Del siden
 
       

Når bæredygtighed betaler sig

For Excellent Systems har sund fornuft og godt købmandskab ført til en grønnere produktion. Virksomheden har lært, at bæredygtighed og business ikke behøver at være hinandens modsætninger.
Artiklen fortsætter under billedet Et aflangt stykke gråt skridsikkert gulv med firmanavnet 'Excellent Systems' skrevet med lyseblå bogstaver.
2020-12-02
Erhvervsakademi Dania
/nyheder-og-presse/nyheder/naar-baeredygtighed-betaler-sig/

Kort om virksomheden:

Virksomheden Excellent Systems har 16 medarbejdere og ligger i Mørke på Djursland.

Deres vigtigste produkt er kørestolsramper, som leveres til både private forbrugere, virksomheder, offentlige institutioner og alt derimellem.

Det mest spændende er, at deres kørestolsramper kan tilpasses, så de også passer til bevaringsværdige gamle bygninger som fx kirker og slotte, som man ikke må lave om på.

Virksomhedens første produkt var skridsikkert gulv til produktionsmedarbejdere, så de ikke blev så belastet i ryg og ben.

Forskningsprojekt om FN's Verdensmål

Hos Erhvervsakademi Dania er forskning og udvikling med til at sikre et tidssvarende vidensgrundlag for vores uddannelser og undervisning. I 2019 var 45 % af vores undervisere involveret i forsknings- og udviklingsprojekter.

På uddannelsen til markedsføringsøkonom er tre undervisere i gang med et forskningsprojekt om østjyske små- og mellemstore virksomheders arbejde med FN’s 17 Verdensmål.

Undervejs besøger de en række virksomheder og deler her deres erfaringer til inspiration for andre.

Artiklen fortsætter under billedet Et nærbillede af en affaldscontainer fyldt med plastikdele fra produktion af skridsikre gulve. Hos Excellent Systemts genbruges PE-plast til nye emner.

Hvilke af FN’s verdensmål arbejder virksomheden med?

Virksomheden har ikke forklaret sin indsats med FN’s verdensmål. Til gengæld gør den noget alle de steder, hvor det giver mening for miljøet.

Den arbejder efter ”vugge til vugge-princippet” med hensyn til både produkt, produktion, forbrug og afskaffelse. Og så går den også helt vildt op i, at medarbejderne har det godt. Fx blev vi ”smidt ud” af frokoststuen, fordi der skulle være morgengymnastik, som skal forhindre myoser og andre arbejdsrelaterede skavanker.

Hvad var det mest overraskende?

Virksomhedens kunder er mange offentlige institutioner, hvis vigtigste parameter er pris. Det parameter kan virksomheden godt konkurrere på, selvom den konstant arbejder på at optimere på bæredygtig indsats.

Hvad var virksomhedens bedste råd til andre, der vil i gang?

”Bare start der, hvor I nemmest kan gøre noget”

Fx har Excellent Systems et produkt, som blev pakket i papkasser til forsendelse. Men da papkasser fordyrer produktet, fordi de koster penge både at anskaffe og bortskaffe. Derfor er produktet nu tilrettet lidt, så det i stedet kan samles med strips. Derved er emballagen reduceret til fordel for miljø og bundlinje.

Artiklen fortsætter under billedet Sort malerspand hænger under en tragt og bliver fyldt med små sorte stykker af plastikgranulat. Det brugte plast omdannes til granulat, som kan bruges til at støbe nye gulvelementer.
Artiklen fortsætter under billedet Et rektangulært stykke skridsikkert gulv i grå plast med et flerfarvet kort over Tyskland som motiv og påskriften 'Deutschland'. Skridsikkert gulv med kort over Tyskland som motiv.

Hvordan bidrager interviewet til forskningsprojektet?

Forankringen af arbejdet med bæredygtighed sker hele vejen rundt i virksomheden. Bæredygtighed er i hjertet på stifteren Ole Frederiksen, og medarbejderne føler, at det hele tiden er et fælles projekt at drive bæredygtigheden. Derfor er det ikke kun et spørgsmål om forankring – nærmere en ”way of life”.

Bonusinfo:

Virksomheden har startet projektet Skoleplast, som skal lære skoleelever om plastik. Det er ikke for at gavne en bundlinje eller tjene penge, men for at gøre verden til et renere sted ved at lære eleverne, hvordan de sorterer plastik.

Artiklen fortsætter under billedet Grafik af tre undervisere under teksten 'Verdensmålene som konkurrencefordele for østjyske SMV'er' ved siden af en flerfarvet globus med udsnit af FN's 17 verdensmål. Underviserne Torben Wenneberg, Camilla Bisgaard Sørensen og Lotte Buchbjerg Petersen står bag forskningsprojektet.

Hjalp denne side dig?