Det er bekymrende, at halvdelen af alle bestyrelser i Danmark udelukkende består af mænd, når forskning viser, at virksomheder, som investerer i kønsdiversitet i bestyrelsen, oplever større kreativitet og bedre beslutninger. Det fremgår blandt andet i Dansk Industris (DI) nye kønsdiversitetsundersøgelse 2023.
I 2021 lavede DI Diversitetsløftet ”Genger Diversity Pledge”, som virksomheder kan skrive under på, hvis de vil forpligte sig til at arbejde målrettet for at rette op på kønsdiversiteten i ledelser, herunder bestyrelser. Men DI’s kønsdiversitetsundersøgelse 2023 viser, at der er lang vej til bæredygtige bestyrelser, når man ser på køn.
Diversitet handler selvfølgelig om andet end køn. Men kønnet har også betydning, og der er en umiddelbar stor gevinst at hente for virksomhederne ved at sikre større kønsdiversitet. I de danske ledelser halter det også med antallet af kvinder, men andelen er alligevel noget højere end i bestyrelserne. Der er således mange veluddannede kvinder med relevant ledelseserfaring, som også kunne bidrage i de danske bestyrelser.
Problemet er størst i Jylland
DI’s kønsdiversitetsundersøgelse viser også, at hovedstadsområdet er bedre til kønsdiversitet end fx virksomheder beliggende i Nord- og Midtjylland. Erhvervsakademi Dania ligger i netop de to regioner. Og som uddannelsesinstitution har Erhvervsakademi Dania et særligt ansvar i forhold til at sikre, at samfundet har de rette kompetencer at plukke fra, når virksomheder søger kandidater til fx bestyrelsesposter. Derfor har Erhvervsakademi Dania oprettet en bestyrelsesuddannelse, som er målrettet kvinder.
-Vi har talt med mange kvinder, som gerne vil i en bestyrelse. Men mange kvinder føler, at det er svært at bryde gennem muren af mænd. Der er mange dygtige mænd, som har et godt samarbejde og netværk med andre dygtige mænd, og så kan det være svært at komme ind som kvinde. Mange kvinder har heller ikke altid modet til at spille sig tydeligt på banen i forhold til en bestyrelsespost. Vi vil derfor gerne give kvinderne et skub i den rigtige retning, hvor de sætter deres kompetencer i spil og beriger hinanden i forhold til at arbejde sig professionelt i stilling til bestyrelsesarbejdet. Kvinder skal også selv arbejde målrettet med at skubbe til diversiteten i bestyrelseslokalerne, forklarer Birgitte Riise Bjærge, der er Erhvervsdirektør hos Erhvervsakademi Dania.
En af de kvinder, som har deltaget på bestyrelsesuddannelsen for kvinder, er Mette Kronborg Laursen, der er Videncenterchef hos Viden om data. Hun beretter, at hendes parader for, om hun nu var god nok og var berettiget til at være der, var væk med det samme, da hun trådte ind på uddannelsen. For når der ikke var mænd til stede, så behøvede hun ikke konkurrere, som mænd ofte gør ubevidst.
Vi har talt med mange kvinder, som gerne vil i en bestyrelse. Men mange kvinder føler, at det er svært at bryde gennem muren af mænd. Der er mange dygtige mænd, som har et godt samarbejde og netværk med andre dygtige mænd, og så kan det være svært at komme ind som kvinde.
Erhvervsdirektør Birgitte Riise Bjærge
-Det, der blev skabt på den uddannelse, det er helt specielt. Jeg har aldrig mødt sådan en varme og åbenhed i andre forbindelser til netværk, konferencer eller andre steder. At sidde der sammen med ligesindede, der sidder med de samme betænkeligheder, det har givet mig en tro på mig selv.
Netværk er vejen ind i bestyrelseslokalerne
Ifølge Boardpartners bestyrelsesrapport 2024 så besættes mere end 60% af alle bestyrelsesposter gennem netværk, 12% besættes gennem åbne opslag eller via rekrutteringsfirma og resten ad andre veje, som fx at man er investor i den pågældende virksomhed.
-Det at komme ind i en bestyrelse drejer sig om at have et rigtig godt erhvervsnetværk. I langt de fleste erhvervsnetværk er der også fortsat langt flere mænd end kvinder. Derfor har vi koblet uddannelsen op på et netværk, som skal sikre, at deltagerne beriger hinanden og spiller hinanden skarpere i forhold til at indgå i andre lignende netværk. For det er gennem netværk, at man bliver et attraktivt bestyrelseskort, siger Birgitte Riise Bjærge.
Det, der blev skabt på den uddannelse, det er helt specielt. Jeg har aldrig mødt sådan en varme og åbenhed i andre forbindelser til netværk, konferencer eller andre steder.
Mette Kronborg Laursen, Videncenterchef og deltager på bestyrelsesuddannelsen for kvinder
Mette Kronborg Laursen, Videncenterchef hos Viden om data, er meget begejstret for netværket.
-For første gang bevæger jeg mig ind i et netværk, hvor jeg har lyst til at være. Jeg kan komme, som jeg er, og jeg skal ikke bevise noget. Jeg kan række ud i det netværk uden at tænke mere over det. Vi er kommet ind på livet af hinanden. Det her netværk er helt unikt.
Uddannelsen er fysisk placeret i Silkeborg. Det er en central placering, så kvalificerede og interesserede kandidater fra særligt hele Jylland let kan komme dertil. Men geografien er ikke en hindring. På de første to hold har der også været deltagere fra København og det øvrige Sjælland. Næste hold starter i marts.