

Uddannet som marketing manager i Viborg

Hun blev færdiguddannet som marketing manager i 2017 fra Erhvervsakademi Dania. Marketing management er en international uddannelse, som udelukkende foregår på engelsk, og den tiltrækker mange studerende fra andre lande, hovedsagligt i Europa.

Uddannelsen var både spændende og udfordrende for Elena og gav hende endnu mere blod på tanden til at dygtiggøre sig yderligere. Der var dog et aber dabei – hendes danske var ikke godt nok.

Dansk sprog er vigtigt

- Jeg tog et år fri. Her knoklede jeg på for at lære det danske sprog at kende på en sprogskole samtidig med, at jeg arbejdede. Jeg ville lære dansk! Det var min vigtigste beslutning. For jeg er i jo i et fremmed land, og det er vigtigt at kunne både sprog og kultur, så man kan blive en del af samfundet, lyder det fra Elena.

Har ambitioner om projektledelse

Efter sabbatåret gik hun i gang med at studere Innovation and Entrepreneurship på Aarhus Erhvervsakademi. Hendes ambitioner er at arbejde med eksport og bæredygtighed. Hun afslutter studierne til januar i 2020.

-Min drøm er at blive i Danmark nogle år og udvikle mig fagligt som projektleder. Jeg er blevet vild med økologi og bæredygtighed, som er blevet populært i Danmark. Jeg kommer fra et land, hvor man gerne vil satse i den retning, men hvor det er alt for dyrt for helt almindelige mennesker, så er det en livsstil, jeg på længere sigt gerne vil tage med til Rumænien.

Efter sommerferien venter tre spændende og udviklende måneder som projektleder i Organic Denmark, som på dansk hedder Økologisk Landsforening. Hun får ansvaret for at skabe en event, der bliver afholdt i Sverige. Her deltager 10 lande for at sætte fokus på bæredygtighed og økologi. 

Jeg har lært så meget i Danmark. Og jeg vil give min viden tilbage til det danske samfund ved at arbejde. Herefter kalder verden. Dog ikke på cykel....

Siger Elena Ghinita med et grin, tidligere Dania-studerende

Dog ikke på cykel…

Elena forklarer, at hun er en global borger. Når Danmarkseventyret slutter, kalder andre lande. Hvilke ved hun ikke endnu. Men hun er ikke i tvivl om, at uddannelserne fra Danmark er med til at styrke hendes muligheder.

-Jeg har lært så meget i Danmark. Og jeg vil give min viden tilbage til det danske samfund ved at arbejde. Herefter kalder verden. Dog ikke på cykel, griner den 25-årige kvinde.

Hjalp denne side dig?