36-årige Lykke Riis er en sjældenhed inden for de tekniske uddannelser. Hun bliver den første kvinde, der uddanner sig som automationsteknolog fra Erhvervsakademi Dania. Hun begejstres af ny teknologi, programmering og robotsikkerhed.
Uddannelsen er også for kvinder, fastslår hun.
”Hvis man har en smule interesse i ny teknologi og har lysten til at være med i en branche, som er i rivende udvikling, så er faget som automationsteknolog bare alletiders. Her kan man være medskaber på robotteknologi, der kan understøtte mange af de funktioner, som mennesker i dag varetager. Kreativitet er et stærkt plus, for der ofte kræves løsninger, som ikke står i en manual. Du skal selv være med til at finde løsningen”, fortæller Lykke Riis.
Fra anlægsgartner til automationsteknolog
Hun er oprindeligt uddannet anlægsgartner, men helbredet satte en stopper for arbejdet, og hun skulle derfor finde nye veje. Automationsteknologuddannelsen er hendes nye vej. Hun ønsker at specialisere sig i sikkerhedssystemer og risikovurdering. Den del af faget har hendes store interesse samtidigt med, at der er gode karrieremuligheder og ikke mindst jobsikkerhed.
”Min uddannelse indeholder alt det, jeg synes er spændende: Udvikling, robotteknologi og risikovurderinger”, siger Lykke Riis.
Udviklede sikkerhedsscannere under praktiktiden
Hun valgte at tilbringe sin praktiktid væk fra Randers, hvor hun studerer. Der åbnede sig en mulighed i Horsens hos FH Automation A/S, hvor hun har været med til at udvikle sikkerheds-scanningssystemer på en 22 ton tung robotcelle.
Her kan man være medskaber på robotteknologi, der kan understøtte mange af de funktioner, som mennesker i dag varetager.
Lykke Riis, automationsteknolog-studerende om hvorfor, hun er vild med uddannelsen
Robotten er et såkaldt palleteringsanlæg, som er en fuldautomatisk pallelaster. Den kan håndtere større mængder paller med varer hurtigt og effektivt. Når den slags skal programmeres, kræver det en stor mængde sikkerhed. Det er her, at Lykkes scannere kommer ind i billedet.
Risikovurdering på den amerikanske måde
Arbejdet med risikovurdering og sikkerhed er altafgørende for, at anlægget skal sættes i gang og virke, forklarer Lykke Riis.
”Alt skal skrives ned og forklares. Som jeg plejer at sige, så skal det gøres ”på den amerikanske måde”. Det vil sige, at jeg skal skrive risikovurderinger helt ned i detaljen. Det er ligesom, når amerikanerne skriver ” kaffen er varm – du kan brænde dig” på din take-away kaffe. Det ved man jo godt, men det skal stå der alligevel, så al sikkerhed er tænkt ind og kommunikeret ud”.
Hun nævner eksempler på, hvad der kan ske, når man arbejder med store robotter. Man kan snuble i kabler og komme til skade og få en komponent i hovedet, hvis man ikke dukker dig. Når først en robot kører, stopper den ikke. Det er den jo programmeret til, og derfor er sikkerhedsstandarderne af afgørende betydning for arbejdet, uddyber hun.
Lykke Riis kan kalde sig automationsteknolog inden sommerferien. Jobsøgningen er allerede gået i gang.