Del siden
 
       

Branche og uddannelse i opråb: Danskerne ser dårligere, men for få bliver optikere

Torsdag dimitterer 38 optikere fra Erhvervsakademi Dania i Randers, og 31 af har allerede fået job. Optikerne mangler nemlig arbejdskraft, og nu råber branchen op
Artiklen fortsætter under billedet Michala, der har læst optiker på Dania, står op ad de sidste mange års dimissionsfotos fra uddannelsen
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/branche-og-uddannelse-i-opraab-danskerne-ser-daarligere-men-for-faa-bliver-optikere/

Danskerne bliver ældre og ældre, og vores børn bliver mere og mere nærsynede. To tendenser, der kalder på optikernes ekspertise – som øjenlægernes ekstra sæt af øjne. Men branchen mangler optikere til at udføre det vigtige arbejde.

På torsdag bliver 38 optikere færdige med deres professionsbachelor i Randers, og allerede ved sidste eksamen mandag havde 31 af disse fået job. En af dem er 28-årige Michala H.M. Johansen fra Fårup nær Randers, som længe har vidst, hvad der skal ske efter bacheloreksamen.

- I oktober sidste år blev jeg tilbudt fastansættelse i Kjellerup ved Profil Optik, hvor jeg skal starte 1. marts. Det er dejligt at kunne starte mit arbejdsliv på den måde og en forløsning at være færdig, smiler Michala H.M. Johansen, der i løbet af studiet har været studentermedhjælper i Thiele samt i praktik i Synoptik og Profil Optik i Hornslet.

Rigtig travle optikere
I disse dage dimitterer optikere fra uddannelsen som optometrist, som studiet officielt hedder, fra KEA i København og Erhvervsakademi Dania i Randers. Alle optikere har et godt job på hånden, og den generelle ledighed blandt optikere ligger omkring 1 %, som er lavere end læger.

Der er nemlig nok at lave.

Mere end 70 procent af danskerne oplever at få synsproblemer, og derfor er det vigtigt at få tjekket synet jævnligt.

Den stigende mængde ældre og unge, som i høj grad burger computer og telefoner, falder uheldigt oveni, at de store generationer af optikere så småt er på vej på pension.

Havde der været flere nyuddannede optikere, ville der også vente et godt job til dem, mener administrerende direktør for Louis Nielsen, Mads Nygaard, der står i spidsen for 80 butikker i Danmark med over knap 800 medarbejdere.

FAKTA om optiker

  • En optiker – kaldet en optometrist - er en person, der er uddannet i synet.
  • En optiker kan registre synsproblemer, udlevere og tilpasse kontaktlinser og briller.
  • Det kræver en videregående uddannelse på bachelorniveau i 3,5 år og en autorisation fra Sundhedsstyrelsen at blive optiker.
  • Gennemsnitslønnen for en optiker er 40.508 kr. inkl. pension ifølge fagforeningen Serviceforbundet for Urmagerne og Optikerne
  • På landsplan ligger arbejdsløsheden på omkring 1 % for optikere. For læger er den 1,8.

- Optikere spiller en vigtig rolle i arbejdet med danskernes øjensundhed og den rolle bliver ikke mindre i fremtiden. Der er sket en enorm udvikling i de over tredive år, jeg har været en del af branchen. Optikerne løfter i dag en vigtig rolle i samarbejdet med øjenlægerne. Vi har brug for dygtige optikere, fortæller Mads Nygaard, der selv er uddannet optiker og var Louis Nielsens første optikerelev.

Direktør for Kontaktlinseinstituttet og Buris Briller i Aarhus, Bo Lauenborg, er enig.

- Vi har ikke været gode til at fortælle, hvad man kan som optiker, og at det er en sundhedsfaglig uddannelse som sygeplejerske, siger direktør Bo Lauenborg, der også er uddannet optiker og har over 100 daglige kunder i sin ene butik om dagen. Han er langt fra den eneste i branchen, der har travlt.

- Vi har travlt. Rigtig travlt. I går tænkte jeg faktisk, at nu kunne vi ikke fysisk have flere mennesker igennem, for der var helt fyldt op i alle undersøgelsesklinikker, forklarer Bo Lauenborg fra Kontaktlinseinstituttet og Buris Briller.

Meningsfuldhed og hjernetumor
Erhvervsakademi Dania i Randers ville man gerne uddanne flere, men ansøgertallet har de sidste mange år ikke været over 80. I sommer startede 52 studerende på studiet.

Artiklen fortsætter under billedet Michala, der har læst optiker på Dania i Randers, indstiller måleudstyr og smiler til kameraet God løn, mulighed for hele tiden at dygtiggøre sig og kontakten til kunderne er nogle af de fordele, Michala H.M. Johansen fremhæver, når hun skal fortælle om studiet. Foto: Anne-Mette Gyldenløv Grosen

- Vi ville ønske, at flere fik øjnene op for studiet, for optikere har en vigtig rolle i at hjælpe med at passe på vores syn. De opdager børns nedsatte syn og får dem hjulpet til en bedre hverdag. De finder tidlige tegn på øjensygdomme og får henvist til behandling i rette tid. Det er et fag med høj grad af meningsfuldhed, forklarer Ulla Bak, der er studievejleder på optiker-uddannelsen i Randers.

Meningsfuldheden kender Michala H.M. Johansen godt.

Hun opdagede nemlig en særlig type skelen i sin praktik hos en af kunderne, som kunne skyldes en tumor i hjernen.

Fra studiet vidste hun, at han akut skulle henvises til en øjenlæge for nærmere undersøgelse.

- Bagefter fik jeg meget ros for, at jeg havde fanget den i forhold til det stadie af uddannelsen, jeg var på. Heldigvis viste det sig ikke at være livstruende, fortæller hun og uddyber, at blandt andet screening af patienter for øjensygdomme gør hende glad for faget.

- Vi er frontlinjen for at opdage øjensygdomme, og på grund af udviklingen i livsstilssygdomme og en voksende ældre generation, der går på pension og har brug for briller, er der nok at lave. Det er mit ansvar at finde frem til, hvad der kan hjælpe patienterne, forklarer Michala H.M. Johansens og tilføjer, at netop den menneskelige kontakt var grunden til, at hun valgte medicinal kemi på universitetet fra og skiftede til optik.

- Det er et mega spændende fag. Det er lidt nørdet, men du kommer ud og hjælper patienter uden personlig pleje. Du opbygger tillidsbånd til kunder, så de kommer igen år for år. Og så er lønnen bestemt ikke dårlig, smiler hun og glæder sig over at se sine kolleger og praktikvejleder fra ProfilOptik Hornslet til dimissionen.

Hjalp denne side dig?