”Hvorfor gør du ikke det?
Det er naboens kæreste, der spørger. Han er produktionsteknolog, og Jesper Hjørnholt har brug for at finde en ny karrierevej, fordi han har med sin dårlige ryg med fire diskusprolapser.
I mange år havde han lavet kantbukning som ufaglært og kendte via arbejdslivet en del til produktionsvirksomheder, så forslaget om at læse produktionsteknolog lokkede.
Nu er 36-årige Jesper Hjørnholt færdig med det toårige studie i Randers på Erhvervsakademi Dania.
- Jeg kan slet ikke forstå, jeg er færdig om lidt. Det er gået sindssygt stærkt, og jeg har lært meget om mig selv, siger Jesper Hjørnholt fra Langå.
Sammenhold betyder alt
Det har ikke været nemt at gå fra fuldtidsløn til SU med hus, bil, kone og to børn på 12 og 9 år. Udover økonomien har Jesper med egne ord aldrig været god til at gå i skole. Det har han nu en forklaring på.
Det ville være løgn at sige, jeg ikke fortrød undervejs, men nu, her ved målstregen, fortryder jeg slet ikke.
Jesper Hjørnholt, nyuddannet produktionsteknolog
- Jeg har først nu fundet ud af, at jeg er ordblind. Det gav pludselig mening, at jeg ikke var så glad for at gå i skole. For mig var det befriende og gav mig en ro, fortæller han og uddyber, at han fandt ud af det via en test, som alle studerende på erhvervsakademiet tilbydes at tage ved studiestart.
Mange af de andre på holdet kom direkte fra gymnasiet, hvor de har været vant til at skrive rapporter hver uge. Det blev en kæmpe hjælp, forklarer Jesper Hjørnholt, men det gik begge veje.
- Omvendt spørger de mig om ting, jeg ved via min erhvervserfaring, så jeg følte også, jeg kunne bidrage med noget, siger han og tilføjer, at sammenholdet altid har været godt på produktionsteknolog-holdet med fx en fælles julefrokost. Og så har de passet på hinanden.
- Jeg var ikke kommet igennem uden mine medstuderende. Jeg har været kørt over nogle gange, hvor det var svært. Nu forstår jeg ikke, hvorfor jeg tog det så tungt, for det er også mega lærerigt, siger Jesper Hjørnholt, der kalder sig selv perfektionist og konkurrencemenneske.
Derfor tog han også deltidsfag i projektledelse samtidig med studiet, selvom han var presset.
Tegnet en hel maskine i praktik
Alle studerende skal under studiet i praktik i en virksomhed, og her kom Jesper til Unimec i Langå, der producerer specialmaskiner til store produktionsvirksomheder.
Da han havde valgt faget konstruktion, var håbet at designe og tegne maskiner, og det blev til fulde indfriet.
- Jeg lavede en maskine fra bunden af som projektleder til en kunde og brugte 2,5 måned på maskinen. De skal til at køre test på den nu, forklarer Jesper, der naturligvis har fået hjælp og støtte undervejs fra virksomhedens direktør.
Jespers råd til andre, der vil læse videre:
"Kommer du fra erhvervslivet, er det en kæmpe fordel at læse matematik B eller C op inden studiestart. Der er også et tilbud fra Dania, og det skal du tage imod."
- Jeg har fået meget ansvar med at tegne, have kundekontakt, lave økonomi, og jeg stod også for 3D-print, hvilket gav mig ekstra læring. Det har været superfedt, og jeg følte mig slet ikke som praktikant, smiler han.
Den seneste tid er gået med at lave hovedopgave, hvor han har designet og tegnet en anden maskine samt skrevet en rapport om den. Efterfølgende har han søgt job indenfor konstruktion og projektledelse.
- Jeg har fået en projektstilling ved Unimec, så det skal nok blive godt, siger han og trækker på smilebåndet.
Fakta om uddannelsen til produktionsteknolog
- 2-årig videregående uddannelse i Randers
- Undervisningen er i høj grad projektstyret, hvor der bl.a. udvikles løsninger for og med eksisterende virksomheder
- Som studerende vælger du et speciale for uddannelsen fx optimering, produktudvikling eller konstruktion
- Færdiguddannede får job som fx produktudvikler, miljøansvarlig, projektleder, produktionschef, kvalitetschef og produktionsplanlægger
- På landsplan er arbejdsløsheden på 3,4% ifølge Teknisk Landsforbund
- Ansøgningsfrist for at søge ind på studiet er 5. juli kl. 12.