- Havde vi hoppet ud i fjernvarmekonverteringen uden Camillas udregninger, havde vi stået med meget store ekstraregninger i dag, så på den måde kan man sige, at vi har sparet over en halv million.
Så klart siger projektleder Peter Odgaard Christensen, hvad det har betydet for ham og boligudlejningsvirksomheden Bach Gruppen at have Camilla Vaaben Christensen i 10 ugers praktik som en del af studiet til energiteknolog på Erhvervsakademi Dania.
Her har hun arbejdet med en konvertering fra naturgas til fjernvarme, hvor hun blandt andet har udført energiberegninger af udvalgte ejendomme og lavet beregninger for at vurdere, hvordan konverteringen ville påvirke energiforbrug, økonomi og klima.

I sidste ende viste tallene, at det ikke kunne anbefales at skifte lige nu, men måske er billedet anderledes om nogle år.
- Det var en meget virkelighedsnær opgave, og der er meget læring i det for mig
- Vi har ikke haft en energiteknolog i praktik før, men det er vi rigtig glade for at have prøvet, forklarer Peter Odgaard Christensen, der har været Camillas praktikvejleder.
Fleksibilitet og struktur
36-årige Camilla Vaaben Christensen fra Kjellerup har en baggrund som elektriker, og praktikken var derfor hendes første møde med livet på kontor, hvor man i modsætning til en byggeplads kan arbejde hele tiden.

- Jeg skal huske, at arbejde er arbejde, og fritid er fritid, men det er en øvelse, for jeg vil gerne være med i det hele. At være på kontor har været vanvittigt lærerigt. Jeg har virkelig lært at disponere over min egen energi og få struktureret mine fokuspunkter, forklarer hun og kigger på Peter Odgaard Christensen.
- Ja, vi kan ikke nå det hele, så får vi stress. Det er du vokset meget med, siger han.
Overgangen fra korte studiedage til længere dage i praktik bekymrede Camilla Vaaben Christensen i starten, da hun er alenemor med to børn. Men det var der ingen grund til.
- Jeg har fået den fleksibilitet, jeg har brug for, og især da vi, som så mange andre, blev ramt af sygdom i vinter. Bare det ikke at skulle stemple ind, gav mig meget ro, og jeg kunne sænke skuldrene og blive frisk igen, smiler hun.
Indstillet som bedste praktik
Hvert år holder Erhvervsakademi Dania en konkurrence for at finde det bedste praktikophold, og Camilla Vaaben Christensen har følt sig så godt omfavnet som praktikant, at hun valgte at indstille Bach Gruppen til prisen.
Ud af 44 indstillinger er hun og Peter nu blandt tre finalister, der kan vinde den fornemme titel.
- De fortjener at vinde. Fra dag ét har jeg oplevet en arbejdsplads, hvor der er blevet udvist fuld tillid til mine evner, mine ideer er blevet taget seriøst, jeg har fået ansvarsfulde opgaver, og jeg har følt mig både set og hørt, fortæller hun og kigger på Peter Odgaard Christensen.
DM i praktik på erhvervsakademierne
- Danmarks 8 erhvervsakademier ligger spredt rundt i Danmark i 26 byer og tilbyder korte og mellemlange, videregående uddannelser på 2-4 år rettet mod beskæftigelse i det private erhvervsliv.
- De studerende skal undervejs på deres studie i minimum tre måneders praktik.
- Erhvervsakademierne udbyder 8 af de 25 mest søgte uddannelser i landet.
- Erhvervsakademiuddannelserne står blandt andet for 1/3 af optaget på it-uddannelserne.
- 9 ud af 10 får efter sidste eksamen job i det private.
- Hver tredje praktik ender med en fastansættelse.
- Peter og de andre fortjener det, nikker hun til ham.
- Åh tak Camilla, siger Peter Odgaard Christensen med et smil.
- Jamen, jeg har virkelig lært, at det ikke bare er at tage teorien over til virkeligheden. Og så er jeg aldrig brændt inde med et spørgsmål, fordi jeg har siddet så tæt på alle på kontoret og altid kunne gå direkte over til direktøren. Det har virkelig været godt, siger Camilla Vaaben Christensen, der nu bruger sin tid på sin hovedopgave, så hun til sommer kan kalde sig færdiguddannet energiteknolog.
Vinderen af bedste praktikophold på Erhvervsakademi Dania går videre til DM i praktik, hvor alle landets erhvervsakademier dyster om at blive Danmarks bedste praktik.
