I et værksted fyldt med blankt stål sidder Lasse Dueholm og justerer griberen på en robotarm.
Robotten skruer låg på pilleglas med større præcision og ensartethed, end noget menneske kan.
Og den holder aldrig kaffepause.
Vi befinder os på virksomheden Technicon i Hobro, hvor software developer Lasse Dueholm giver liv til robotterne og får dem til at løse specifikke opgaver for en lang række virksomheder.
”Robotter er enormt seje, fordi de kan løse alle mulige opgaver. Jeg ser dem bare som et stykke værktøj, der bliver mere og mere almindeligt mange steder i industrien,” siger Lasse Dueholm.
Uddannelserne kan ikke nå at producere automationsteknologer, lige så hurtigt som industrien kan aftage dem
Casper Hansen, adm. direktør i Technicon
Han har altid rodet med teknik.
Droner, havetraktorer og fjernstyrede biler blev skilt ad og samlet igen, mens defekte maskiner blev nærstuderet og ikke blot kasseret.
”Hvis noget går i stykker, forsøger jeg altid selv at lave det. For det kan jo ikke gå mere i stykker, end det er i forvejen,” siger Lasse Dueholm.
Kort uddannelse åbnede nye døre
Den nysgerrige tilgang til teknologi bragte ham på sporet af uddannelsen til automationsteknolog på Erhvervsakademi Dania i Randers, hvor han byggede oven på sin tekniske viden og lærte at programmere robotter.
I løbet af den 2-årige uddannelse var Lasse Dueholm i praktik i Technicon, og her mærkede han hurtigt, at der var brug for hans talenter.
”Allerede efter et par uger begyndte jeg at tale med ledelsen om, hvad der skulle ske efter praktikken. Jeg blev koblet på nogle projekter, som fortsatte efter min praktik, og så snart jeg havde færdiggjort min uddannelse, blev jeg fastansat.”
Robotter overalt i industrien
Technicon leverer fleksible automationsløsninger til et bredt udsnit af industrien, og virksomheden oplever en stigende efterspørgsel på robotter.
”Automation kommer til at tegne fremtiden for vores industrisamfund. Det bruges allerede i både vind-, medicinal- og fødevareindustrien, og det er rykket ind på hospitalerne og i hele sundhedssektoren. Derfor har vi et stort behov for kvalificeret arbejdskraft som automationsteknologer, der kan få løsningerne til at fungere,” siger adm. direktør i Technicon Casper Hansen.
For syv år siden havde Technicon fire ansatte på et loft i Hobro. I dag har virksomheden rundet 60 ansatte og forventer at runde 80 inden udgangen af 2021. Men tallet kunne være endnu højere.
”Udviklingen går enormt stærkt, og uddannelserne kan ikke nå at producere automationsteknologer, lige så hurtigt som industrien kan aftage dem,” siger Casper Hansen.
Blev hurtigt en af de rutinerede
Han bakkes op af Dansk Automationsselskab, som er en selvstændig forening under Dansk Industri.
”Automationsbranchen er i rivende udvikling. Der er stor mangel på arbejdskraft, og vi har svært ved at rekruttere nok til virksomhederne,” siger Felix Langkjær, som er adm. direktør i Rockwool Automations i Danmark og Sverige og formand for Dansk Automationsselskabs netværk for automationsuddannelser.
Den hastige udvikling betyder, at Lasse Dueholm hurtigt har fået flere opgaver hos Technicon.
”Selvom jeg kun har været her i to år, er jeg allerede en af de mere rutinerede, fordi vi vokser så hurtigt. Det betyder, at jeg begynder at få opgaver med mere ansvar, og det gør det bare endnu mere spændende,” siger Lasse Dueholm.