Del siden
 
       

Karrieretræthed blev til studiestart som produktionsteknolog

Efter et langt tilløb har Brian Pedersen skiftet den grafiske branche ud med studielivet, der indeholder både bøger og frihed
Artiklen fortsætter under billedet Brian, der læser til produktionsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Randers, sidder ved sin computer ved køkkenbordet og arbejder, mens bøger til studiet ligger rundt om ham
2024-08-20
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/karrieretraethed-blev-til-studiestart-som-produktionsteknolog/

Efter at have arbejdet som grafisk tekniker siden 10. klasse, skulle der ske noget nyt for 39-årige Brian Pedersen fra Romalt. Skifteholdsarbejde, en hårdt presset branche og en lyst til at ville noget andet fik ham til at gøre op med sig selv, hvad han ville.

Valget blev den videregående uddannelse til produktionsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Paderup, hvor der er fokus på teknologi, produktudvikling, design og optimering.

- Jeg var nødt til at gøre noget andet og få kvalifikationer indenfor det, der interesserer mig. Vi bliver ikke yngre, og det er hårdt at være på gulvet, fortæller Brian Pedersen, der på produktionsteknolog-studiet kan bruge sine mange års erfaring på uddannelsen.

Vi har været på flere virksomhedsbesøg, hvor virksomhederne har lagt op til, at de gerne ville have praktikanter som os, så jeg tror, det er relativt nemt at få praktik

Brian Pedersen, læser til produktionsteknolog

- Jeg skal ikke starte fra nul, som hvis jeg havde valgt en merkantil uddannelse. Det er et meget virkelighedsnært studie, og vi er både studenter og faglærte på holdet, som supplerer hinanden godt. Studenterne er gode til struktur, mens jeg og andre har stor praktisk viden, siger Brian Pedersen og kommer med en tilståelse.

- Jeg ville være ked af at sidde i et klasselokale med kun den ene eller anden gruppe, for det giver en dynamik til holdet, som jeg er glad for.

Stor frihed
Når man nu har hus og bil og børn, så kan skiftet fra fuldtidsjob til studieliv godt være lidt af en mundfuld.

Men faktisk er Brian Pedersen blevet positivt overrasket.

Artiklen fortsætter under billedet I forgrunden ligger en af bøgerne for produktionsteknolog-uddannelsen på Erhvervsakademi Dania i Randers og i baggrunden ses Brians hænder på en computer ”Det er meget anderledes at studere og det ligger langt væk at tage notater og lave struktur, men det er spændende at lære nyt,” siger Brian Pedersen, der har valgt at læse til produktionsteknolog efter 20 år i den grafiske branche. Foto: Anne-Mette Gyldenløv, Dania.

- Jeg bestemmer meget over min tid og det giver en masse frihed, der gør logistikken i en børnefamilie nemmere. Faktisk troede jeg det var nemmere at studere, når børnene var store, men det er helt modsat, fortæller han og forklarer, at han nu nemmere kan hente og aflevere sine børn fra skole og institution.

- Og så kan det noget at have undervisningsfri i ferierne, smiler han. 

Praktik og studietur
Nu venter specialeretningen på uddannelsen, hvor han har valgt produktions- og procesoptimering, som var det fag, der i første omgang lokkede ham til studiet. Undervejs venter en studietur til Budapest og så studiets sidste halve år, hvor han skal i tre måneders selvvalgt praktik ved en virksomhed.

- Vi har været på flere virksomhedsbesøg, hvor virksomhederne har lagt op til, at de gerne ville have praktikanter som os, så jeg tror, det er relativt nemt at få praktik, siger han og tilføjer, at han håber på at have en praktikplads på plads snart.

Når han forhåbentlig er færdig næste sommer, håber han at finde et job, hvor han kan kombinere sin erhvervserfaring og det nye, han har lært på studiet.

Fakta om uddannelsen til produktionsteknolog

  • 2-årig videregående uddannelse i Randers
  • Undervisningen er i høj grad projektstyret, hvor der bl.a. udvikles løsninger for og med eksisterende virksomheder
  • Som studerende vælger du et speciale for uddannelsen fx optimering, produktudvikling eller konstruktion
  • Færdiguddannede får job som fx produktudvikler, miljøansvarlig, projektleder, produktionschef, kvalitetschef og produktionsplanlægger

- Jobannoncer bruger ikke navnet produktionsteknolog i stillingerne, men der må man se på kvalifikationerne i stedet, og så er der mange jobmuligheder. Mest af alt vil jeg bare gerne bruge det, jeg har lært, slutter han med et smil.

På landsplan er arbejdsløsheden for produktionsteknologer blot 3,2 procent ifølge Teknisk Landsforbund, der organiserer produktionsteknologer.

Hjalp denne side dig?