Del siden
 
       

Kronik: Den oversete uddannelse med mening

Mange unge vil have et meningsfuldt arbejde, når de sidst på ugen søger ind på en videregående uddannelse. Louis Nielsen og to uddannelsesinstitutioner håber, de vil se mod optiker-uddannelsen.
Artiklen fortsætter under billedet Optometriststuderende i klinikken på optikerhøjskolen på erhvervsakademi Dania
2024-07-05
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/kronik-den-oversete-uddannelse-med-mening/

65 % af din hjernekapacitet bruges af øjnene, dine øjne kan behandle 36.000 stykker information – i timen.

Du bruger øjnene konstant. Men ofte tænker du ikke over det, gør du?

Synet er en så vigtig del af hverdagen, og alligevel tager mange af os det for givet. Vi går troligt til tandlægen til eftersyn, men tænker ikke på at gøre det samme med øjnene.

I disse dage søger danskere landet over ind på deres drømmeuddannelse. Uddannelsen til optiker – eller optometrist, som det faktisk hedder - er på nogles radar, men den burde være førstevalg hos flere. Mange flere.

Mange unge mennesker har ’meningsfuld’ højt på deres agenda, når de skal vælge uddannelse. De vil gerne have et job, hvor de kan ”hjælpe mennesker” og ”gøre en forskel”. Jobbet som optometrist tikker begge bokse.

At hjælpe mennesker med at se klart og endda opdage tegn på øjensygdomme tidligt, så syn reddes. Dét giver mening.

En øjensygdom som grøn stær kommer snigende og beskadiger synet varigt, inden man selv opdager det. Her kan en optometrist hjælpe. Ved tidlig opsporing kan optometristen sørge for henvisning til øjenlæge, så præcis diagnostik og eventuel behandling sættes i gang og bevarelse af syn sikres. Dét syn som langt de fleste danskere, ofte omkring 80 procent, peger på, i vores undersøgelser, som deres vigtigste sans.

Optometrister opdager dagligt tidlige tegn på grøn stær og bidrager dermed til at bevare synet hos taknemmelige danskere, som ikke selv havde mærket noget. Børn og unge får justeret synet med nye briller, så de kan følge med i skolen og passe deres arbejde. Nu fri for hovedpine og spændinger. For et nedsat syn, der ikke opdages, kan medføre gener og gøre det svært at følge med i skolen eller passe sit arbejde.

”Meeen er der så et job til mig, når jeg er færdig?”, vil nogen måske spørge.

Til det kan vi svare klart JA. Ledigheden blandt optometrister er blandt den allerlaveste i landet, på tværs af alle job. Hvis ikke den laveste. 0,2 procents ledighed taler sit tydelige sprog.

Så hvis du ikke allerede har det, burde du have et godt øje til uddannelsen som optometrist.

Hjalp denne side dig?