Del siden
 
       

”Online-efteruddannelse går over al forventning”

Corona-udbruddet kan skabe en midlertidig krise, og i sådanne tider vælger flere at tage efteruddannelse. Allerede nu er der mange muligheder online, men det vigtigste er den nye viden og udvikling, mener Luise Korsgaard, der deltager på efteruddannelse fra spisebordet på Mors
Artiklen fortsætter under billedet Sagsbehandler Luise Korsgaard sidder ved sit spisebord foran en bærbar computer og arbejder koncentreret.
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/online-efteruddannelse-gaar-over-al-forventning/

Mens solen skinner over landet har 39-årige Luise Korsgaard fra Nykøbing Mors travlt med bøgerne. Ved siden af sit arbejde som sagsbehandler ved Gældsstyrelsen er hun nemlig midt i at lave sin eksamensopgave på efteruddannelsesholdet ”Analyse og metode”. For selvom corona-udbruddet forsøgte at spænde ben for holdet, lykkedes det ikke. For holdet gik online.

”Det er gået over al forventning at gå fra fysisk til online undervisning, og der har kun været ekstremt få udfordringer og kun den første gang. Derefter har det bare kørt glat. Det er mega fedt, at vi kan gøre det og gennemføre i stedet for at aflyse eller udsætte,” siger Luise Korsgaard, der er mor til tre børn, der ligesom hende er hjemme i denne tid.

Man kan ikke uddanne sig for meget

Luise Korsgaard, studerer på deltid

Hun har taget flere fag som efter-videreuddannelse gennem de sidste år og er slet ikke færdig endnu.

”Jo mere uddannelse man har, jo mere har man i sin rygsæk og kan byde på som medarbejder. Jeg udvikler mig meget med det og får andre udfordringer, så jeg ikke går i stå. Man kan ikke uddanne sig for meget,” smiler hun.

Akademiniveau i fremgang
Efteruddannelse på videregående niveau kan tages som enten akademi, diplom eller master, og modsat de to andre niveauer har akademiuddannelserne, som den Luise Korsgaard er på, haft vækst i antallet af årselever siden 2014.

Artiklen fortsætter under billedet Birgitte Riise Bjærge Erhvervsdirektør Birgitte Bjærge forudser, at flere vil tage efteruddannelse pga. corona-udbruddet.

Aktiviteten udgjorde i skoleåret 2017/18 i alt 4.871 årselever, som deltagerne kaldes, hvilket er otte procent mere end i 2009/10 og 23 procent mere end 2014/15, hvor niveauet var lavest.

Den vækst bliver formentlig større med det internationale corona-udbrud og den deraf følgende midlertidige krise, forudser erhvervsdirektør Birgitte Bjærge fra Erhvervsakademi Dania.

”Ligesom Uddannelses- og Forskningsministeriets kortlægning peger på, synes aktivitetsniveauet på efteruddannelse generelt at være påvirket af de økonomiske konjunkturer. Det vil sige, at aktiviteten er højere under lavkonjunkturer, hvilket var tilfældet i 2009 og 2010, hvor Danmark var ramt af finanskrisen,” fortæller hun.

Tilskud på 10.000 kr.
Forklaringen på den øgede brug af akademiuddannelser trods højkonjunktur er ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriets kortlægning kommet via den VEU-milliard, som området fik tilført i 2013. Den har givet nedsat deltagerbetaling på en række tekniske og merkantile akademiuddannelser. Det er blandt andet via omstillingsfonden, hvor faglærte og ufaglærte kan få 10.000 kr. i støtte om året til efter-videreuddannelse.

En af dem, der får tilskud for i år, er Luise Korsgaard, der er uddannet på kontor.

”Dette modul er dækket af omstillingsfonden. Det er rigtig fint at kunne få støtte med midlerne, og det betyder forhåbentlig, at flere kan komme afsted, og at uddannelsesposen med penge rækker lidt længere,” siger Luise Korsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet Sagsbehandler Luise Korsgaard sidder ved sit spisebord og arbejder på en bærbar computer, imens hun smiler til kameraet. Dania er skiftet ud med spisebordet pga. corona-nedlukningen

I 2019 blev der udbetalt 62,2 mio. kr. i støtte via omstillingsfonden til videreuddannelse, og de 51,2 mio. kr. gik til akademiuddannelserne alene. Tallene for 2020 vil sandsynligvis vise en stigning, mener erhvervsdirektøren fra Dania.

”Flere kompetencefonde fx HK’s dækker uddannelse til hjemsendte medarbejdere. Dertil kommer midler fra omstillingsfonden, så alt i alt kan man som faglært få gratis onlineuddannelse, mens man er hjemsendt, og det tror jeg, flere vil benytte sig af, når de lige har fundet sig nogenlunde tilrette i situationen med at være hjemme,” fortæller Birgitte Bjærge fra Erhvervsakademi Dania.

Ikke færdig endnu
Og selvom der under efteruddannelsen går tid med lektier og opgaveskrivning, er det ifølge Luise Korsgaard det hele værd.

Artiklen fortsætter under billedet Sagsbehandler Luise Korsgaard sidder ved sit spisebord foran en bærbar computer og smiler til kameraet. Luise Korsgaard er i gang med hele deltidsuddannelsen i offentlig forvaltning og administration. Når hun er færdig, har det taget hende tre år.

”Jeg vil opfordre andre til at tage efteruddannelse, hvis de har samme ønske som jeg om at udvikle sig og ikke gå i stå. Det kan godt være svært med det første fag at komme tilbage i skole igen, men det bliver hurtigt nemmere,” forklarer den 39-årige morsingbo.

Luise Korsgaard vil tage hele akademiuddannelsen i offentlig forvaltning og administration, og efter planen bliver hun færdig i efteråret 2021. Til den tid har hun læst på deltid i tre år. Men Luise er ikke færdig derefter.

”Jeg har snakket med min leder om at fortsætte på diplomuddannelse, så nu må vi se, hvad tiden bringer. Men først skal jeg have opgaven færdig til aflevering, så jeg kan komme til virtuel eksamen og afslutte inden påskeferien,” slutter hun.

Dania har online-efteruddannelseshold klar, der starter op efter påske i fx projektledelse og salgspsykologi.

Hjalp denne side dig?