Det er de færreste der, som Sebastian, starter op på datamatikeruddannelsen med en uddannelse som vagt, flere års arbejde i psykiatrien og nogle semestre fra teologi-uddannelsen i bagagen. Men det er erfaringer, der har givet ham en god ballast:
”Jeg har nok været lidt usikker på, hvilken vej jeg skulle vælge. Men selvom jeg har været flere steder, har min bagage været med til at forme mig. I sidste ende var det nu min onkel, som inspirerede til at søge ind på datamatiker-uddannelsen. Han er nemlig selv datamatiker og fortalte mig om de opgaver, han løser”, fortæller Sebastian Tonsberg Stjernholm.
Jeg måtte kæmpe for at komme igennem uddannelsen - der er rigtig meget at lære. Men det var en kæmpe tilfredsstillelse, og processen har gjort mig modstandsdygtig. Nu er der ikke noget, som kan vælte mig.
Sebastian Tonsberg Stjernholm, nyuddannet datamatiker
Det var først i praktikken, at det for alvor gav mening
Det har ikke kun været en dans på roser for Sebastian at gennemføre datamatikeruddan-nelsen. Faktisk har det krævet hårdt arbejde og masser af kræfter at nå i mål:
”Jeg måtte kæmpe for at komme igennem uddannelsen - der er rigtig meget at lære. Men det var en kæmpe tilfredsstillelse, og processen har gjort mig modstandsdygtig. Nu er der ikke noget, som kan vælte mig”, smiler Sebastian Tonsberg Stjernholm.
På Datamatikeruddannelsen skal de studerende i praktik. Og Sebastian gik målrettet efter at komme i praktik i IT-afdelingen hos Sparekassen Danmark:
”Processen var, at jeg søgte ind hos sparekassen og fulgte op på ansøgningen flere gange. Så det lykkes mig at få praktikpladsen, og det var faktisk først i praktikken, at alt det jeg havde lært på uddannelsen, for alvor begyndte at give mening for mig. Det var en kæmpe øjenåbner”, understreger Sebastian Tonsberg Stjernholm.
Et kæmpe boost for selvtilliden
Allerede fra starten af praktikken viste det sig, at Sparekassen Danmark og Sebastian var et godt match. For Sebastian oplevede en stor opbakning til sit arbejde, og det fik ham i den grad til at vokse med opgaven:
”Det har været fedt at opleve, at der er nogle, som tror på mig, og det jeg kan. Det har været et boost for min selvtillid, at jeg fik ansvar fra start, og at de gav mig mulighed for selv at sætte mit præg på opgaverne”, pointerer Sebastian Tonsberg Stjernholm og fortsætter:
Det har været fedt at opleve, at der er nogle, som tror på mig, og det jeg kan. Det har været et boost for min selvtillid, at jeg fik ansvar fra start, og at de gav mig mulighed for selv at sætte mit præg på opgaverne.
Sebastian Tonsberg Stjernholm, nyuddannet datamatiker
” Ret hurtigt i forløbet fandt vi ud af, at jeg skulle fortsætte i sparekassen i forlængelse af min praktik og skrive min hovedopgave sammen med dem. Opgaven – som jeg ikke må fortælle specifikt om - gik ud på, at jeg skulle implementere en softwareløsning. Det gik heldigvis godt med opgaven, og til min eksamen var jeg heldig, at både min chef og min mentor fra sparekassen dukkede op for at støtte mig”.
Nu er der en ingeniøruddannelse på menuen
Den opbakning Sebastian har fået fra Sparekassen Danmark har været uvurderlig i hans udvikling. Og sparekassen havde også en væsentlig finger med i spillet i forhold til Sebastians fremtid:
I løbet af min praktik snakkede min chef flere gange om softwareingeniør-uddannelsen. Han mente, at den vil passe rigtig godt til mig og opfordrede mig til at søge ind. Så nu har jeg faktisk søgt ind på uddannelsen til sommer.
Sebastian Tonsberg Stjernholm, nyuddannet datamatiker
”I løbet af min praktik snakkede min chef flere gange om softwareingeniør-uddannelsen. Han mente, at den vil passe rigtig godt til mig og opfordrede mig til at søge ind. Så nu har jeg faktisk søgt ind på uddannelsen til sommer, og lige nu er jeg ved at tage nogle kurser for at få de sidste kvalifikationer i hus, samtidig med, at jeg stadigvæk arbejder i Sparekassen Danmark ved siden af”, runder Sebastian Tonsberg Stjernholm af.
Sebastian har lavet en aftale med Sparekassen Danmark om, at han fortsætter som studentermedhjælper hos dem samtidig med, at han læser til ingeniør. Og så håber han på, at der måske lurer et fast job et sted ude i fremtiden.
Fakta
Datamatikeruddannelsen er en kombination af praktisk og teoretisk viden. På de fire første semestre bliver du undervist i både teoretiske og praktiske aspekter af uddannelsens kerneområder. Du vil desuden komme på virksomhedsbesøg og møde praktiske cases fra erhvervslivet.
På femte og sidste semester af datamatikeruddannelsen skal du i praktik. Her får du for alvor lov til at afprøve din teoretiske viden i praksis. Efter praktikforløbet skal du skrive den afsluttende opgave.