Del siden
 
       

Nu kan du læse til optiker online

Der er kun to steder i Danmark, i Randers og København, hvor man kan uddanne sig til optiker. Men for at gøre uddannelsen mere tilgængelig udbyder Erhvervsakademi Dania i Randers nu også uddannelsen online.
Artiklen fortsætter under billedet
2024-04-16
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/nu-kan-du-laese-til-optiker-online/

Både optiker-branchen og potentielt kommende studerende har i flere år efterspurgt muligheden for at tage uddannelsen til optiker online. Optikerne uden for de store byer mangler faguddannet personale, og mange studerende er geografisk udfordret og savner fleksibilitet i forhold til at følge uddannelsen.

De ønsker imødekommer Erhvervsakademi Dania nu med en løsning, hvor det fra august 2024 bliver muligt at tage uddannelsen som online-studie. Uddannelsen er bygget op, så teoriundervisningen foregår online, mens den praktiske undervisning med fx synsprøvetagning sker på Dania i Randers. I praksis betyder det, at de studerende i gennemsnit får 1-2 mødedage om ugen og kan følge undervisningen hjemme fra de andre dage.

150 kilometer – hver vej
Online-uddannelsen er blandt andet målrettet dem, som har arbejdet som butiksassistent hos en optiker i nogle år. Uddannelsen giver dem muligheden for og fleksibiliteten til at dykke ned i fagligheden bag opto-metrien og kombinere det med den praktiske viden, de allerede har erhvervet sig.

En af dem i målgruppen er Anna Vindum Frik, der har været ansat hos Thiele i Skjern som butiksassistent siden starten af 2020. Hun startede på den fysiske uddannelse til optiker i sommeren 2023 og har siden pendlet mellem Skjern og Randers 3-4 dage om ugen. 150 kilometer frem og 150 kilometer tilbage:

”Jeg ville jo rigtig gerne ind på uddannelsen, men jeg havde på den anden side ikke lyst til at flytte fra Skjern. Så det endte med at min chef leasede en bil til mig, som jeg nu pendler i. Det har været lidt en udfordring på grund af vejret, men ellers har det egentlig været ok. Jeg prøver at veksle mellem at snakke i telefon, høre musik, lydbøger eller bare slappe af i stilhed”, fortæller Anna Vindum Frik om køreturene og siger videre:

Jeg ville jo rigtig gerne ind på uddannelsen, men jeg havde på den anden side ikke lyst til at flytte fra Skjern.

Anna Vindum Frik, optometrist-studerende

”Det er langt at køre, selvom jeg er blevet god til at bruge tiden i bilen. Men jeg ser det også som en livsinvestering. For det kan godt ske, at jeg skal bruge transporttid nu, men uddannelsen er for hele livet. Og jeg skal jo også i praktik i halvandet år i løbet af uddannelsen, så der slipper jeg for køreturen”.

Det vil stadigvæk være en drøm
Selvom Anna er god til at disponere den lange transporttid, ville det stadigvæk have været en drøm for hende at tage uddannelsen online. Det samme gælder flere af hendes klassekammerater, der lige som Anna bruger lang tid på at pendle. Men hvad betyder det for sammenholdet på uddannelsen, hvis de studerende kun mødes 1-2 gange om ugen?

”Dynamikken på et hold bliver hurtigt etableret. Så selvom man kun kommer til at se hinanden et par gange om ugen på online-uddannelsen, tror jeg ikke, at den sociale del vil være så meget anderledes, end den er på mit hold, hvor vi ser hinanden til alle fagene”, forudser Anna Vindum Frik.

Fordi jeg løbende får nye værktøjer med mig fra uddannelsen, kommer jeg også til mange nye erkendelser – det er en stor tilfredsstillelse

Anna Vindum Frik, optometrist-studerende

Kommer til nye erkendelser
På trods af de mange timer på landevejen og den tid hun skal bruge for at følge sit studie, finder Anna Vindum Frik stadigvæk tid til at arbejde på timebasis hos Thiele i Skjern. Og kombinationen af at få teoretisk input på uddannelsen og efterfølgende at bruge den viden i praksis, fungerer rigtig godt:

”Jeg har helt fra start oplevet, at jeg kan bruge de ting, som jeg lærer på uddannelsen 1:1, når jeg skal servicere kunderne. Det er også en stor hjælp, at jeg kan spørge min chef, som er god til at svare på mine faglige spørgsmål og hjælpe mig videre”, pointerer Anna Vindum Frik, før hun slutter:

”Lidt kliché-fuldt kan man sige, at jeg er begyndt at se på mange af de ting vi laver i butikken med nye øjne. Og fordi jeg løbende får nye værktøjer med mig fra uddannelsen, kommer jeg også til mange nye erkendelser – det er en stor tilfredsstillelse”.

Online-uddannelse kræver struktur og disciplin
På trods af, at de studerende på den nye online-uddannelse til optiker ’kun’ skal møde frem til fysisk undervisning 1-2 gange om ugen, er det en uddannelse med samme intensitet og tidsforbrug som en traditionel uddannelse. Derfor stiller det ekstra krav til de studerendes selvdisciplin og evne til at strukturere og organisere en hverdag, hvis de skal følge uddannelsen.

Fakta
Online-uddannelsen til optiker er en mellemlang videregående uddannelse på i alt 3 ½ år. Der er to praktikperioder på henholdsvis 6 og 12 måneder. Der er studiestart august/september 2024.

Hjalp denne side dig?