Ofte fortæller medierne historier om, hvor svært det er for nyuddannede at få arbejde direkte efter endt videregående uddannelse.
Men det kender 22-årige Kamilla Zacho Jensen fra Horsens ikke ret meget til.
For da hun blev færdig med den videregående uddannelse til handelsøkonom på Erhvervsakademi Dania i juni, gik turen ikke videre til jobcenteret, men direkte ud til møbelgrossisten Preform i Horsens industrikvarter. Her havde hun forinden været i praktik i otte måneder som en del af uddannelsen.
I dag er jeg glad for, jeg fandt handelsøkonom-uddannelsen og ikke tog på universitetet
Kamilla Zacho Jensen, uddannet handelsøkonom
”Det betød, at de kunne forme mig under praktikken, som var en slags lang prøveperiode, så vi havde tid til at se hinanden an. Jeg bemærkede nærmest ikke overgangen fra studerende til job,” smiler hun.
Nej tak til uni
Handelsøkonom-studiet er en erhvervsakademi-uddannelse, der tager to år med en blanding af praksisnær undervisning på hold og praktik. En uddannelse, som Kamilla Zacho Jensen aldrig havde hørt om under sine år på handelsskolen.
”Jeg troede, at man kun kunne læse på universitetet, og mine undervisere sagde dengang, at det ville være synd ikke at bruge mit gode hoved der. Men jeg vidste, jeg ikke ville på universitetet,” forklarer Kamilla Zacho Jensen.
”Jeg ville ikke sidde til forelæsning med 200 mennesker og have en masse selvstudie, for det fungerer ikke for mig. Jeg vil være på et mindre hold og have en lærer, som jeg kan spørge, når jeg er i tvivl, og det kunne jeg på handelsøkonom-studiet,” fortæller hun.
Møbler, salg og jura
Preform videresælger egetræsborde og spisebordsstole, og med et hold på syv medarbejdere inklusiv direktøren har alle brede ansvarsområder.
Kamilla Zacho Jensen står for salg og marketing, så hun er ansvarlig for hjemmesiden og fotograferer produkterne, men hun har også ordrehåndtering, laver tilbud og har meget kundekontakt.
”På studiet fandt jeg ud af, at jeg er en gul persontype. Så jeg kan godt lide, at der sker noget hele tiden, og der er forskellige opgaver, så jobbet passer rigtig godt til mig. Hver dag er anderledes fra i går,” smiler hun.
Fra studiet er det især to fag, hun bruger meget i sit daglige arbejde.
”For det første er det økonomi, som jeg hele tiden kigger på, for at vi tjener penge på vores produkter. Og det andet er jura. Man bruger jura mere, end man lige går og tror, og dét overrasker mig. Men heldigvis kan jeg godt huske det fra undervisningen,” siger hun.
Travlhed og teori
For tiden går det ellers stærkt på virksomheden, for møbelbranchen er i vækst, og flere bruger penge på møbler som dem, virksomheden sælger.
”Det kan vi godt mærke, og det handlede min hovedopgave også om. Men så er det godt, jeg har kompetente kolleger,” blinker Kamilla Zacho Jensen med henvisning til, at der på kontoret i forvejen sidder en anden handelsøkonom fra erhvervsakademiet.
Studiet har i høj grad fokus på at gøre teoretiske ting konkrete.
”Uddannelsen er dejlig bred og tager udgangspunkt i virkeligheden, så til al vores teori lærte vi også, hvordan vi rent faktisk bruger det i virkeligheden. Det var helt rigtigt for mig,” smiler den unge horsensianer og slutter:
”I dag er jeg rigtig glad for, at jeg ikke tog på universitetet.”
Fakta om uddannelsen til handelsøkonom i Horsens
- Uddannelsen er en praksisnær toårig videregående uddannelse
- Den er opdelt i et års teori, otte måneders lønnet praktikophold og tre måneder til at lave den afsluttende hovedopgave
- Uddannelsen giver kendskab til nogle af de væsentligste aspekter af erhvervslivet som økonomi, indkøb, logistik, salg, kommunikation, ledelse og jura
- Tidligere studerende fra Horsens arbejder i dag fx som salgs- og kampagnekoordinator i AGF Fodbold, marketingsansvarlig ved VS Automatic, Store Manager hos H&M og Event Manager hos Kähler Design.