Del siden
 
       

Virksomhederne mangler praktisk viden om bæredygtighed

Klimafond og flere eksperter efterlyser hands-on erfaring, som virker nu og her. Lokale Erhvervsakademi Dania har hørt nødråbet og opretter derfor korte og konkrete kurser udviklet sammen med en række af landets førende eksperter
Artiklen fortsætter under billedet
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/virksomhederne-mangler-praktisk-viden-om-baeredygtighed/

Det er nemt at få teoretisk viden om bæredygtighed. Knap så let er det at få praktisk viden, som rent faktisk kan bruges til at skabe mere bæredygtighed i danske virksomheder. Og det er den praktiske viden, der er brug for ifølge Anne-Mette S. Langvad, der er projektchef i en klimafond.

Hun møder ofte virksomheder, der ønsker at omstille deres produktion, men ikke ved, hvad de præcist skal gøre for at blive mere bæredygtige. Virksomhederne har svært ved at finde ud af, hvordan de opnår en målrettet kompetence , selvom der er masser af kurser i bæredygtighed.

”Mange kurser er orienteret om teori – og der er brug for en vis teori, men først og fremmest for skabe overblik over, hvilket nyt hele man skal agere i.  Derfor foretrækker jeg også selv et kort forløb, som kan fortælle mig, hvordan teorien bliver oversat til redskaber i min dagligdag”, forklarer hun. 

Klimafonden Skive

Klimafonden Skive arbejder blandt andet med at facilitere udvikingen af industrielle symbioser baseret på biologiske råvarer. Virksomheder i en industriel symbiose bruger hinandens restprodukter fra produktion som fx varme, fibre eller gasser. Målet for virksomhederne er, at der maksimalt er ilt tilbage som restprodukt til sidst.

Vi skal gøre det samme, men på en ny måde

Anne-Mette S. Langvad har blandt andet mødt mange dygtige erhvervsdrivende i sit arbejde. Deres udfordring er, at de fortsat skal bruge deres faglighed, men at fagligheden skal twistes på en ny måde. Fx kan et regnskab i dag være et CO2 regnskab, der rummer virksomhedens miljø- og klimapåvirkning og ikke kun  økonomiske tal.

”Det er vigtigt hurtigt at kunne virke med sit fag i en ny sammehæng. Dertil har vi brug for konkret inspiration fra andre, som ligner os, og som har gennemført en bæredygtig forandring i virkeligheden ,” fortæller projektchefen. Og så er vi tilbage ved den manglende praktiske viden, som Anne-Mette S. Langvad fra Klimafonden Skive ser et behov for i sit daglige møde med virksomheder, der ønsker at gøre mere for bæredygtigheden.

”Man kan sagtens få en introduktion til den grundlæggende teori, men relevante eksempler på hvordan den viden er blevet omsat , den ligger ikke alle steder. Den ligger hos praktikere som fx Dennis Friis Thaagaard. I forhold til min dagligdag er det den type indsigt  jeg og andre har brug for,”  fastslår Anne-Mette S. Langvad. 

Man kan sagtens få en introduktion til den grundlæggende teori, men relevante eksempler på hvordan den viden er blevet omsat , den ligger ikke alle steder. Den ligger hos praktikere som fx Dennis Friis Thaagaard. I forhold til min dagligdag er det den type indsigt jeg og andre har brug for

Projektchef, Anne-Mette S. Langvad

Udviklet af praktikere og eksperter

Der er da også kursusudbydere derude i junglen, som lytter til Anne-Mette S. Langvads ønske om en høj grad af praktisk viden. Blandt dem er Erhvervsakademi Dania, som har samarbejdet med blandt andet føromtalte Dennis Friis Thaagaard.

”Vi har samarbejdet med flere eksperter, og de har alle ment, at virksomhederne har brug for kurser, der er målrettet specifikke jobfunktioner. Så det har vi udviklet sammen med dem. Og vi har også fået flere af dem til at undervise på kurserne, så vi sikrer, at kursisterne får det bedst mulige udbytte med hjem, som de kan bruge direkte i deres virksomheder,” fortæller Birgitte Riise Bjærge, der er erhvervsdirektør i Dania.

Vi skal skynde os med at blive klogere

Anne-Mette S. Langvad fra Klimafonden Skive roser den måde, hvorpå Dania går til arbejdet med at lave praktiske kurser målrettet de enkelte jobfunktioner.

”Vi skal jo skynde os. Det skal vi alle sammen. Det skal hele samfundet. Derfor har vi brug for, at alle grundfunktionerne i virksomhederne kan agere med hver deres grundviden på en ny måde, samtidig. Så skal de komme hjem i virksomhederne og tale med deres kolleger, som har opnået samme kompetence  men inden for deres område. Og så kan de skabe ny bæredygtig forretningsudvikling sammen ,” siger hun begejstret, inden hun afslutter:

”Når vi tænker og handler i praksis og på tværs af fag, brancher og sektorer, kan vi fremskynde ny konkurrencedygtig forretningsudvikling gennem bæredygtig forsyning, produktion og forbrug. Og så er vi godt på vej”.

Hjalp denne side dig?