Del siden
 
       

Fra gaffeltrucks til meningsfuld energi-optimering

Efter mange år i gaffeltruckbranchen skiftede 46-årige Claus Grann Danielsen fra den ene dag til den anden kurs og blev studerende på energiteknolog-uddannelsen. I dag er han selvstændig energikonsulent og arbejder for blandt andre Samsø kommune med grøn energi
Artiklen fortsætter under billedet Claus Grann står bag solcelle-panel
2024-04-15
Erhvervsakademi Dania
https://eadania.dk/nyheder-og-presse/nyheder/energikonsulent/

Det er mandag aften den 29. juli i 2015, og egentlig kunne det have været en mandag som alle andre for Claus Grann Danielsen. Men den 42-årige uddannede skibs-elektriker har set alle hjørner af gaffeltruckbranchen gennem sit arbejdsliv som mekaniker, montør og supporter, og nu skal der ske noget helt andet.

Om formiddagen ringede han derfor til en erhvervsvejleder, der gav ham en vild deadline: Inden seks timer skal du beslutte, hvad du vil med dit liv.

Det, der driver mig, er, at det skal give mening

Claus Grann, uddannet energiteknolog og energikonsulent

”Nu skal der ske noget andet, tænkte jeg. Jeg fik en fod i døren til energiteknolog-uddannelsen, jeg fik styr på økonomien, og klokken 21.50 kom jeg i tanke om, at jeg også lige skulle sige mit job op,” griner Claus Grann Danielsen, der blev studerende på energiteknolog-uddannelsen.

Artiklen fortsætter under billedet Claus Grann står med solcelle-panel Som energikonsulent arbejder Claus Grann Danielsen med alle typer energi fra solceller til spildvarme fra industrianlæg

”I løbet af et døgn fik jeg vendt bøtten på hovedet, og det er jeg rigtig glad for. Kunne jeg give mit yngre jeg et råd, havde det været, at jeg skulle trække stikket før og prøvet noget andet,” siger han.

Praktik og projekt gav arbejde
Den livsomvæltende beslutning er i dag erstattet med et arbejdsliv, hvor Claus Grann har energioptimering i fokus som selvstændig energikonsulent. 

Under studiet på Erhvervsakademi Dania kom han i praktik ved Samsø kommune, hvor han lavede optimeringsopgaver og skrev hovedopgave om varmegenvinding på øens store syltefabrik til et ufærdigt biogasanlæg.

En energi-teknolog...

  • er uddannet i at forbedre virksomhedens energiforbrug
  • arbejder med alle aspekter af energiforbedringer i byggeri, industri, produktion, private hjem og energiforsyning
  • rådgiver og arbejder selvstændigt med at kortlægge energiforbrug samt udregne tilbagebetalingstid på optimeringsforslag
  • deltager i planlægning, styring og realisering af energiforbedringer
  • har overblik over de nyeste muligheder for energioptimering
  • tænker i CSR, miljø og renere teknologier

Det projekt og praktikken åbnede døren til konsulent-samarbejdet, han i dag har med kommunen.

”I dag laver jeg beregninger på alle energiløsninger på øen, skriver fondsansøgninger og er projektansat i det internationale ”Smart Island”-projekt, der handler om at gøre flere øer uafhængige af fossile brændstoffer og landkabler. På den måde er jeg med til at effektivisere den måde, vi udnytter vores ressourcer på,” forklarer Claus Grann Danielsen, der har stor glæde af sin EUD-baggrund.

Artiklen fortsætter under billedet Claus Grann kigger op over solcelle-panel ”Det fedeste ved jobbet, er, at det er så afvekslende, for der er så mange facetter og muligheder," fortæller Claus Grann.

”Jeg har både en håndværks- og forretningsmæssig baggrund, og det har gjort, at jeg har holdt benene på jorden. Min succes ligger nok i min ydmyghed omkring min rolle som rådgiver,” fortæller energiteknologen.

Et arbejde, der giver mening
Firmanavnet er i dag Grann Energi, og Claus Grann Danielsen elsker sit arbejde, hvor ikke to dage er ens.

”Det fedeste ved jobbet, er, at det er så afvekslende, for der er så mange facetter og muligheder. Jeg bliver presset ud af min komfortzone, når jeg fx skal tage beslutninger om, hvad der skal stå i en EU-ansøgning og hvordan,” griner han.

Men det er ikke de forskellige arbejdsdage, der gør ham glad. Det er, at det giver mening at arbejde med.

”Det, der driver mig, er, at det skal give mening, og sådan er det også inden for energi. Det sagde jeg også til eksamener, hvis jeg blev spurgt til svære beregninger, som jeg muligvis kunne have lavet. Hvis det ikke flytter noget eller er super hypotetisk, giver det ikke mening at gøre,” slutter Claus Grann Danielsen bestemt. 

Den videregående uddannelse til energiteknolog tager to år og kan læses på Erhvervsakademi Dania i Randers.

FAKTA OM UDDANNELSEN TIL ENERGITEKNOLOG

  • To-årig videregående uddannelse på Erhvervsakademi Dania i Randers
  • Uddannelsen er opbygget af 1½ års teori, ni ugers praktik og et afgangsprojekt
  • Undervisningen veksler mellem holdundervisning, virksomhedsbesøg og projektarbejde
  • Energiteknologer kan energioptimere og finde besparelser på alt fra bygninger til procesanlæg ved både private og virksomheder
  • Dimittender arbejder fx som rådgiver, ingeniør eller projektleder
  • Uddannelsen ligger på Campus Randers, der har omkring 900 studerende og et livligt studiemiljø
  • Uddannelsen har begrænsning på optag og må derfor kun få studiepladser
  • Studiestart for uddannelsen er i august

Hjalp denne side dig?