Da Patricia Simonsen for nylig blev færdig med det toårige studie til produktionsteknolog i Paderup på Erhvervsakademi Dania, stod hun med de andre ude foran eksamenslokalet.
Her gik det op for hende, hvor meget der var sket i løbet af studiet med alle. For i starten havde en svært ved at komme på nettet, nogle havde svært ved matematikken, og selv var hun meget stille.
Sådan er det ikke nu.
- Personligt er jeg vokset meget på studiet. Jeg har været meget introvert, og nu kan jeg snakke med andre. De ting, jeg er god til, kan jeg hjælpe andre med, og nu tør jeg vise og forklare på en tavle, smiler 22-årige Patricia Simonsen og forklarer, det skyldes studiets mindre hold.
Det har været så fedt, at alle var forskellige og arbejdede sammen
Patricia Simonsen, produktionsteknolog, om sammensætningen af studerende på holdet
- Det bliver nemmere at stå foran andre, når man har et mindre hold med et godt sammenhold. Underviserne havde tid til at hjælpe, og det var nemmere at have en dialog, så jeg synes, man lærer bedre på et lille hold end på et med 25 personer. Alle bliver hørt, og det har bare gjort, jeg har nemmere ved at tale med mennesker nu, siger hun.
En god blanding af studenter og faglærte
Ved et tilfælde faldt hun over produktionsteknolog-studiet få dage før ansøgningsfristen, og det passede perfekt sammen med hendes baggrund som nyslået HTX-student fra design- og teknologi-linjen med fokus på produktudvikling.
Teknologi, design, optimering og produktudvikling er nemlig kernen i studiet til produktionsteknolog, hvor færdiguddannede bliver fx teknisk designer, konstruktør eller produktchef.
Samtidig var der ikke langt fra hjemmet i Auning til Paderup, hvis det ikke gik.
- Det var lidt et sats, men det gik meget godt, og jeg er glad for, jeg gjorde det, fortæller hun.
På studiet kom folk med mange forskellige baggrunde – fra mekaniker og teknisk tegner til STX- og HF-studenter. Den blanding har været god, for mens hun kan alle formlerne, ved hun ikke, hvor lang tid det tager at dreje eller svejse et element.
- Det fungerer vildt godt, og vi supplerer hinanden. Det har været så fedt, at alle var forskellige og arbejdede sammen. Den ældste var 50 år, og den yngste var mig, så vi kunne noget forskelligt, forklarer hun og uddyber, at studentereksamen med A-niveau i matematik og fysik gav hende en fordel i starten af studiet, men det skiftede undervejs, da alle kunne noget forskelligt.
Projekt for Superfos
De studerende på produktionsteknolog holdt også julefrokost, var på bl.a. Billund Karrieretur og HI-messe og arrangerede selv virksomhedsbesøg på de dage, de havde selvstudie.
Især projektet på 3. semester sammen med Superfos var berigende for Patricia Simonsen. Her skulle hun lave et system til virksomhedens O-ringe fra formværkstedet og finde ud af organisering, indkøb, optimering med mere.
Kort om studiet til produktionsteknolog
- 2-årig videregående uddannelse i Randers
- Undervisningen er i høj grad projektstyret, hvor der bl.a. udvikles løsninger for og med eksisterende virksomheder
- Som studerende vælger du et speciale for uddannelsen fx optimering, produktudvikling eller konstruktion
- Færdiguddannede får job som fx produktudvikler, miljøansvarlig, projektleder, produktionschef, kvalitetschef og produktionsplanlægger
- Det kunne jeg godt lide, for det var ikke en boglig opgave, og selvom det var et individuelt projekt, var vi fire studerende på det, så vi arbejdede sammen på skolen størstedelen af tiden. På de lange dage har det været hyggeligt at være på skolen sammen, siger hun, der ikke har langt hjem fra campus til studieboligerne over for skolen.
Her kan hun heldigvis blive boende med sin kæreste, der lige er startet i lære som plastmager ved Lego.
Imens starter Patricia Simonsen snart ved webshoppen BygXtra, hvor hun skal være bindedel mellem kontoret og lageret.
Næste studiestart på produktionsteknolog-uddannelsen er 2. september.