Efter lang ventetid er det nu officielt: Silkeborg får sin første videregående IT-uddannelse, da Erhvervsakademi Danias ansøgning om at oprette datamatikeruddannelsen i byen er blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Den nye uddannelse skal imødekomme lidt af den enorme mangel på kvalificerede IT-medarbejdere, som er i hele landet. Lige nu anslår IT-Branchen, at der akut mangler over 7.000 IT-specialister i IT-branchen, og om blot seks år vil der mangle op mod 22.000 IT-folk.
Lokalt har man i Silkeborg i flere år kæmpet med rekrutteringsproblemer, når det gælder nyuddannede, som ofte vælger at etablere sig i byerne Aarhus og Skive, hvor de læser.
En af de lokale virksomheder, som glæder sig til at tage datamatikere i praktik og job, er Norlys. De har 4.600 medarbejdere, hvor af omkring 300 er IT-medarbejdere.
Vi ser frem til at tage imod både studerende og nyuddannede
Kristian Hjort-Madsen, teknologidirektør i Norlys
- Norlys er en attraktiv IT-arbejdsplads, men vi mærker også, at kampen om de IT-uddannede er intensiveret. Med en IT-uddannelse til Silkeborg, hvor vi har hovedsæde, kommer vi endnu tættere på unge IT-talenter, og netop datamatikeruddannelsen er alsidig og praksisnær, og derfor kan de nyuddannede ofte kan gå direkte ind og løse opgaver på højt niveau fra dag 1, mener Kristian Hjort-Madsen, der er teknologidirektør i Norlys’ kundeselskab.
- Så vi ser frem til at tage imod både studerende og nyuddannede, smiler han.
Styrker studiet på tværs
Erhvervsakademi Dania, som allerede udbyder uddannelser som handelsøkonom og finansøkonom i Silkeborg, glæder sig over, at de nu kan dække det store behov for IT-specialister i byen.
- Vi er meget glade for det store engagement i forbindelse med etableringen af uddannelsen i Silkeborg. Silkeborg Kommune og det lokale erhvervsliv har ydet en uvurderlig indsats med behovsafdækningen, som er hele grundlaget for uddannelsens godkendelse. Vi ser frem til at understøtte erhvervslivet med dygtige IT-medarbejdere og er stolte over at kunne bidrage til en stærkere uddannelsesdækning i Silkeborg, siger rektor Anders Graae Rasmussen og tilføjer:
- Samtidigt får vi mulighed for at styrke det samlede udbud af uddannelsen, som vi har i både Skive og Grenaa, da vi med en samlet større volumen på uddannelsen kan investere mere i det faglige IT-miljø på alle tre udbudssteder af studiet.
Nyt kapitel for Silkeborgs erhvervsliv
Ved Business Silkeborg, der varetager alle virksomheders interesser i byen, er armene også over hovedet.
- Den nye datamatikeruddannelse er en fantastisk nyhed for Silkeborg og vores lokale erhvervsliv. Det er et vigtigt skridt i forhold til at fastholde og tiltrække unge talenter til byen, samtidig med at vi kan dække virksomhedernes voksende behov for IT-kompetencer. Vi ser frem til at styrke samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionen og IT-erhvervslivet for at skabe værdi for hele området, siger Anders Killmann Petersen, direktør for Business Silkeborg.
Borgmester Helle Gade ser datamatikeruddannelsen som et stort skridt fremad for Silkeborg.
- Det er en fantastisk nyhed for byen og vores lokale erhvervsliv. Med denne uddannelse kan vi fastholde flere unge mennesker i Silkeborg, til gavn for både dem og de virksomheder, som har brug for kvalificeret arbejdskraft, siger hun.
De første studerende på datamatikeruddannelsen i Silkeborg forventes at starte til efter sommerferien.